Законът "Кушлев" може да удари 1 млн. българи

Имало висок риск от произвол, предупреди икономистът Георги Ганев
24 ное 2010 21:14,
103
Законът "Кушлев" може да удари 1 млн. българи
Снимка: БГНЕС

Проектозаконът за комисията "Кушлев" може да засегне потенциално между 80 000 и 400 000 домакинства, които са натрупали  значително количество нерегистрирани доходи през последните 15 г.

Това заяви икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии по време на дискусия около новия Закон за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин.

Според него сред тези семейства има такива, които не са част от организираната престъпност и съответно не са изрична цел на закона.

В законопроекта се допуска, че всяко имущество над 60 000 лева, чийто произход не може да бъде доказан документално, е придобито по престъпен или незаконен начин и следователно срещу тях може да започне процедура за конфискация.

„Това създава висок риск от произвол“, смята икономистът Георги Ганев.

По данните на националната статистика и БНБ за последните 15 години нерегистрираната икономика (доходи от законна, но необявена дейност) е генерирала между 50 и 200 млрд. лева.

По данни на НСИ този сектор е между 10 и 15% от БВП всяка година.

Това са предимно хора, които получават скрито част от заплатите си, работещите без трудов договор и самонаети лица, които не се обявяват пред държавата.

Отделно за този период в икономиката са постъпили над 30 млрд. лева от чужбина, чийто произход също остава неясен на ниво документи, обясни Ганев.

Върху тази база той заяви, че странично засегнати от законопроекта, който има за цел да се бори с престъпността, ще са между 80 000 и 400 000 домакинства, което означава между 240 000 и 1 200 000 души.

„В мотивите към законопроекта се казва, че законът ще засегне стотици семейства. Допусната е малка грешка, става дума за стотици хиляди“, заяви още Ганев.

Според правния директор на "Отворено общество" Иванка Иванова митът в мотивите на проектозакона, че той ще напълни обществените каси, не само че няма да се случи, но законът ще доведе до твърде много разходи за държавата.

На първо място, това са разходи за управление на запорираното имущество, на второ - ще се увеличат съдебните процедури заради множеството претенции на трети добросъвестни лица, на финала ще се случат и лавина от дела за обезщетения за вреди по Закона за отговорност на държавата за вреди, причинени на гражданите.

"Комисията "Кушлев" ще конфискува имоти, чието управление струва пари, а след това ще трябва да ги продаде, но това далече не е толкова лесно", заяви тя и даде пример с Италия, където от години ферми на мафиоти в Сицилия стоят непродадени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: незаконно имущество
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.