Думите на Божидар Димитров звучат като политическа присъда

Реакцията на Валерия Фол на определението "шибан народ" за археолози
7 авг 2010 18:40,
173
Думите на Божидар Димитров звучат като политическа присъда
Валерия Фол. Снимка: БГНЕС

Определението „шибан народ” за археолозите от действащ министър звучи като политическа присъда, коментира водещият траколог Валерия Фол пред БГНЕС.

Фол нарече поведението на историка, в момента министър, „твърде неакадемично”.

Повод за изказването на Божидар Димитров стана скептичната реакция на археолози по повод откриването на мощите на свети Йоан Кръстител при разцкопки на остров Свети Иван край Созопол.

Още по темата

“Не може да се обиждат по този начин колеги, не е етично“, коментира Фол.

Тя разказа как познати й звънели по телефона, за да й кажат, че “траките са мутри“, както ги определи Божидар Димитров.

“Формирани сме като народ най-общо казано от три етноса – българи, славяни и траки. Наложил се е етнонимът на властващата българска аристокрация. В културната ни памет се съхраняват елементи от трите етноса, така че ако не уважаваме сами себе си, никой няма да ни зачита“, обясни тракологът.

“Разбирам еуфорията по мощите, но един народ да го характеризираш по този начин – това означава, че не си даваш сметка за много неща“, коментира тя.

Фол упрекна обществеността, че не е чула какво е казал самият откривател на мощите проф. Казимир Попконстантинов. Самият той се бил изказал доста предпазливо за откритието си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: Божидар Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ha o6te edna evreiska ***.Dali moje da razli4i evreiski ot arabski rqzan?Ili ste obvini nqkogo v iznasilvane.
82
4
 
9
 
! Отговори
eсти преди 13 години
Е как да ни нарече,излъга ли,нима ние не си го знаем,че сме "***".Обидно ли ни е от истината.Във всяка страна дори и "нецивилизована"при подобно откритие щеше да има национална еуфория.Никои нямаше да си позволи дори да изкаже съмнение относно откритието.Това щеше да бъде повод за небивала национална гордост.Надявам се ,че поне разбирате какво означава намирането точно на тези мощи за всички християни.За ползите за България е излишно да говорим.
81
2
 
9
 
! Отговори
дългоушко преди 13 години
Въпросът е принципен.Това,че са ни произнесли и то в позитивна светлина -добре.Но тези изказвания не трябва да излизат от устата на министър.Това е проблема.Трябвало е да се владее.Той говори импулсивно,допустимо е в компания на приятели,но в тази си роля на официално лице - НЕ.
80
5
 
6
 
! Отговори
вергил преди 13 години
възникнал 300 години след това.Е къде са били тези останки 300 ,а дори и повече години?Естествено че това е една измама,характерна за онова време.Както измамата,че майката на Константин -Елена е намерила част от кръста,на който е разпнат Исус пак след 300 години.Да не говорим пък че няма никакви доказателства,че действително тези останки са пренесени от Константинопол в Созопол.Но Божо търси евтина научна слава,а и далавера,защото има интереси в родния си град.
79
0
 
6
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Въпреки това има ограничения за възраст. Трябва да има органична съставка. Най - добре плът / дори разложена/, коси, костен мозък и т.н. Няколко стотин години след смъртта от костите изчезва органичната съставка. Преди години прави ДНК - тест на костите на Христофор Колумб / починал 16 в./. Резултата не беше убедителен. Доказа се само, че е от европеидната раса. А пък за личност починала толкова отдавна, прави сметка.
78
2
 
12
 
! Отговори
колко глави е имал Й преди 13 години
Едната глава на Йоан Кръстител се пази като реликва в църквата Сан Силвестро ин Капите в Рим. Втората глава на Йоан Кръстител се пази като реликва в катедралата в Амиенс, Франция. Третата глава на Йоан Кръстител се пази като реликва в джамията Омаядден в Дамаск. Истинско чудо е, че нашите гениални археолози са намерили в Созопол части от четвъртата глава на Йоан Кръстител! Въпрос: колко глави е имал Йоан Кръстител?
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв ДНК - анализ, бе човек?! Кой ще го плати този анализ?! И кому е нужен?! Ей, хора, функциите на мощите са други! Не мога да го забравя онзи ***, дето беше недоволен в Созопол, че за един ден трябваше да си отмести сергията с турските сувенири от пътя на литийното шествие с мощите,защото щял да има загуби... Защото мислеше точно на един милиметър от носа си... Като мнозина други. Да не говорим, че мнозина изобщо не мислят.
76
3
 
6
 
! Отговори
цецко преди 13 години
в епохата ББ - Вазелин Маринов, Б.Димитров и Вежди Рашидоглу, забележете и тримата са бивши комунистически галеници, са олицетворение и носители на бг култура! Чудя се случайно ли е това! Понеже и тримата са простаци по природа, но са на гребена на вълната, тепърва ще има още кич и смрад на ланско кисело зеле! От тия тримата друго не се очаква...
75
3
 
4
 
! Отговори
вергил преди 13 години
Съмнява ме дали изобщо Божо знае кой е Йоан Кръстител.Накратко той е бил еврейски проповедник,който е проповядвал против тогавшния еврейски цар -Ирод,който е бил римско протеже.И затова е бил убит и главата му занесена на Ирод.Това става в началото на първи век от Новата ера.А какво е станало с тялото на Йоан няма никаква информация.Даже се казваше,че останките му са били хвърлени на полето за храна на дивите животни.И в един момент тези останки се озовават в Константинопол.Град,който е възникна
74
1
 
0
 
! Отговори
perverznik преди 13 години
DALI 6A E ..bojidar..ili bojidarka .. MI E PREZ...KU.........
73
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не мога да разбера едно нещо: След като от Си Ен Ен излъчиха репортаж за нас - и той не е за мутри, за кражби или за убийства, ами за мощи на светец, почитан в целия християнски свят, та не мога да разбера защо се намериха хора, и то сред научния ни елит, които да кажат - "е да, ама не". Защото откритието на е тяхно ли? И как така от едни мощи се стигна до "политическа присъда". Ние наистина сме *** народ.И не са само археолозите, от това, което съдя по коментарите, изписани отдолу.
72
0
 
6
 
! Отговори
................. преди 13 години
По принцип може да се направи ДНК анализ ,стига да се намери база за сравнение.В Санкт Петербург има лаборатория за мн.прецизни изследвания.
71
8
 
7
 
! Отговори
Dino преди 13 години
Не обръщам внимание на еврейски мнения.Тази лъженаучна работничка,е толкова вредна за България,колкото и нейния баща лъжеминистър на образованието-Александър Фол.Българите са траки,а не отделен етнос,както твърди Ал.Фол,уж виден траколог.Евреите не могат да допуснат,че има народи по-стари и по-умни от тях.
70
6
 
8
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Царското семейство има живи роднини и ДНК - тестът не е проблем.Дори хипотетично да се предположи, че Йоан има живи сродници, силно е съмнително, на личност починала толкова отдавна, да се извърши ДНК - анализ и то на няколко дребни парчета кости, за да се направи сравнение.Просто това е опашата лъжа на Божидар Димитров.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
A ti vikashe li togava na u4itelkata ***?Северно Корейски мерки?Ti si edin ot malkoto tupanari ot tova vreme.Togava predimno se u4ese v u4iliste.Ne kato sega da pokazvame koi ima po skupi dreski.
68
1
 
4
 
! Отговори
дългоушко преди 13 години
до 66 Симпатията е взаимна.
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** въобще ходили на работа или пие пее юнашки песни и ръси простотии по кръчмите, а българите в чужбина чакат помощ от него. Е затова българите от Амелика го освиркаха и напуснаха залата като се появи на срещата.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво дългоущко готин си. *** и с ш и без ш си е *** това просто блика от всяка негова дума
65
3
 
5
 
! Отговори
Славян преди 13 години
*** да си подаде остваката, мутрите го черпят по кръчмите и той се кефи по ***.
64
3
 
5
 
! Отговори
дългоушко преди 13 години
***,*** ,ама без Ш-то ли е или не.