1000 сигнала годишно постъпват за сайтове с детска порнография

Проучване: децата у нас сами признават, че ползват прекомерно интернет
Обновена: 21 дек 2010 09:32 | 21 дек 2010 09:30,
10
1000 сигнала годишно постъпват за сайтове с детска порнография
Снимка: БГНЕС

На националната горещата линия за безопасен интернет Web112.net. постъпват над 1000 сигнала годишно за сайтове с детска порнография, сочи проучване на фондация "Приложни изследвания и комуникации" към Националния център за безопасен интернет.

Случаите на сериозни посегателства са едва 200-250.

Според общоевропейското изследване "EU Kids Online 2010" българските деца се оказват най-големите самодекларирани "оптимисти" по отношение на интернет.

38 на сто от тях отговарят положително на въпроса дали в интернет има неща, които биха предизвикали безпокойство при хора на тяхната възраст.

Във всички останали страни процентът е по-висок и варира от 42 в Австрия до 93 в Дания (при средно 55 процента в цялата извадка от над 23 000 деца в 25 страни от Европа).

Резултатите сочат, че България е страна, в която висок процент от децата (43 на сто) сами признават, че "доста често" или "много често" им се е случвало да ползват интернет прекомерно.

В близо 20 от останалите страни в изследването този процент е по-нисък. На въпроса дали през последните 12 месеца са видели или преживявали в интернет нещо обезпокоително, само десет процента от българските деца отговарят утвърдително.

За сравнение в Дания, Естония, Румъния, Швеция, Холандия, отговор "да" са дали над двайсет на сто от децата.

Обяснението е, че за българчетата е характерно по-скоро нискорисково поведение онлайн в сравнение с много други страни.

Според данните на "EU KIDS Online 2010" България е една от малкото страни, наред с Германия и Турция, в които родителите надценяват риска от срещата на детето с човек, когото познават само от мрежата, съобщава БТА.

Осем процента от децата декларират, че са имали такива срещи през последната година. В изследване на  НЦИОМ от 2009 г. обаче процентът е 15. Едва девет процента от българските родители допускат, че техните деца са се срещали с непознати.

За сравнение в Румъния 13% от децата признават за такива срещи, но само шест процента от родителите ги смятат за възможни.

Данни на EU Kids Online по друг от най-важните рискове пред подрастващите в инернет – онлайн-тормоза – също показват, че децата и младежите у нас са в сравнително благоприятна цялостна среда – както офлайн, така и онлайн.

Например при съпоставянето на отговорите на децата на два въпроса – дали са били подложени през последните 12 месеца на обидно и лошо отношение от някого – първо въпросът е поставен изобщо, а след това е поискан отговор и – „а да се е случвало това по интернет”, данните на проучването показват, че най-тормозени (както като цяло, така и в по-тесен смисъл – само онлайн) са били децата в Естония – съответно 44% изобщо и 14 онлайн, и Румъния – 42 и 14%, докато за България данните са много по-ниски – 21 на сто тормозени изобщо и 5 онлайн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: детска порнография
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 13 години
Ден за безопасен интернет - В Абсурдистан-Абсурдно:За да се преборим с педофилията-ползвайте презервативи. За да не ви подслушват-не дарявайте за благородни каузи. В youtube има достатъчно-не ползвайте торенти. Има Google Art Project-не ходете на музеи.
10
0
 
2
 
! Отговори
Вирус преди 13 години
Боже, изпрати една чума да обере всички анонимни ***
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Затвори си устата, че мирише!
8
1
 
2
 
! Отговори
Дядо Кольо преди 13 години
Докато Цецо "Хубавецо" чете глупости в Парламента за умрели запъртъци, нашите внуци гинат ежедневно. Що не се заеме с истинската си работа този човек. Детска порнография, проституция, наркотици на всеки ъгъл. Боже, докога ще ни докарваш такива недоносени за министри
7
1
 
3
 
! Отговори
Сульо преди 13 години
Трябва да се даде определение за детска порнография, че сега се счита до 18 г. а нали се сещате какво става с децата като сепоявят първите косъмчета там? Щото над 14 г. могат да скрият шайбата на много "възрастни".
6
1
 
1
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Сигнали има,а действия и мерки няма.Не е нормално да има изобщо сайтове с детска порнография,както и различни видове секс кой от кой по-извратени и перверзни.Браво на държава като Китай,където има строг контрол и там не гледат най-долнопробни материали,както тук.Браво и на другите държави,които не оставят да им развращават младежта с подобни гнусотии.
5
1
 
1
 
! Отговори
dancho82 преди 13 години
ima i drugo-v BG deca sa do 12 godini,6toto posle stavat jeni i maje!!A v civilizovana Evropa deca sa do 16-17 godini i posle stavat jeni i maje!!Vijdate li razlikata-dopitvat se do dve savsem razli4ni grupi!!Ama taka e v orienta-barzo uzrqvat!!
4
0
 
0
 
! Отговори
Kade STE... преди 13 години
xaide Be *** maniatsi shto samo 3 enta be...to vse niakoga mirajat shtava realnost....Izkajete grajdanskata si pozitsia lil DC vi e izpila mozakat zavinagi....
3
1
 
4
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
"Децата признават че се срещат с непознати".Ами как да станат познати, нали трябва да се запознаят.АА или американската фраза"Мама каза да не говоря с непознати".Ех и като тях ли я докарахме?
2
5
 
0
 
! Отговори
xoxo преди 13 години
до ъ:И какво точно става?
1
2
 
10
 
! Отговори
ъ преди 13 години
Мани ги тез сайтове, то виж на живо в чалготеките по градове, села и паланки какво става!!!!