Съдът в Страсбург осъди България за смъртта на Ганеца

Държавата трябва да плати 30 000 евро на родителите на Ганчо Въчков
8 юли 2010 18:00,
86
Съдът в Страсбург осъди България за смъртта на Ганеца
Снимка: БГНЕС

Родителите на застреляния от полицаи Ганчо Въчков – Ганеца, осъдиха България в Страсбург.

Днес Европейският съд по правата на човека постанови, че държавата е нарушила правото на живот в случай на смъртоносно прострелване в главата от полицейски служители на заподозрян, съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

Според съда в Страсбург България е нарушила правото на живот на Ганеца не само с това, че срещу него е било употребено неправомерно огнестрелно оръжие, а и защото разследването на инцидента от съдебните органи е било неадекватно.

Освен това при преследването полицията изобщо не е имала стратегия за минимизиране на употребата на огнестрелно оръжие.

Съдът изследва в детайли проведеното след инцидента официално разследване и заключава, че на него му е "липсвала необходимата цялостност и обективност, а прокурорските органи не са предприели всички необходими мерки за изясняване на обстоятелствата около смъртта на г-н Въчков", се посочва в мотивите.

Ганчо Въчков – Ганеца, беше убит при спецакция през 1999 г. след гонка със спецполицаите и престрелка по централните улици на София – пред очите на десетки граждани.

Преди да бъде застрелян, Ганеца се спрягаше за автокрадец №1 в България.

Сега държавата трябва да изплати 30 000 евро обезщетение на родителите му плюс разноските по делото в размер на 3605 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: съдът в Страсбург
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
2 преди 13 години
Zasto dirjavata ste plasta ot nasite pari da gi plasta cecko fizkulturnika
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
по 33000 евро на глава *** - това е добра сделка. замислям се какво може да се постигне с бюджет 10-20 милиона.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
по-добре да плати обезщетение, но престъпниците да получават сурово наказание. иначе какво щеше да стане... има още много мухи за трепане.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако беше невинен щеше ли да бяга и да се прави преследване с престрелка из София? Под престрелка се има предвид че е стреляно и от двете страни. А това ако беше в щатите тоя дето го е грамнал щеше да е национален герой.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така е.На един безскрупулен бандит държавата ще плати обещетение,че е нарушила правата му,а на целия народ като го щави с всички тия енергийни дружества без право на отказ,не нарушават ли пак правата ни???Сигурен съм ,че има хора осъдили държавата за това в Страсбург,но се крие умишлено
60
0
 
3
 
! Отговори
Messi преди 13 години
Някой престъпник като го арестуват или убият веднага роднини и съседи започват да надават вой колко добър бил!?!?Да ,той е добър за тях,ама за останалите?
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде бе, сега вече и съдът в Страсбург бил като нашия. Абе хора, мислете малко. Защо не погледнеш от друга гледна точка. Например, че българската полиция и прокуратура не е в състояние да разследва както трябва и да набира доказателствен материал? А колкото до разстрела, ако утре теб те застрелят само подозрение, че си престъпник?
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой пробвал ли е от Вас да стигне до съда в Страсбург? Този съд с нищо не е по-добър от нашия, ако случая беше срещу Германия присъдата щеше да е друга. Сами си правете изводите. Съда там действа субективно, избирателно и се съобразява срещу коя държава се води делото. Този екземпляр е ощетил толкова граждани, че растрела е наистина неправилен- до живот без право на замяна при батковците от академията. Там щеше да смени името с Ганка, но...
57
1
 
6
 
! Отговори
CAnte преди 13 години
стратегия за минимизиране на употребата на огнестрелно оръжие. неправомерно огнестрелно оръжие. разследването на инцидента от съдебните органи е било неадекватно.И аз право искам да уча....на това ли ще ме научат
56
2
 
18
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Недей да лъжеш ! Ганеца е направил опит за убийсво на свой съучастник и баретите, като са го погнали по улицата, се е укрил в кооперация в Бъкстон. Оттам е открил огън по тях с пистолет ПСМ, кал.5,45 и чак тогава те са му дали заслуженото.
55
4
 
19
 
! Отговори
George преди 13 години
Не мога да разбера съдиите от Страсбург:полицаите с какво да гонят Ганеца - с тояги,с колове?Той стреля по тях, а те трябва да минимизират употребата на ог-нестрелно оръжие?Или съдиите са изперкали,или нас ни смятат за луди. Изоб-що,този съд вече често се дъни- оплаквания от него има от Австрия,Германия, Испания - все пак те не са BG, нали!Ами да обяснят какво трябва да се прави в този случай,може да напишат и един закон, а не само да дават акъл и несъоб-разени с реалността присъди.
54
3
 
29
 
! Отговори
много анонимен преди 13 години
да го духа, а на хората дето завлече кой ще ги обезщети, такива бандити само трепане за тях
53
4
 
9
 
! Отговори
мулски преди 13 години
Ако всяко задържане завършва така--- всеки един бандит по природа или по стечение на някакви обстоятелства никога няма да се предава ,много си войнствен, но става опасно когато някой се предава и умира не вярвам ти да си бил в онзи момент там. но вярвам ,че съдиите от европейската институция не пасат трева има много начини един разбойник да бъде заловен -- и който трябва да ги научи -да ги научи и да ги практикува без илишни екшън сцени ..
52
1
 
39
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Това е абсурд. Ганеца извади бойно оръжие и стреля срещу баретите, и та на оживено място в централната част на София. Значи те да чакат да застреля някой или да вземе заложници ?
51
1
 
3
 
! Отговори
ушко преди 13 години
Много ще ви боли
50
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Хелзинки няма *** .Те за тук сред нас.Т.е. тези,от юридическия отдел,които не са свършили работата по това дело.Между другото това не прецедент.Предлагам именно тези,които не са успели да защитят държавата да заплащат от джоба си тези решения.Срамно е когато престъпници,които са тероризирали гражданите,да ни съдят в Страсбург и да няма кой да ни защити!!!!!!!!!!!!!!А там има хора,които са безпристрастни,за разлика от нашите некадърни ***.
49
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истината е ,че хелзинските *** с това си изкарват хляба -да съдят собствената си държава и да изливат помия върху нея защитавайки всякаква *** -някой някога да е чул същите да са се погрижили за правата на някой честен и ощетен БЪЛГАРИН !на тях им дай *** ,хомосексуалисти и криминални ***!!!!!!
48
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом е застрелян след задържането, значи е убийство. Полицаят е отговорен от момента на задържането нататък да няма усложнения.
47
4
 
15
 
! Отговори
до 51 преди 13 години
напиши в Гугъл -Ганеца -ще ти излезе инфо от онези години ,описания на цялата престрелка -после пак ми пиши глупости ,че момчето било без оръжие ,просто си подтичвало и полицаите хладнокръвно са го застреляли от упор!!!!! Аман от такива компетенти по всичко!!
46
2
 
10
 
! Отговори
kpp преди 13 години
Явно ти си кретенът. Или по-скоро тоя *** ти е бил работодател? За това тъжиш толкова за него.