Поръчано и платено: Оплюй го във форумите!

Заражда се нова мръсна професия: критик в интернет
Обновена: 6 ное 2010 10:08 | 6 ное 2010 10:03,
402
Поръчано и платено: Оплюй го във форумите!
Снимка: БГНЕС

Що е то "професионалист в оплюването"? Tова е най-новата професия - дори и в България. Въпросният "критик" броди по цял ден из интернет, за да излива омразните си коментари срещу противниците на онези, които му плащат. Така започва материалът на радио Дойче веле, озаглавен „Оплюване по поръчка“.

Професионалният критик в интернет броди из онлайн-изданията на вестниците, из блогове и форуми от всякакъв вид. Работата му е удобна: професионалистът в оплюването може да работи и от вкъщи по пижама.

Влад Урсулеан от Букурещ например бомбардираше интернет-пространството с обидни коментари по адрес на двамата най-силни кандидати за президентския пост в Румъния по време на предизборната кампания през 2009 година. 

Поръчител беше партията на третия кандидат. Онова, което тогава никой не знаеше, е, че младият мъж е журналист и всъщност прави това заради журналистическо разследване.

"Всеки ден получавах по e-mail списък с 30-40 линка към статии в различни онлайн-издания и към цял куп блогове и форуми. Към тях се прибавяше и списък с "посланията", които трябваше да публикувам като коментари под статиите. Например, че Траян Бъсеску е виновен за лошата ситуация в страната или че съперникът му на изборите Мирча Джоана е престъпник. Тоест, ставаше дума за директни нападки срещу кандидатите" - споделя журналистът пред радио Дойче веле.

Журналистът намира поръчителите си чрез Фейсбуук. С помощта на фиктивни акаунти той става член на групата на либералите и бързо е вербуван за сътрудник. 

В България критиката в интернет също може да донесе пари, обяснява социалният антрополог Харалан Александров пред Дойче веле.

Действително има усещане, че определени постинги са ясно мотивирани от партийна принадлежност. Така че самото обвинение в това, че си платен форумец, е част от това агресивно говорене, което обезценява и атакува гледната точка на другия. В този смисъл българските форуми са едно много нецивилизовано място, отбелязва Александров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още по темата: оплюване по поръчка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
321
7
 
6
 
! Отговори
Платен костовист :) преди 13 години
Женке, Пак Костов е виновен значи :) Смешни ставате с този Костов :)
320
3
 
9
 
! Отговори
Няма нужда преди 13 години
В България няма нужда от това - винаги ще има някой да те плюе безплатно. А лошото е, че политиците ни са такива, че повечето "плюене" си е пълна истина :)
319
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kajete kade da se naema,sladka rabota,xa-xa
318
3
 
3
 
! Отговори
qwerty преди 13 години
Демек нещо като ЯНЕ Янев , ама в киберпространството..
317
3
 
3
 
! Отговори
стан преди 13 години
A, ivjte ! Za vas pi6at
316
5
 
5
 
! Отговори
Платенов преди 13 години
Няма срамна работа,нали така !!!
315
8
 
9
 
! Отговори
женка преди 13 години
То това си беше съвсем ясно и очевидно от самото начало :) Особено добре платени са "форумните оплювачи" на Б. Борисов. А в тоя сайт има и едни дето са вербувани от Костов и под всяка възможна статия пишат "Костов е виновен" (демек Костов е най-невинния и чист). Не знам дали сте забелязали :)
314
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
- Когато говорите за недоразуменията около Набуко, вероятно имате предвид и ролята на Димитър Абаджиев, който официално е назначен да работи за този проект?- Не. Митко Абаджиев си стои във Виена. Имам предвид този Марий Косев, който са го назначили да се изживява като заместник-министър. Това е някакъв *** - където е работил, само щети е нанасял. За съжаление Бойко Борисов го е назначил за зам.-министър на енергетиката, без да се интересува от неговата квалификация.Откъде идва тоя Косев?От нищото. Прекарват го за три месеца през НЕК, за да му създадат биография, че е работил в енергетиката. Бил е във фирмата Би Ем Лизинг АД, която почти е фалирала. И от там нататък по незнаен път се добира до енергетиката и стои там, за да пречи. Това евнукът на кръволока Кирил Косев, който при комунизма беше началник на Главно политическо управление на армията.През 60-те години беше зам.-министър на отбраната, преди това малко е работил в Първо главно на ДС, а преди това пък е избивал хора. Е тоя Марий е с биография. Дядо му, баща му - от ЦК на БКП, а внукът сега управлява енергетиката. Ето това са кадрите на Бойко Борисов. Убеден съм, че резултатите от дейността му в тази област ще бъдат катастрофални за България.- Излиза, че децата на комунистическата номенклатурата управляват и енергетиката?- Да. Точно така. Но това, което ви казвам, е малка част от истината. След години ще се върнем към това съвремие и ще споделим много по-скандални неща. Сега не може да се спомене всичко. Има регламент за опазване на информацията. Факт е, че на тоя Косев му правят доклади, които той ужким визира. Но спира предложенията за реални промени. Филтрира всичко и работи само в услуга на руските интереси.- Можем ли да намерим връзка между тоя Косев и Румен Овчаров - Дългия инкасатор?- Мисля, че не. Той по друга линия е в енергетиката. Можем да говорим за нови хора, за нови играчи, които отново обслужват руските интереси. В Енергийния холдинг, в Булгаргаз - пълно е с такива. Там нищо добро не се е случило само кражби ядат, крадат и (с извинение) ***.
313
2
 
6
 
! Отговори
лудия преди 13 години
искам и аз да съм критик
312
4
 
14
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
В България нещата са по-дебели! Самите "демократични медии" и техните модератори са ОСНОВНИТЕ ИГРАЧИ в тези манипулации(тия с многото никове)! Създава се, финансира се и се рекламира "демократичен сайт"! Темите в неко се пишат в повечето случаи точно и вярно! Това събира демократично мислещите хора накуп там! След това с комплект фатки тези хора биват насъсквани един срещу друг за да не се организират, а често се опитват да ги омаскаряват! Несе подбират средства! Важното е да се облужва ДС/БКП
311
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Към кого да се обърна за поръчки? Отдавна си търся допълнителен доход.
310
3
 
9
 
! Отговори
БАБА ГИЦКА преди 13 години
РАК ДА ГИ ФАШТА ТЕЗ БОЛШЕВИКИ,НА *** ИМ ИТ МАЯСЪЛ ДА ГЪБЯСА,ДЕДОТО С МЕКИЯ ДА ГИ МЪЧИ НА ЗАДНА ПРАШКА ...............От пощата ли ги дават парите *** миче?
309
5
 
16
 
! Отговори
Най-после истината преди 13 години
Много силно попадение на Дойче Веле да се обърне към точният човек Харалан Александров.Той е личен приятел на изпълнителя на тази дейност за България и приложението на "политически" пропагандатор-надничар.За съжаление и десетте ратайчета работят за СДС и ДСБ срещу ГЕРБ.Поддържане на тема във форуми чрез различни акаунти 1500 лв. / месецстандартен пакет - Петима души поддържат различни акаунти и извършват следните дейности: следят зададена тема в електронните издания и се изказват по нея; участват активно в поне два тематични форума, като се старят да поддържат актуален интерес към зададената тема; следят подобни теми в специализирани блогове и се изказват по тях, лансирайки определена информация или гледна точка.
308
2
 
1
 
! Отговори
dp преди 13 години
Всъщност винаги личи, когато някой пише по поръчка. Едва ли и може да еразлично, ако някому акълът не стига за по-интересна професия от тая наагитатор какво може да очакваме да каже, дето не е очевидно преди даго е помислил.Напълно съм съгласен и с пост #337, в БГ агитацията не е между "партиите"(има само една реално) а за да вярва публиката, че има различни партии, тамного пари оттам едва ли има.
307
2
 
0
 
! Отговори
ZZ преди 13 години
форумът е затворен!
306
2
 
9
 
! Отговори
свободни медии незав преди 13 години
Медиите са четвъртата власт.Всяка власт в БГ е безнаказана.Да сте чували за осъден политик?Да сте чували за осъден журналист?
305
4
 
1
 
! Отговори
7 преди 13 години
последното си мнение ще го копирам във всички форуми! за да няма как да триеш по твоите правила! Форумът ви е заобиколен!
304
6
 
2
 
! Отговори
7 преди 13 години
правилата на сайъта ви са абсолютно педерастки, фърки, гоце ли ви ги подаде? ти самата чете ли си правилата по които триеш?
303
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че то тая професия в БГ е безперспективна.Тук партиите са нароени от ДС.Оплюват се, коалират се, все ком партии.Парите са в комунистите и партиите са комунистически.
302
3
 
1
 
! Отговори
7 преди 13 години
следващия ми бан, фърки, ще го пиша на *** ти!!!