У нас: 20 000 деца учат ислям, 3000 – християнство

Според синдикалистката Янка Такева трябва да се учи религия
23 сеп 2010 11:12,
269
У нас: 20 000 деца учат ислям, 3000 – християнство
Снимка: БГНЕС

"През миналата учебна година над 20 хиляди ученици, които изповядват мюсюлманската религия, я изучаваха в свободноизбираемата подготовка, срещу 3 хиляди ученика, които изповядват и изучават християнска религия."

Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя посочи, че данните за тази година ще бъдат обобщени в началото на октомври.

Председателят на Синдиката на българските учители заяви, категоричната си подкрепа за въвеждането на обучение по религия.

Още по темата

Тя посочи, че българчетата, които изучават християнството като свободноизбираема подготовка, са много малко и уточни, че класните ръководители не полагат усилия, не създават предпоставка за обучението по религия и като цяло не обявяват на родителите, че има и такава възможност за техните деца.

"Струва ми се, че все по-голяма част от българите, които са ощетени и не познават даже същността на празниците на християнския календар, искат чрез своите деца да научат нещо повече, а пък и младото поколение е по-любознателно и по-креативно.

Така че тук основната роля на семейството и на училището е много важна и безспорно като основен враг за идеите това е Министерството на образованието, младежта и науката", заяви Такева, цитирана от "Фокус".

По думите й това няма да се отрази на седмичната и месечна натовареност на учениците.

Според нея не е лоша идеята на Светия Синод на Българската православна църква за въвеждане на задължително обучение по религия.

"Ще се преразгледа хорариумът часове и ще се намери място. Аз съм дълбоко убедена, че един или два часа в седмицата – в зависимост от това каква ще бъде политиката на двете преговарящи страни, няма да изиграят съществена роля.

Винаги, когато човек иска да направи нещо, може да намери пътя към осъществяването му", заяви Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още по темата: религияЯнка Такева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
1
 
3
 
! Отговори
Атеист преди 13 години
Бунтът срещу възпитанието също има психологически обосновки.А изискването на експериментално доказателство, че няма бог, е последният аргумент, който ще ти е от полза. Причината е проста - ако нещо е и недоказуемо, и неопровержимо, значи е *незначително*, от рационална гледна точка. Което прави твоят бог... ами, незначителен. ;-)И не, атеистите не сме и суеверни, ако това намекваш.
239
1
 
3
 
! Отговори
Православен преди 13 години
Моите майка и баща бяха до скоро върли атеисти,членове на партията и т.н. Тук нещо логиката ти куца или аз и милиони други сме извън нормите :)))Докажи ми експериментално, че няма Бог :)))Един твърдял пред друг "Аз не вярвам в Бог", другият му казал добре в какво вярваш?, Ами в нищо!, но както си вървели видели черна котка и невярващия започнал да се върти като улав, притеснил се, затворил си очите и така преминал, тогава другият казал:"А, значи ти вярваш на котки" :DЛека и спокойна нощ!
238
1
 
3
 
! Отговори
Атеист преди 13 години
Съвестта е придържане към норми, установени при възпитанието. След като тези норми могат да са коренно различни между отделните народи и култури, не може да се твърди, че имат произход свише. Виж, произходИ свише... има малък шанс. ;-)Хубав цитат... Айнщайн да е потвърждавал експериментално това твърдение?Разбери, атеистите не вярват на учените просто така. Вярваме им, когато наистина видим доказателства, редом с теориите. Айнщайн казал нещо си... браво. Като го *докаже* , тогава ще видим.
237
1
 
3
 
! Отговори
Православен преди 13 години
И как по точно психологията и биологита обясняват съвеста???Колкото до физиката ето ти едно цитатче:"Моята религия - това е дълбоко почувстваната увереност в съществуването на Висш Интелект, Който ни се открива в достъпното познание на света"Алфред Айнщайн. Той май беше физик нали :)
236
2
 
3
 
! Отговори
Атеист преди 13 години
Биологията и психологията също са науки, нали?Скъпи Православен2,Точно исторически доказателства (примерно Кумранските свитъци) показват колко доредактирана и цензурирана е била библията ти през последните 2000 години, за да се напасва на църковните схващания. А сега бързо, отречи и тях, преди да усетиш дори полъх на съмнение!
235
1
 
3
 
! Отговори
Правславен2 преди 13 години
един от тях значи е безмислено да се спори. Редно е децата ни да познават колкото се може повече гелдни точни и некасами да направят избора за себе си. При положение че в библията се говори за любов и етика то тогава какъв е проблема?
234
1
 
3
 
! Отговори
Православен преди 13 години
Стана ми интерестно как тези науки на които се уповаваш физиката и астрономията обясняват съвеста ;)
233
1
 
3
 
! Отговори
Православен2 преди 13 години
До атеиста, който много си мисли,че знае. Скъпи атеисте и до всички атеисти. прoчете малко повечко литература малко история на църквата и библейска архология и ще разберете, че религията си има свойте доказателства, защото всяко нещо е исторически доказано. да кажеш, че библията е измислица е все едно да кажеш че истрията на България е измислица и знаете, че всяка историческа наука цели да даде отговори на следните въпроси Къде? кога? как? и Защо при положение че религията дава отговор на всеки
232
2
 
3
 
! Отговори
Атеист преди 13 години
Остава да разберем и каква е твоята причина сляпо да се уповаваш на герой от фентъзи роман. ;-)Иначе, реториката и философията не заместват физиката и астрономията - а и според настоящите теории за гравитацията (които *имат* експериментални потвърждения) спонтанното самосъздаване на Вселената е напълно вероятно.Друго е, че няма как да свържеш този бог - астрофизичен феномен, с бога от библията. Там го описват по човешки образ и подобие, ако не си забелязал.
231
1
 
3
 
! Отговори
Православен преди 13 години
Поне разбрахме коя е твоята причина ;)Какво ще кажеш за това: Причинността е универсален закон, поне в макросвета. Всяко явление се основава на предшестващото и никога няма да намерим в света такова явление, което би се появило без причина. Следователно последната и окончателна причина за всички явления се намира вън от света. Такава причина е безусловното и абсолютно битие - Бог.
230
1
 
3
 
! Отговори
Атеист преди 13 години
Ами, изключваме незнанието - забелязал съм, че атеистите обикновено познават по-добре библията от самите християни... особено пасажите, дето няма да ги чуеш на празничните литургии.А гордостта? Не се учудвам, че робска вяра като християнската я обявява за грях. Нищо, че твоят бог е първокласен нарцисист, егоистичен и самовлюбен.Продължавай с бълвоча; тая вечер не дават нищо по телевизията, имам нужда да се посмея малко.
229
1
 
3
 
! Отговори
Православен преди 13 години
Христос е благ и човеколюбив, твоя собствена воля е дали ще го приемеш или не. Всъщност има само две и единствени причини човек да не приема Бога. Гордост или незнание.
228
2
 
3
 
! Отговори
Атеист преди 13 години
С други думи, имаш халюцинации и мислиш, че бог ти говори...Предполагам, разполагаш с недвусмислено експериментално потвърждение на тази хипотеза?
227
2
 
3
 
! Отговори
Православен преди 13 години
Не съм свещенник, шеф съм на банков офис.Връщам се на предишният ми пост, но ще перефразирам въпроса ми.Ти това ли знаеш???Ето и моите аргументи:Като анализираме наличните понятия в нашето съзнание, намираме източника им в окръжаващата действителност. В съзнанието ни има и понятие за Всесъвършения Бог. В окръжаващия ни видим свят не откриваме съответстващ на това понятие обект. Следователно той е извън този свят, т.е. самият Бог се явява източник на тази идея в нашето съзнание.
226
1
 
3
 
! Отговори
sas преди 13 години
Великолепен коментар! Браво!
225
2
 
4
 
! Отговори
Атеист преди 13 години
Тук ти е грешката, попче. Атеистите не "вярват". Те преглеждат наличните доказателства, формулират теория, тестват я експериментално и ако резултатите са положителни - тогава те *знаят*.А "вярата" е за мързели и малодушни роби.
224
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
zarkvata gubi navsjakade viarva6ti hora i predi vsi4ko PARI. sega iskat dezata da omaivat - aide bez! koito iska, da se interesuva ot hristianstvoto, koito ne - ne. ne sme v srednovekovieto! a dokolkoto miusiulmanskata religia i tja e za bednite bogatite vjarvat samo v parata.
223
1
 
2
 
! Отговори
Православен преди 13 години
"Нито в телесен, нито в какъвто и да било вид даден човек никъде и никога не ще се повтори" - то е същото, което е било преди раждането - небитие... С разрушаването на тялото, нервната система, мозъка се разпада и битието на съзнанието, "прекратява се съществуването на дадена личност"(с. 222 "Настольная книга атеиста") ти в това ли вярваш???
222
0
 
5
 
! Отговори
sas преди 13 години
Вън религията от училищата!
221
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На фанатиците все някой трябва да им е виновен, че обществото не им гълта помията.