У нас: 20 000 деца учат ислям, 3000 – християнство

Според синдикалистката Янка Такева трябва да се учи религия
23 сеп 2010 11:12,
269
У нас: 20 000 деца учат ислям, 3000 – християнство
Снимка: БГНЕС

"През миналата учебна година над 20 хиляди ученици, които изповядват мюсюлманската религия, я изучаваха в свободноизбираемата подготовка, срещу 3 хиляди ученика, които изповядват и изучават християнска религия."

Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя посочи, че данните за тази година ще бъдат обобщени в началото на октомври.

Председателят на Синдиката на българските учители заяви, категоричната си подкрепа за въвеждането на обучение по религия.

Още по темата

Тя посочи, че българчетата, които изучават християнството като свободноизбираема подготовка, са много малко и уточни, че класните ръководители не полагат усилия, не създават предпоставка за обучението по религия и като цяло не обявяват на родителите, че има и такава възможност за техните деца.

"Струва ми се, че все по-голяма част от българите, които са ощетени и не познават даже същността на празниците на християнския календар, искат чрез своите деца да научат нещо повече, а пък и младото поколение е по-любознателно и по-креативно.

Така че тук основната роля на семейството и на училището е много важна и безспорно като основен враг за идеите това е Министерството на образованието, младежта и науката", заяви Такева, цитирана от "Фокус".

По думите й това няма да се отрази на седмичната и месечна натовареност на учениците.

Според нея не е лоша идеята на Светия Синод на Българската православна църква за въвеждане на задължително обучение по религия.

"Ще се преразгледа хорариумът часове и ще се намери място. Аз съм дълбоко убедена, че един или два часа в седмицата – в зависимост от това каква ще бъде политиката на двете преговарящи страни, няма да изиграят съществена роля.

Винаги, когато човек иска да направи нещо, може да намери пътя към осъществяването му", заяви Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още по темата: религияЯнка Такева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
3
 
3
 
! Отговори
Православен преди 13 години
В началото на 80-те години на вече отминалия ХХ век, един от най-видните стратези на американската политика Збигнев Бжежински, поставя началото на откритата война срещу Православния свят: "След комунизма, най-големият враг на западната демокрация е Православието" В "Решения на Световния масонски конгрес" Париж, 1889 г. четем: "Не е достатъчно да се победи влиянието на духовенството и да се лиши Църквата от авторитет. Необходимо е да се разруши самата религия"Аман от атеисти :)
219
2
 
3
 
! Отговори
Православен преди 13 години
=
218
0
 
9
 
! Отговори
Пича преди 13 години
В общи линии, ще плащаме пари, за да могат педофили отрано да ни зарибяват децата с глупостите си... Сериозно, това в коя цивилизована държава го има, кажете?
217
0
 
10
 
! Отговори
orlinpetkov преди 13 години
И защо трябва да се учи религия? за обща култура ли? или за да се противопоставяме пак един на друг с още по голяма омраза. Тази синдикалистка да се избави от собствените си комплекси, когато тя самата порасне тогава да дава такива *** съвети. и да се занимава със собствените си деца да ги прати в метох или манастир ако ще. моето дете няма да учи религия. и всеки опит в тази насока ще го приемам за терористичен акт и ще действам крайно в отговор.
216
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 13 години
Доста неграмотно изказване. Нямам думи. Намери пространното житие на Методи (има го в уки) и прочети там как отговаря на подобни въпроси по време на мисията си при хазарите.
215
3
 
4
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
I posledno ne6to-Gospod e razre6il na 4oveka da izpitva vsi4ko i da ne se predoverqva,kogato ne e ubeden v ne6to.Kolkoto do tova,koe e izmisleno i koe-ne,badi siguren,4e 4ovek draznal da izmislq i govori ne6ta ot imeto na Boga 6te bade poguben sas sigurnost.V Bibliqta e opisano podrobno kak Gospod se obra6ta kam lajlivite proroci,koito govorqt ot Negovo ime i gi uverqva,4e 6te badat nakazani,a jertvite na tehnite laji 6te badat izbaveni ot gibel.Zatova ne misli,4e na Bog odobrqva zablujdavaneto.
214
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
История на религиите - ДА. Обективна равнопоставена картина за мястото им в историята и света. Но вероучение - никога. Как може насилствено да се налага на хората някакъв възглед? Училището е светско и образованието - също. Единствено допустим е научният възглед. Всичко друго е занятия за свободното време, когато всеки може да си прави, каквото си иска- ако иска, може да се моли 5 пъти на ден, ако иска - нито един път. Изцяло личен избор.
213
3
 
5
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
14. понеже всички, водени от Духа Божий, са синове Божии;15. защото вие не приехте духа на робство, та пак да бъдете в страх, а приехте Духа на осиновение, чрез Когото викаме: Авва, Отче!16. Самият Дух свидетелствува на нашия дух, че ние сме чеда Божии.(Римляни-гл.8:14-16).
212
3
 
4
 
! Отговори
mda преди 13 години
Прави си Жо, и аз това разбрах като я прочетох - Библията може да е най-издаваната книга но не е най-четената
211
4
 
4
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
25. Затова Той може и винаги да спасява ония, които дохождат чрез Него при Бога, понеже е всякога жив, за да ходатайствува за тях.26. Защото такъв Първосвещеник ни и трябваше: свет, незлобив, непорочен, отделен от грешниците и станал по-висок от небесата,27. Който няма нужда всекидневно, както първосвещениците, да принася жертви първом за Своите грехове, та сетне за греховете на народа, защото Той извърши това веднъж завинаги, като се принесе Сам в жертва.(ЕВРЕИТЕ-гл.7:25-27).
210
2
 
8
 
! Отговори
Anton Szandor LaVey преди 13 години
А сега сериозно. Според мен децата излизат от българската образователна система с идеално гладки мозъци и напълно неподготвени за реалния живот. Ако трябва да има допълнителни часове, то те трябва да са по информатика (на компютри, произведени поне в началото на този век) и по ИКОНОМИКА. Живеем в капитализъм. Искаме или не, целият ни живот се върти около финансовия фактор. Недопустимо е абитуриент да няма поне елементари познания как работят банките или как се водят лични финанси.
209
4
 
3
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
V stariqt zavet za narod Bojii sa se smqtali samo evreite,dokato v noviq-tova sa vsi4ki vqrva6ti v Hrista.Vqrva6tite v Hrista sa nare4eni 4eda na obe6tanieto,rodeni po duh,a ne po plat.Sa6to znai,4e Bog e edin-Svetata Troica ozna4ava,4e Toi ima 3 prevapla6teniq,a imenno:Otec,Sin i Svetiqt Duh.Svetiqt Duh sa noseli nqkoi starozavetni proroci,a v po-novo vreme Toi se polu4ava ot vqrva6tite v Hrista.Zatova imenno Hristos nari4a Svoeto tqlo hram Boji,a vqrva6tite sled tova sa6to stavat hram na Boga.
208
4
 
6
 
! Отговори
Anton Szandor LaVey преди 13 години
Аз съм сатанист и искам децата ми да изучават сатанизъм в училище и да имат право всеки ден по пладне да принасят пилета в жертва на Олтара на Тъгата.. Ако не им бъде позволено, ще ви съдя всичките, персонално, един по един за нарушаване на човешките ми права. :)
207
5
 
3
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Samet,ne barzai da zaklu4ava6 pribarzano!Parvo neka ti obqsnq za6to sa6testvuvat star i nov zavet na Bibliqta.Stariqt zavet se e baziral na spazvaneto na zakonite,dadeni na Moisei ot Boga.Spasqvaneto na 4ovek e stavalo 4rez spazvane na zakona.Samo,4e poneje ne se e nameril nito 1 savar6en 4ovek,Bog e izpratil predstazaniq ot prorocite Iisus,Koito sas svoeto poslu6anie i krastna smart e izkupil vsi4ki 4ove6ki grehove.
206
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
pokaise 4edo.
205
8
 
8
 
! Отговори
САМЕТ преди 13 години
ВЪВ ИЗМИСЛЕНАТА БИБЛИЯ КАК МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА,НЕКА ПОМИСЛИМ РЕЯЛНО!ИМА СТАР И НОВ ЗАВЕТ,КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?АМИ НАЛИ РЕЯЛНО,АКО БОГ Е ИЗПРАТИЛ ЗАВЕТ СТАР,ТО КОЙ ТОГАВА СЕ Е ПРЕДСТАВИЛ ЗА ВТОРИ ГОСПОД , ТА Е НАПИСАЛ И 2 ЗАВЕТ,ТО ИЗЛИЗА,ЧЕ ТОЙ Е ПО-УМЕН ОТ БОГА И НЕ Е ХАРЕСАЛ СТАРИЯТ ЗАВЕТ И Е НАПИСАЛ НОВ.НЯМАМ ДУМИ-БЛАГОДАРЯ ВИ
204
4
 
10
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Какво ви притеснява изучаването на предмет "Религия" в училищата и гимназиите? Дайте на децата по-висока обща култура. Няма проблем с изучаването на различните видове религии, които се изповядват на нашата планета. Има проблем ако им фокусирате интелекта само към една от тях!
203
1
 
4
 
! Отговори
Иво преди 13 години
Ако обичаш, аргументирай се защо хората които отричат религията са морално деградирали. Да не толерираш различни хора е много по-голяма морална деградация!
202
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ама няма не искам няма не деи .
201
4
 
4
 
! Отговори
tuk e bg преди 13 години
pokaite se demonizirani hora imate vreme spasete du6itesi.