КАТ: Вдигаме глобите – няма да сме рай за нарушителите

Двойно ще скочат санкциите за превишена скорост
30 сеп 2010 07:37,
296
КАТ: Вдигаме глобите – няма да сме рай за нарушителите
Снимка: Булфото

Глобите в България са едни от най-ниските в Европа. Добре е да бъдат вдигнати, за да не стане България дестинация за шофьори, които идват тук, за да вършат нарушения, каза Алекси Стратиев, зам.-шеф на Охранителна полиция, пише Труд.

За превишена скорост глобите ще скочат двойно, предвижда готов проект за промени в Закона за движение по пътищата. За превишение до 10 км/ч над разрешените санкцията от 10 лв. ще стане 20 лв. За превишение над 50 км/ч вместо досегашните 250 лв. нарушителите ще плащат 450 лв. плюс 50 лв. за всеки 5 км/ч отгоре.

Например, ако се мине покрай знак за ограничение 40 км/ч със 100 км/ч, санкцията ще е 550 лв. Сумата, която се плаща за същото нарушение в Гърция и Румъния, е трикратно по-висока.

“От година и половина в ЕС е подготвен проект на директива. Един от проблемите в нея е по кое законодателство да се санкционират нарушителите. Например колко трябва да плати румънски гражданин, заснет от радар в България и получил съобщение в родината си”, поясни Стратиев.

Катаджии от цяла България пристигат в София. В петък от 16 до 18 ч по столичните улиците ще излязат едновременно 27 патрула вместо обичайните 12. Пътните ченгета, освен да глобяват, ще имат за задача да отпушват кръстовищата. Два екипа ще бъдат пратени при тапата край село Драгичево.

Спецакцията е част от състезанието “Пътен полицай на 2010 година”. То ще приключи в събота след надпревара с патрулки и мотори на столичния площад “Александър Батенберг”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
5
 
5
 
! Отговори
Idiot преди 13 години
На първо време е добре да започнеш с използване на кирилица при писане из форумите.След това е добре да се аргументираш, когато правиш генералните си изводи.Накрая, за да не се налага да плащаш високи глоби, просто спазвай правилата, тогава няма да ти се налага да правиш сметки какъв процент от средната заплата е глобата в БГ или Гърция!
195
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАРОДЕ ???? Това ли е СПРАВЕДЛИВОСТ някакъв 7мо класник да каже дали съм нарушил закона !?
194
8
 
7
 
! Отговори
Fullrange преди 13 години
Като ти е висока глобата ще спазваш ЗДП! Аз съм на мнение, че трябва 3 кратно да се увеличат глобите и да се подобри събираемоста, както и да се намалят условията за корупция. Примерно не спазване на знак СТОП - 1000лв. глоба и отнемане на книжката за 6 месеца..и др... И МИЛИОНИ МИИКРОБИ ЩЕ ИЗМРАТ
193
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"шофьори, които идват тук за да вършат нарушения" това само милиционер може да го измисли. България най-добрата дестинация за нарушителен туризъм.
192
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко се страхува от народа,затова не е уволнил нито едно ченге.Подържа бройката голяма,защото идат бунтове и някой трябва да бие тълпите.Нека дойдат и танковете!
191
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тава е за да има какво да Папкат 60000-те хиляди служители на МВР..............., че са ми беднички.Само у *** КАТ-аджийте дебнат по пътищата. Дебнат... майка си....
190
2
 
22
 
! Отговори
Факт преди 13 години
Поредната катаджийска *** лъжа. В България глобите са поне двойно по-високи в сравнение с останалите държави в Европа. Примерно цитираната в статията глоба от 550 лева е една средна българска заплата и около 2.3 минимални заплати. В Гърция глобата дали е една средномесечна гръцка заплата?
189
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе има пари българина явно щом си трае.Но си трае като прасе в тръстика и се осърта накъде ще духне вятъра.Защо на запад първо държавата прави и тогава иска а у нас се слага първо глоба,бариера,забрана и тогава се мисли какво да се прави?
188
2
 
9
 
! Отговори
Под игото! преди 13 години
Мисля, че ако бяха живи турците, щяха да завидят на ГЕРБ за данъците, акцизите, глобите, актовете, таксите и всички благинки с които съдират кожата на българския народ!
187
2
 
15
 
! Отговори
стигапростотии!!! преди 13 години
КАТ да го барат гол!!! *** и каскетите ви *** ***!!! В цяла Европа има пътища!!! А не жалки имитации!!! Чухте ли плитки челца??!!! И аз ще вдигам аларма вече като ми излязат зад храстите двама шкембелии, представящи се за пътни полицаи., спиращи автомобили на мост, зад дървета и непосредствено до двуметрови ями, търсещи по ирония в(м)инетки...Ай сектир!!!
186
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Заснемане на нарушението като в САЩ не торбата в униформа да си измисля какво е видял !
185
1
 
10
 
! Отговори
нали?... преди 13 години
Когато същия този умник от охранителна полиция ми направи заплатата 6 000 лв. тогава с голям кеф ще извада и платя 450 лв. даже и 10 лв. бакшиш на катаджията ще оставя!!! Но...до тогава, може би е добре да си затваря устата...защото той така или иначе актове и фишове не плаща (и родата му също!). Ай сиктир!
184
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
AZ
183
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ви ли снана ясно на всички каква е политиката на ГЕРБ чрез глоби и наказания на бедния народ да се дисдциплинира РОБА !!!
182
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Едно време за да се докараме на руснаците и за да видят че сме по руснаци и социалисти от тях някой умник предложил България да стане съветска република.Днес е същото.Някой е решил ,че като европейци и ние трябва да плащаме като техните глоби.Само се чудя как не решиха и по високи от техните да плащаме?Безумци са на власт явно...
181
9
 
5
 
! Отговори
1331 преди 13 години
БРАВО сега трябва дасе съберат и глобите и селендурниците които пребивават в София ще намалеят и трафика щесе реши
180
2
 
3
 
! Отговори
bg преди 13 години
ebati cirka , policai na 2010, 6to za za natprevara,
179
5
 
1
 
! Отговори
Daskala преди 13 години
Abe ti naistina mai si idot-zaradi takiva plujeci i purshivci durjavata ni e na tova deredje-eiiiiiiii mnogo zaguben narod imalo
178
1
 
8
 
! Отговори
MayDay преди 13 години
КАТ: Вдигаме глобите няма да сме рай за нарушителитеДа се чете: КАТ вдига рушветите двойно - Ще станем рай за катаджийте!
177
8
 
5
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Правилно, на нас ни трябват драконови мерки, защото ние от добро не разбираме. Трябва още повече камери да има по пътищата, така ще се избегне даването на рушвет. Пиян шофьор - отнемане на книжката за постояно. Полицаите да не се правят на шумкари, а да са на видимо място. Глобите да са големи не само за шофьорите, но да има и жестоки санкции за хванати полицаии с рушвет. Надали и в Африка има страна с толкова загинали хора по пътищата като у нас. На нас ни трябва, закон,ред, дисциплина, правила