Поръчано и платено: Оплюй го във форумите!

Заражда се нова мръсна професия: критик в интернет
Обновена: 6 ное 2010 10:08 | 6 ное 2010 10:03,
402
Поръчано и платено: Оплюй го във форумите!
Снимка: БГНЕС

Що е то "професионалист в оплюването"? Tова е най-новата професия - дори и в България. Въпросният "критик" броди по цял ден из интернет, за да излива омразните си коментари срещу противниците на онези, които му плащат. Така започва материалът на радио Дойче веле, озаглавен „Оплюване по поръчка“.

Професионалният критик в интернет броди из онлайн-изданията на вестниците, из блогове и форуми от всякакъв вид. Работата му е удобна: професионалистът в оплюването може да работи и от вкъщи по пижама.

Влад Урсулеан от Букурещ например бомбардираше интернет-пространството с обидни коментари по адрес на двамата най-силни кандидати за президентския пост в Румъния по време на предизборната кампания през 2009 година. 

Поръчител беше партията на третия кандидат. Онова, което тогава никой не знаеше, е, че младият мъж е журналист и всъщност прави това заради журналистическо разследване.

"Всеки ден получавах по e-mail списък с 30-40 линка към статии в различни онлайн-издания и към цял куп блогове и форуми. Към тях се прибавяше и списък с "посланията", които трябваше да публикувам като коментари под статиите. Например, че Траян Бъсеску е виновен за лошата ситуация в страната или че съперникът му на изборите Мирча Джоана е престъпник. Тоест, ставаше дума за директни нападки срещу кандидатите" - споделя журналистът пред радио Дойче веле.

Журналистът намира поръчителите си чрез Фейсбуук. С помощта на фиктивни акаунти той става член на групата на либералите и бързо е вербуван за сътрудник. 

В България критиката в интернет също може да донесе пари, обяснява социалният антрополог Харалан Александров пред Дойче веле.

Действително има усещане, че определени постинги са ясно мотивирани от партийна принадлежност. Така че самото обвинение в това, че си платен форумец, е част от това агресивно говорене, което обезценява и атакува гледната точка на другия. В този смисъл българските форуми са едно много нецивилизовано място, отбелязва Александров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още по темата: оплюване по поръчка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
2
 
1
 
! Отговори
Klementa преди 13 години
nari4at gi forum trollsnishto novo, tezi koito se zanimavat s forumi znayat otdavna za tqh
300
2
 
0
 
! Отговори
ZZZ преди 13 години
брао З , правилно З, да си лягат свирките от модераторските кресла
299
5
 
4
 
! Отговори
Чужденец преди 13 години
Малеее... червените крадливи крастави *** пак са *** темата...
298
6
 
10
 
! Отговори
Киро преди 13 години
Ххахаахах ей ГЕЙБ,много яка статия са ви врътнали в Дойче велето,за да не я четат ,дайте яко спам къв е лош станишев и как Тиквата е пътеводната ни светлина :))))
297
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз съм готов да пиша негатини неща срещу заплащане за всеки хич не ме интересува кой какво ще каже аз да дръпна паричките и хайде на морето с готините пичччччки
296
5
 
7
 
! Отговори
D_D преди 13 години
цялата ви страница е една долно подобие на демокрация. Откъде имате толкова пари?
295
4
 
7
 
! Отговори
Z-Z преди 13 години
*** и педераския ви сайт!, беше ми скрупулиозно и най.вече таковозно да общувам с *** ви модератори! не ви правеше чест, но какво разбира една *** от чест, след като ще изтрие и това мнение, стига да не и ***.дисва на мисълта дето я нема. Толкоз.
294
2
 
5
 
! Отговори
професор преди 13 години
егати професията жалка!
293
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-яркият пример бе катастрофата на Стависки.-Първите информации в сайтовете бяха, че е станала катастрофа и Стависки е бил наблизо с колата си. След като не успяха да покрият престъплението (поради големия брой свидетели) започна нещо много гнусно.-Втория етап си беше вменяване на вина в народа - виждате ли всички пием и караме, но само на него се случва-третия етап бяха големите му успехи в спорта и видите ли, всички пишещи против него му завиждат за успехите и са хейтъри-Четвърти етап - започнаха мръсни игрички, че Хондата се е движела с превишена скорост и това е била причина за катастрофата.-Пети етап - Частните детективи на Стависки имаха информация за хазартните налконности на бащата на Мануела и пуснаха информацията в подходящия момент(една година след похарчване на парите), а именно преди делото по втора инстанция.Перфектно, платено, долно и мръсно!
292
2
 
0
 
! Отговори
янко живков преди 13 години
това - да! той има време.
291
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Живков е бил добъ за времето си. България взимаше всичко от СССР направо без да плаща и продаваше всичко за пари. България имаше добро връзки със Западна Германия по това време и имаше добра армия и имахме повече самочуствие като народ. Единствено Тито бих постави на предна позиция, защото той направи Югославия супер държава. Моля не приемайте комантара ми като на привърженик на 'комунизма'.
290
5
 
12
 
! Отговори
хай преди 13 години
Коолкото и да плюете лудото Яне не моете го стигна !!!
289
2
 
0
 
! Отговори
талиянката от мангал преди 13 години
за тебе знаем веч!
288
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде се аплайва за тази работа? Много съм добър да оплювам в нета! Много съм добър в правенето на нищо за пари :) Искам да работя оплювач в БГ форумите!
287
2
 
1
 
! Отговори
маде ин итали преди 13 години
това ще е възпятие за трожната коялиция начело с - ой рябина кудрява.
286
6
 
6
 
! Отговори
gtf преди 13 години
и в крайна сметка кво излиза ? - който не е съгласен с управлението е платен драскач. интересно що няма статия за обратният случай ...Тва не променя фака, че ГЕРБ има най-некадърното правителство за 20 години. Единственото, което ги крепи е късмет и що годе закрепен бизнес - техните заслуги за раздвижването на икономиката са около 0-та.
285
5
 
7
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
На някого не му отърва нарастналото недоволство към управляващите. Искат да омаловажат критиките. Според вас как трябва да се коментира изказването на Борисов по телефона в предаването на Карбовски."Живков бил много голям и бил направил много за България" .Няма десен политик който би казал това. Остава открит въпроса - ББ десен политик ли е или СИНИТЕ са прави, че ГЕРБ става все по-лява партия?
284
2
 
9
 
! Отговори
PROMOCIA !!!!! преди 13 години
KOMUNISTI , BANDITI ,PRODAJNI PSEVDOPOLITICI I PODOBNI - PLUEM BEZPLATNO !!!!!
283
2
 
1
 
! Отговори
Плетения преди 13 години
Теб ще те оплюя в блога си.
282
2
 
0
 
! Отговори
маде ин итали преди 13 години
а тебе те дъжд вали?!