Бананово образование! Децата сричат, растат без книги

В международно оценяване сме с Уругвай и Тринидад и Тобаго
Обновена: 7 дек 2010 19:35 | 7 дек 2010 15:50,
301
Бананово образование! Децата сричат, растат без книги
Снимка: БГНЕС

Българските ученици са на 46-о място измежду 65 страни. Това показват данните от участието на България в Програмата за международното оценяване на учениците (ПИСА), съобщи националният координатор Светла Петрова.

В проучването участват 4508 ученици от 179 български училища в страната на възраст между 15 години и 3 месеца и 16 години и 2 месеца.

За сравнение при предишното изследване България е на 33-то място от 41 страни през 2000 година и на 43-то място от 57 страни през 2006 година.

За 2009 България попада в класацията наред със страни като Сърбия, Уругвай и Тринидад и Тобаго.

41% от българските ученици все още се намират под критичния минимум от знания и умения за четивност. Основно те се затрудняват да работят с таблици, диаграми и графики.

Като цяло момичетата показват по-добри резултати – те изпреварват момчетата с 61 точки в резултатите си. Според методологията на ПИСА тези точки се равняват на две години училищно образование.

И докато резултатите показват, че 29% от момичетата са под критичния минимум на знанията и уменията от средно ниво, при момчетата този процент е 52.

Учениците срещат трудности и при намиране и извличане на информация от текст, както и при осмислянето и оценяването й.

Изследването показва още, че България попада в негативния списък с по-нисък среден резултат по четене от средния в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

26% от учениците споделят, че в дома им има между 26 и 100 книги, 20% – до 10 книги, а едва 7% – повече от 500 книги.

"Тези данни поставят въпроса дали не сме свидетели на едно поколение, което израства без книги", каза Светла Петрова.

А почти една четвърт от българските ученици смята, че четенето е "празна загуба от време".

Според ПИСА учениците на България четат предимно списания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
1
 
3
 
! Отговори
bg преди 13 години
Decata sri4ali!!!!!!!!!!!!!!!!!"Bulgarskite"medii go suobshtavat tova s osobena radost i 4uvstvo za izpulnen dulg.
214
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Материалът не е сложен, а е "сух"! Да четеш и препрочиташ и пак да не ти влиза нищо в главата не си е работа!!!
213
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Децата се пренатоварват нарочно, това сие машина за пари. Българина е амбициозен и винаги е искал да изучи децата си, на всяка цена. Пренатоварването в едно с по ниските оценки (пишат се нарочно) води до паника в родителите и стрс а покъсно и апатия у децата. Резултата е много и скъпи частни уроци, парите отиват в гилдията на преподавателите. Най много се печели от математика и български, и т. н. Резултата е налице, апатия и непукизъм у децата.
212
0
 
1
 
! Отговори
Нов морал преди 13 години
Абсолютно точно! Този форум е много често огледално отлажение на това!
211
1
 
4
 
! Отговори
romabene преди 13 години
И като пораснат тия неуките,ще ни управляват и съдят и ще се борят за власт!!!!!
210
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 13 години
Usilijata na USA,Turcia i Izrael ne sa otishli naprazno.Prodajnicite da otidat na parti v amerikanskoto posolstvo.I da poiskat oshte djamii.I PRO s/u Severna Korea.
209
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 13 години
Zashto decata sri4at?Nali sme ve4e natovci-otanovci?
208
0
 
3
 
! Отговори
От Празно в Пусто преди 13 години
Друго си е/яко/ да си тъпо парче.
207
3
 
23
 
! Отговори
kk преди 13 години
Не ми слагайте минуси,защото имам ученик в 4-ти клас,и ако не съм аз не виждам защо изобщо трябва да стъпва в училище!Изпращам го там,само за да не расте без приятели и защото все пак училището изгражда някаква дисциплина,а не за знания!И не може учителите да предлагат непрекъснато в услуга пенсионираните си,или съкратени колеги!!!Нямаме нужда от частни уроци,а от разбираема материя и учители,които си обичат професията!
206
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз не съм си купил нито една книга за последните 4 години... но съм изчел десетки от Интернет.
205
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за какво ли са им книги когато пораснат 80% от тях ще станат роби10% ще се уредят на държавна работа - там образование не е необходимо /КалинаИлиева/и останалите 10% ще се радват на живота - за това пък образование изобщо не е необходимо
204
0
 
12
 
! Отговори
пена преди 13 години
Не мога да повярвам. Не мога да си представя дом с 10 книги. А аз си мислех, че не купувам книги. Защото за година средно лично си купувам около 10 книги. Накъде сме се запътили, мила родино...
203
0
 
11
 
! Отговори
kk преди 13 години
Точно това исках да подчертая,за това съм го написал след това.Не искам да засягам капацитета на учителите,защото за тях би трябвало да има ИНСПЕКТОРАТ,който да ги проверява и оценява чрез знанията на учениците.А ИНСПЕКТОРАТЪТ е събран от "кол и въже"!Нямам думи!!!Трагедията с българското образование е пълна,но нали това се очакваше от плана РАНътЗа сега създателите му го изпълняват успешно!От ВТОРА в света нация по интелигентност успяха да ни свалят до аборигенство!!!
202
2
 
13
 
! Отговори
kk преди 13 години
На фона на това "препускане" по неразбираемите учебници,всеки път по тези предмети децата имат за домашни преразкази и най-неприемливото,на което съм свидетел :по 26 задачи за домашна по математика!!!Ако е децата да се обучават в къщи и всеки път учителите да се оправдават,че не могат да следят, кой е разбрал,и кой не,защото не са "двама" ученици в клас,аз предлагам да се ЗАКРИЯТ училищата!!!В този си вид,образованието е ВРЕДНО за децата!Мозъкът им се пренатоварва,не разбират и са неадекватни!
201
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
199, аз мисля точно обратното! Материалът е ПРЕКАЛЕНО сложен и прекалено много.
200
1
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 13 години
Ако оставим децата да решават дали да ходят на училище и да си пишат домашните сами нищо хубаво няма да се получи. Едно време родителите ми учеха заедно с мен и ми набиваха канчето редовно а резултата от това бе че се научих да дяна на бой и стана горе долу от мен човек!!!
199
5
 
3
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ама в тринидат и тобаго .. дали има толкова учителстващи на глава *** .. ?впрочем кое им е истинното.. учебната програма.. учебниците .. взели няква диплома.. по основи на комунизма едно време.. станали специалисти по всичко.. възпитатели.. уродлива работа уродлива!ама заплатката и бонуса вървят .. и отчитаме едни резултати за което...!
198
3
 
7
 
! Отговори
kk преди 13 години
Ами отворете учебниците на учениците от 1ви до 4 ти клас и ще Ви се изясни защо децата не могат да четат,да не говорим за разчитане на диаграми,уроци,графики,решаване на задачи!Такива учебници и образователни програми сигурно има само в най-изостаналите страни в света!!!За сравнение,учениците в 4-ти клас имат по 3 учебни часа български език,2 уч.часа четене и 5 уч.часа английски в седмицата,4 уч.часа математика.
197
1
 
4
 
! Отговори
до r преди 13 години
192, опитай се да обясниш на колегата си какво причинява на детето. Ако все още не вярва го накарай насила да чете някакъв труд от бихевиоризма за децата в подрастваща възраст и за това как средата изцяло ще ги оформи като личности.Ако иска детето му да е *** чалга кифла, която да се изрусява с перхидрол и единственото, нещо което да знае наизуст освен името си, да са песните на еди-коя-си ***, да продължава.
196
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко се свежда до навиците в семейството. Родителите ни четяха и купуваха добри книги, ние четяхме, децата ни, като ни гледаха, и те четяха, сега техните деца им подражават - и също четат.