АФП: Проблемът с мечките в България разделя население и власти

Mежду 600 и 800 са мечките в страната ни
18 юли 2010 21:47,
71
АФП: Проблемът с мечките в България разделя население и власти
Снимка: БГНЕС

"Мечките изядоха Кольо, сега е наш ред, защото никой не иска да направи нищо", заяви 80-годишният Сашо Колев след инцидента наскоро, при който мъж беше убит в отдалеченото родопско селище Кутела от защитен вид кафява мечка.

"Те обичат мечките, тези градски хора, тях не ги интересуваме ние, селяните", допълни той, като се оплака от местните власти и природозащитниците, които не биха позволили посегателство срещу популацията на мечките.

България е дом на между 600 и 800 кафяви мечки, една от най-големите популации в Европа, според природозащитниците, докато според местните ловни съюзи броят на животните достига близо 1 000, пише АФП.

Като защитен вид кафявата мечка не може да се ловува, освен ако не бъде издадено специално разрешително затова от властите.

Българските мечки рядко са агресивни и биха предпочели да избягат от хората, вместо да ги нападнат, посочват експертите.

Още по темата

Но убийството в средата на май на Никола Шиков, 65-годишен селянин, който познаваше горите около Кутела, хвърли в паника южната част на планината Родопи.

Шиков беше открит мъртъв в гората, на около 500 метра от малкото селище с население от 400 души, с много счупвания и рани, а лицето му беше обезобразено по ужасен начин.

Страховете на хората бяха подхранени от още две нападения тази седмица в региона, въпреки че нито едно от двете не се оказа с фатален завършек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
7
 
! Отговори
и ловец и рибар преди 13 години
Дървен шоп пита МОМЧИЛОВСКИ ЛОВЕЦ. -Как да се предпазя от мечка да ме язеде? -С пресно АКО(мирише)-казал ловеца -От каде ще намеря-пита дървения... -Ще има,ще има..Тва да ни тие компютара,в гората всичко има............Смелчаги пожелавам Ви да срещнете мечка-носете паперс и вазелин може да потрябва..ХА-ХА-ХА
51
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** такива,800 мечки им пречат ама може да издържаме цял живот 4 милиона ***
50
1
 
2
 
! Отговори
Анчо преди 13 години
През 1999 белите мечки у нас са били 10, сега са 1000, значи след още 10 години ще са 100 000, а през 2030 година ще са 10 милиона. Мисля, че тогава ще трябва да заровим големи количества алумин и чугуний из дебрите на Родината и да пратим ромскто население да ги изкопае.
49
0
 
9
 
! Отговори
насаме с мечките преди 13 години
Да изпратим правителството да се пребори с мечките! В смисъл да оставим правителството насаме с мечките.
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз викам да избием всички мечки, всички вълци, всички диви ***. Да асфалтираме горите, за да може по-лесно да се преминава. Какво ще кажете?
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали се сещате, че мечки има от преди да има хора. Ние влизаме в тяхната територия, не обратното. И сега "изведнъж" има проблем с мечките?
46
7
 
3
 
! Отговори
Разумен преди 13 години
Айдеее, пак са се разлаяли "природозащитниците". Карат автомобили, носят кожени дрехи и имат наглоста и цинизма да критикуват когато трябва да бъде убит опасен за хората звяр и изобщо да говорят за природата ?Смешници. Дано скоро се намерят субсидии за психиатричните клиники, тогава ще намалеете.
45
3
 
8
 
! Отговори
Васил Стефанов преди 13 години
Старецът е берял гъби не защото се е лакомил, колега. Много далече си от живота на село, по-близко си до животните, за съжаление. Човешкият живот е висша ценност. Запазването на животинското разнообразие (и не само мечките), и природата, се прави именно в името на човечеството. Въпросът е как и с цената на какво се защитават изчезващите видове. И кой и с какво плаща. Излиза, според тебе, че някой трябва да плати с живота си...
44
2
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 13 години
Остави го, *** винаги е имало. Аз си отглеждам нутрия, колям кеф е :)Виждал съм мечка в централен Балкан, над Габрово. Бях изненадан и не мръднах въобще. Мечката ме видя, но не хукна и не ме нападна, а бавно се отдалечи по един скат и беше наистина незабравимо преживяване да я гледам :)
43
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Начи - когато някой *** с джип убие човек - условна присъда, а когато мечка убие човек и то - В ГОРАТА - смърт на мечката? *** простотията, няма граници като Вселената!
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе, като ти чета простотиите, хич не си по- висше същество от мечките. Ти си на равнището на неандерталците, а те - както е известно - вече изчезнаха отдавна.
41
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вместо мечките не може ли да бъдат избити ловците на животни. Те са ненормалници и без това, а и са безполезни, освен това те вярват че животните пречат на хората и ще го счетат като полезно дело.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
90% от човечеството са напълно безполезни консуматори на ресурси. Абе машини за *** с мечта в живота да произвеждат още повече ***! Унищожихте всичко живо с тъпата си философия за ВИСШИ СЪЩЕСТВА! Висше същество и ти *** сереш ама си толко самовлюбен, че на парфюм ти миришат! Да си висш значи не само права а и висши отговорности. Ама от къде да знаеш като цял живот си нисш хигиенизиращ персонал.
39
5
 
9
 
! Отговори
Анчо преди 13 години
Трябва да се кандидатства за някакви еврофондове за опазване на мечките. И да им се направят оградени резервати.
38
1
 
1
 
! Отговори
Е преди 13 години
Хахаххах! О, свещена простота безкрайна като Вселената, а дори и повече! :) Отвори един учебник по история или биология вместо да се излагаш публично.
37
9
 
13
 
! Отговори
дядо Коцо преди 13 години
И какво има 800 мечки и дайте да ги избием сега!Преди да се отделчаваш толкова в гората трябва да премислиш рисковете..
36
5
 
4
 
! Отговори
Emil преди 13 години
Nqkolko stotin mechki izobshto ne e mnogo za stranata ni....horata trqbva da se obuchavat kak da sujitelstvat s tqh i da postavqt ogradi i tn....znam tujno e kato ima tragichen sluchai no v kraina smetka nie horata sme vinovni che sme navlezli v tqhnata teritoria i ne trqbva kato varvari da gi izbivame...gorkite jivotni s nishto ne sa vinovni.
35
15
 
18
 
! Отговори
kireza преди 13 години
Всеки хищник който убива хора трябва да бъде отстранен от природата,а псевдо защитниците,лапащи милиони от нашите джобове трябва да бъдат отстреляни безапелационно.***,хората за тях били ***.....
34
3
 
5
 
! Отговори
User преди 13 години
Ами да вземе авджията N 1 Първанов - Цървуланов да иде да стреля мечки - да бъде поне малко полезен за обществото.Нали има практика в отстрелване на разни там кози, муфлони....Белким се справи със стръвниците, ако ли пък не, мечка да го изяде да ни отърве.....
33
14
 
20
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Мечките са малко, а хората много ! Тук е разковничето. Всичките пострадали са местни жители, които са знаели, че влизат в район на мечки. Да не са се лакомили за две кила гъби ! Е, какво ще спечелите, като унищожите мечките ?! 80-годишният дедо Сашо, ще набере кило гъби да ги занесе на внуците в Кърджали, дето не го знаят, че е жив ! Е, не може само вие да живеете на тази планета !