Само 44% от европейците говорят чужд език

Днес е Европейският ден на езиците
26 сеп 2010 13:21,
114
Само 44% от европейците говорят чужд език
Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Актуално проучване на Евробарометър показва, че 83% от европейците смятат владеенето на чужди езици за полезно, но само 44% заявяват, че са способни да проведат разговор на чужд език.

Данните бяха съобщени при откриването на Европейския ден на езиците в градинката пред Народния театър "Иван Вазов".

За първи път в България 10 европейски културни институти ще посрещнат заедно Празника на езиковото разнообразие 26 септември.

Посетилите събитието ще могат да се запознаят с най-добрите възможности за изучаване на чужд език от представители на културните институти в София на Австрия, Великобритания, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Испания и Русия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
3
 
! Отговори
има и такива преди 13 години
До мен живее един арабин - работи в посолство - нито английския му е разбираем, нито с български се оправя, нито френски, нито немски - нищо друго освен "персийски"/фарси/, както ми каза...ама и персийския е от семейството на индоевропейските езици...
104
0
 
3
 
! Отговори
езиковед преди 13 години
Така е, групата на индоевропейските езици обхваща около 443 езика и диалекта - сред съвременните езици от това семейство са хинди, английски, испански, руски, португалски, френски и немски, естествено и български...
103
0
 
3
 
! Отговори
екскурзовод преди 13 години
Е как няма да знаят като там има три официални езика: френски, фламандски, немски , но с белгийците /работила съм с белгийци/ доста често просто си говорят само на техните езици - фламандски,други регионални езици, официално признати във Валония - шампански, гоме и пикардски.то е малко като у нас - шопски ,(и други диалекти, които дори не разбираш /например в Рила/...
102
0
 
4
 
! Отговори
До 88 преди 13 години
Много се дразня на селски дупедавци като теб! Това че някой иска да запази и "модернизира" езика си /идентичността си/, не означава че е някакъв *** селянин, напротив това го прави много по умен от теб. И България не е МАЛКА страна - малка е страна като Исландия където има закон за защита на исландския език! Учете чужди езици, но никога не забравяйте, че за да бъдете уважавани от другите първо вие самите трябва да се уважавате.
101
0
 
5
 
! Отговори
Кастро преди 13 години
Докато бях командировка в Белгия, едно нещо ми направи много голямо впечатление, хората от Фландрия знаеха по 2-3 езика(немски, английски, френски), а във Валония не знаеш ли френски, няма как да се оправиш. Като казвам знаеха по 2-3 езика имам в предвид, че разбираха и можеха да ги говорят.
100
3
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
пълни глупости говориш. дори в най-неговорещата английски западна държава шанса на намериш някой говорещ английски е по-висок отколкото в българия. в българия дори работещи в силно посещавани от туристи места не говорят никакъв език.
99
0
 
8
 
! Отговори
гост преди 13 години
Доста висок процент ми се вижда! Споделям коментариите преди мен, че този процет се формира от гастърбайтерите и населението на Източна Европа. На Западна Европа не и трябват чужди езици, защото нейните езици са "чужди". Плюс това не ги интересува, че някой друг живее на земята, освен тях. Нямат елементарна обща култура за света и другите.
98
2
 
3
 
! Отговори
Който не иска преди 13 години
Обикновенно населението на големите, бивши велики народи, не желаят да изучават чужд език. Тези 44 процента го правят източноевропейците. Те се стараят да научат поне един чужд език, за да комуникират с някой западноевропеец. Този егоизъм с среща и в Квебек Канада. Там има области, където се говори изключително френски. Егоизмът на гордите народи се проявява в знаенето на чужди езици.
97
0
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
абе гастарбайтерите не са 44% както и да го погледнеш. много хора съм чувал да казват че "всички холандци знаят английски", ама си мислят така щото гледат холандците около тях. впрочем холандците може и да знаят, ама французите със сигурност не, тях ги е яд че загубиха позициите които имаше френския само до преди 50 години. тъй че 44% ми звучи реалистично на мене.
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Европейските езици произхождат от един древен индоевропейски език, затова ако се заровите, ще откриете много общи корени.
95
1
 
7
 
! Отговори
хепи бърд дей преди 13 години
Честит 12-ти рожден ден , Google !!!!Догодина ставаш тийнеджър !!!
94
1
 
7
 
! Отговори
българския език преди 13 години
....не са малко..аз зная три западни езика + руски - значи четири, колко европейци знаят български? Българкият е един от 23 официални и работни езика в Европейският съюз...
93
3
 
5
 
! Отговори
roki преди 13 години
nie balgarite znaeme poveche chuzhdi ezici otkolkoto anglichanite germancite francuzite i ispancite i drugi evropeici.az znam 4 chuzhdi ezika a balgaria ia niama na kartata na sveta.ima strani vav sveta kadeto ne znaiat che sashtestvuva darzhavata balgaria.te ni barkat sas rumania albania sarbia .nikoi ne e chul za balgaria vav sveta.nie prosto ne sashtestvuvame za evropa i sveta.znaiat ni proshliacite koito idvat po moreto ni.a te sa bedniaci i pensioneri koito niamat pari .
92
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
те чехите са смешни. като духа вятър казват - витр фука.
91
0
 
6
 
! Отговори
някой преди 13 години
Много ме подразни на откриването пред Народния театър, когато преведоха от чешки "добър предиобяд". Такава дума и такъв израз на български език просто няма! Има "добро утро", "добър ден", "добър вечер" и "лека нощ".
90
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: 31Аз пък да ти кажа че бях във Швеция, и там всички табели ама абсолютно навсякъде са написани на шведски! Който на мен ми звучи почти като китайски, макар че е от германоезичната група.Обаче за мой късмет поне 90 процента от шведите говорят перфектен английски, така че нямах проблеми да ги питам къде какво са си написали на техния език :-)
89
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 71На турски думата чорап е "чорап" :-)
88
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
Отидох на мероприятието. Ами въпросните "европейци" бяха само българи.Значи, статистиката важи за българите, от които 44 процента могат да водят разговро на чужд език. Останалите бяха представители на различните културни институти.
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами разликата е - ти идваш при инвеститора/работодателя да търсиш работа, не той при теб. Ако отидеш в чужбина правиш бизнес и си търсиш работници оттам - можеш да имаш претенция да знаят твоя език. И друго - в зависимост от вида на компанията за която работиш чуждия език може да е необходим ако примерно си във външнотърговска фирма.
86
3
 
7
 
! Отговори
???????????????? преди 13 години
Половината европейците знаят чужд език.Колко българи знаят поне говоримо чужд език???