С внезапни проверки спипаха 153-ма души без трудови договори в София

Проверени са общо 600 обекта
11 сеп 2010 16:10,
153
С внезапни проверки спипаха 153-ма души без трудови договори в София
Снимка: БГНЕС

Внезапни проверки на Главна инспекция по труда в София откриха 153-ма души, работещи без трудови договори, съобщиха от инспекцията.

Проверени са общо 600 обекта в столичните райони "Люлин", "Овча купел", "Павлово", "Надежда", по Околовръстния път на София, в Драгалевци и Симеоново, както и два търговски комплекса.

На обектите са заварени общо 2252-ма работника, които писмено са декларирали състоянието на трудовите си правоотношения.

Изискани са необходимите документи и ще бъдат проверени декларираните от работниците данни в регистъра за трудовите договори в Националната агенция по приходите.

Инспекторите са открили и един чуждестранен гражданин без документи, както и непълнолетен, който работел без задължителното разрешение от Инспекцията по труда.

Установени са 245 работещи при непълно работно време.

По време на инспекциите са изискани и проверени ведомостите за заплати, правилниците за вътрешния трудов ред, документите за разпределение на работното време, които съгласно влезлите в сила промени в Кодекса на труда, работодателят е длъжен да държи на разположение на контролните органи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: трудов договор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
0
 
! Отговори
Celestian преди 13 години
borsi.blog.bg/politika/2010/09/11/chiliiskiiat-pensionen-model-vlast-za-rabotnicite-privatizac.604240Интересен модел на пенсионна политика. Изглежда много по-честен от настоящият. Разбира се, при този модел държавата няма да може да краде толкова, така че най вероятно няма да се приеме.
151
0
 
1
 
! Отговори
Celestian преди 13 години
В Англия примерно, ако работник получава до 2000 лева месечно, не му търсят осигуровки. Това е минимален осигурителен праг. Цените в България не са кой знае колко по-различни отколкото в Англия. Дори някои неща там са по-евтини.
150
1
 
0
 
! Отговори
Celestian преди 13 години
50% от осигуровките се покриват от работодателя, 50% плаща работника. Като работодател преценявам че мога да отделя за работника 600 лева бруто. Правя му договор за 450 лева, плащам 150 лева на държавата и останалото държавата удържа от заплатата на работника. Работника ще вземе чисто около 350 лева. Забележете, работодателят няма нищо против да даде тези всичките 600 лева на работника, но държавата го рекетира да си плати осигуровките на служителите. Кой е прав и кой е крив?
149
0
 
0
 
! Отговори
Celestian преди 13 години
"ако се вдигне минималната ,то няма д а има нужда от никакви проверки ,всички ще си даваме паричките щем не щем ,ама само дянков не иска да разбере че с вдигането на минимума ще напълни хазната -(без да съм икономист) "Официалната минимална заплата е базата за пенсии и помощи. Ако се вдигне тя, много повече пари държавата ще трябва да плати на пенсионери, майки и т.н. отколкото ще успее да оскуби от работещите. Затова не я и вдигат.
148
0
 
1
 
! Отговори
попа преди 13 години
Пичове, преоблема не е само в различните цени, но и в различните модели помпи които се монтират на отчитащите устройства за да надуват цените...Имам 2 коли, не пия и няма да ползвам такси през живота си - или поне не докато не стане общинско, както е на Майорка например. Тука да пълня на някой миризлив дебел *** гушата - не, мерси.
147
1
 
4
 
! Отговори
Спокоен преди 13 години
За мен любопитно е друго в коментарите. Изявления от рода на `Само глоби, жестоки санкции, затвор, побой`. Принципно това са коментари на хора, които не са видели нищо добро от живота и някак, чувстват неудволетвореност. Компенсират нещастията си с желание всички останали да са нещастни. Между другото - това е обичайна реакция. Жалко е, че толкова българи не са успели да направят живота си подреден и желан.
146
0
 
7
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 13 години
Истината е, че хората просто нямат пари. И работниците, и работодателите. И не става въпрос за желание да се спазват законите и наредбите, а ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ. А това, че с репресии, с натиск ще се оправят нещата - групости неземни. Такава мисъл може да мине само в увредени от недоимък и скапан живот глави. Този метод не работи. Примери в историята - колкото щете.Толкова е простичко, да се подберат експерти, да определят къде е проблема и да се разреши. Малко мисъл трябва.
145
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО144: *** ,ТОВА Е ЗА ДВА ДЕНА САМО ,НЕКА ДА ВИДИМ ДО НОВА ГОДИНА КОЛКО ЩЕ СТАНАТ
144
5
 
7
 
! Отговори
И ТАКА СТАВА преди 13 години
За днес сте справихте добре.Утре продължаваме.тоя народ трябвада се научи на ред и дисциплина.Браво Бойко!Смело напред!
143
7
 
9
 
! Отговори
Ал Пачино преди 13 години
Уаууууу! Тия направо са разбили сивата икономика! Скапали са се от работа! Разказали са и играта! Хванали са цели 153, повтарям 153 души без договор! Аз съм впечатлен! Както се казва over-f**king-whelmed!Сега ще могат заслужено да си напишат премии за Нова Година и да се отпуснат дотогава в блажена чиновническа дрямка.
142
2
 
5
 
! Отговори
Баба Яга преди 13 години
До БибитЕ...........с 400 лв. дето ми ги дава за 2-те висши ми е само да се осигурявам и сама! Тогава ще цъфна и ще вържа! Жалко за страната ни....жалко! С това приключвам темата!Лека нощ! Желая Ви лека вечер и попътен вятър в бизнеса!
141
0
 
1
 
! Отговори
Бибит преди 13 години
Стигнахме до най-същественото Бабо Яго. Администрацията проверява толкова колкото да гарантира собственото си оцеляване. Ако ти се договориш с някой да работиш с него защо ти е трудов договор? Дори само изпълнителска да е работата - договаряш пари, условия и сама се оправяш с осигуровки и плащаш толкова колкото прецениш. Тогава инспекцията няма да рекетира нито теб, нито евентуалния работодател. Най-важното сама решаваш колко и кога да плащаш - минимум или максимум.
140
4
 
3
 
! Отговори
Баба Яга преди 13 години
Абе, Бибит -стига с това .....направи си свой бизнес! На 52 години съм....вече съм с единия крак в гроба..за бизнес само си мисля как да правя! Я се стягайте вие псевдо работодателите....искате и оная работа до края и душата в рая-не става така! Има кодекс на труда, нормативни актове, изисквания...какво ми се правите на такива като Дева Мария пред аборт- я стига! Аз да мисля за вас, така ли...ай сиктир! Като не можете да оцелявате-работете си сами-що искате да печелите търгашески на наш гръб?
139
0
 
3
 
! Отговори
geri преди 13 години
do Бибит-----------------Best of the best!!!
138
0
 
5
 
! Отговори
Бибит преди 13 години
Глупости анонимен - хора, които не знаят какво искат цялата им държава е в л**на. Моята не е. Аз знам. Не чакам инспекцията по труда да ми оправи бакиите. Не работя, ако не ми плащат достатъчно. Не рева по форумите. Работя за себе си БЕЗ наемни работници. Нямам време да им обяснявам живота. Плащам максимума на осигуровките и тъкмо защото не искам да се оплаквам и в бъдеще.Не се продавайте евтино и никой няма да ви е виновен.
137
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами аз мога ли да ти обясня че заради ла *** като тебе цялата държава е ***, но спокойно, скоро *** ще те изритат някъде и теб! то българи в мутристан почти не останаха...
136
4
 
4
 
! Отговори
Бибит преди 13 години
Бабо Яго нали цяла вечер се опитвам да ти обясня, че като някой те е..ва сама си си виновна. Като не харесваш работодателите - направи си собствен бизнес ако ти стиска. Не търси причини и оправдания. Кой каквото си направи и господ не може да му го стори. Що позволявате да ви е..ват?
135
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЗ ЗНАМ ПОНЕ ЗА 500 ЧОВЕКА КОИТО СА НА БАЧ БЕЗ ТРУДОВ ДОГОВОР
134
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРАВООО БОЙКО ,РАЗКАЖИ ИМ ИГРАТА НА *** И ТУРЦИТЕ ,НИЕ МЕ С ТЕБ ,КАКТО И ЦЯЛА ЕВРОПА ТЕ ОЦЕНЯВА
133
3
 
7
 
! Отговори
силистра преди 13 години
Елате на проверка в гр Силистра в фурна Аполон. В тая фирма работниците са назначени за 4 часов трудов договор но бачкат по 12 часа. Както се казва да живее труда.