Съдът не даде Кричим на Сакскобургготски и сестра му

Според магистратите не става въпрос за имот, придобит от името на царя
9 юли 2010 11:47,
144
Съдът не даде Кричим на Сакскобургготски и сестра му
Снимка: Булфото

Окръжният съд в Пловдив отхвърли исковете на Симеон Сакскобурготски и сестра му Мария- Луиза Хробок срещу държавата.

С тях бившият министър - председател претендира да се признае собствеността му върху двореца „Кричим” и върху 371,5 декара ниви.

Сакскобургготски и сестра му обявиха, че разполагат с необходимите нотариални актове за резиденцията в Кричим отпреди повече от 70 години.

В документите е записано, че имотът е строен с лични средства на цар Борис ІІІ през 1937 г. и представлява скромна резиденция на царското семейство.

Мотивите на магистратите обаче са, че през 1998 година Конституционния съд е обявил за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

Още по темата

Това решение на Конституционния съд не може да възстанови пряко права на собственост на ищците.

Прието е също, че интенданството на цивилната листа на Царя е държавно учреждение, построено със средства от българската държава.

Средствата са били предоставяни ежегодно чрез записването им в законите за държавния бюджет, гласувани от Народно събрание.

Според съда дворецът „Кричим” не е имот, придобит от името на Царя, лично за него, в качеството му на частен субект.

Решението може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Na ZARA TRABVA da se varnat oste EVSINOGRAD i OSTANALITE imoti,OTKRADNATI ot republikanskite KRADLIVI SHAIKI...DOLU LAINANATA republika,MACHITEL i UBIEZ na BALGARSKIA NAROD...
116
0
 
21
 
! Отговори
ьяа преди 13 години
Тоя не се наяде
115
0
 
20
 
! Отговори
гошо преди 13 години
защо не тъсят наследство от маика си в италия .
114
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя бих го спукал от бой дето ни окраде, а тая ще я *укам с телена чедка отзад. *** МАРШ ОТ БГ.
113
0
 
23
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
Мадридския мошеник и сестра му - простакинята, няма да спрат да съдят България!"Грамадата", там е казано какво да се прави с такива.
112
0
 
26
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
Защо в българските градове кръстиха много и то главни улици с името Мария- Луиза?Човек, който мрази и ненавижда България и българите.Простачка по държание и език.Нагла и безочлива.Защо бе българи?
111
0
 
24
 
! Отговори
1 преди 13 години
този никога не смее го признавали за цар .някакъв си долен комарджия издънка от пияница натресени ни от гнусните западняци и предатели
110
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
мръсните гадове достатъчно са откраднали.фердинанд си е тръгнал от българия с цяла влакова композиция.после мръсника кобург с майка му отново с влакова композиция.г.димитров е казал да се махат като му докладвали за кражбите.мръсни испанци или някакви си там да върнат всичко което откраднаха и бързо марш и никога да не се връщат
109
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако съдът се има за български не трябва да им дава Кричим, но и всичко което им е дадено до сега трябва да се отнеме в полза на държавата, защото по вина на дядо им Фердинанд Родината ни е претърпяла много загуби и десет поколения след тях не могат да се изплатят на държавата ни. Всичко е строено и правено с безплатен български труд. Симеон да си стои в Мадрит и да не ми говори, че е българин.Сестра му и тя се кипри на снимката и чака да и върнат наследство което не и принадлежи.
108
1
 
23
 
! Отговори
ANTI преди 13 години
Може ли да е безочен тоя - така наречен цар.Няма ли срам.
107
0
 
24
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Никакъв цар не е този дърт комарджия нито е българин нито патриот, той е егоцентричен човек мечтаещ да изкопчи колкото се може повече от и без това грабения ни народ. И хубавото е че всички вече го разбраха.
106
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И разберете , че Царя не е заграбил, а айдуците искат да ограбят Царя !
105
4
 
15
 
! Отговори
kris преди 13 години
ami edin zar se predpolaga che ima neshto ako e zar, a da gi pitame tia deto bashtite im sa orali s volove kak stanha po bogati ot zaria?!!!
104
5
 
15
 
! Отговори
правдива преди 13 години
нищо не е заграбил симеон грабят всички от 89-та насам и то яко и то безогледно и то до дупка
103
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мили Семо мили Семо ще се върнеш пак при мене
102
2
 
14
 
! Отговори
до 115 преди 13 години
Не съм казал че Българина е *** , не приеничавай нещата това приеничаване е присъщо на долните хора , на тези който са излезнали от кълта и оборите *** и се опитват всеячиски да ги огрее слънцето и на некой хора и от парламента , който и като излезнат да говорят и ги чуеш какви интриги въртят че разбереш че е долен и от къде идва , предполагам и ти си от тях . Един гражданин не би си позволил такива неща . Е всеко правило си има и изключение разбира се.
101
1
 
21
 
! Отговори
мария преди 13 години
Тези които говорят че българите са ***, глупави, селяни без имот и т.н. сигурно говорят за самите себе си. Човек когато ругае и клевети някого е огледало на собствения си образ.
100
11
 
15
 
! Отговори
темида преди 13 години
Абе , вие селяни дето ревете на чужд гроб само се замислете, какви са били вашите родители по това време , когато Царя е купувал имоти , как сте живели по селата и оборите , а сега новоизлюпили се червени червийчета направихте милионите , а в същото време време ревете срещу човека . Също като в оная приказка за крадеца .Затова няма да има оправия , щото сте долна , крадлива , селска, воняща завислива пасмин .
99
0
 
18
 
! Отговори
6500 преди 13 години
Ееее вече не е на власт..............
98
0
 
25
 
! Отговори
Х.Христов преди 13 години
Браво на състава на този съд. Има още честни съдии в България !!!!!!!!!!!!!!!!!Да си призная вече се бях отчаял че има правда в нашата държава. А относно алчноста и наглоста на Симеон и Мария-Луиза мисля че внуците им ще платят за всичко. Както Симеон плати за Фердинад , така и неговите внуци ще платят ..