Васильовден или Сурваки. Честит празник на именниците

Имен ден имат: Васил, Василка, Веселин, Веселина, Василена, Весела
1 яну 2011 09:04,
29
Васильовден или Сурваки. Честит празник на именниците
Снимка: Булфото

Ако вашето име е Васил, Василка, Веселин, Веселина, Василена, Весела, се подгответе да посрещате гости, защото днес сте именници.

Днес празнуваме Васильовден или Сурваки, както е популярен празникът в различните краища на България.

Свети Василий Велики е бил знаменит църковен учител, християнски мислител, философ и писател - един от тримата вселенски православни учители, изявен противник на арианската ерес.

Васильовден, Василица или Сурваки е свързан с важен повратен момент в природата - деня на зимното слънцестоене, което го прави подходящ за различни гадания и обреди.

За празничната трапеза на Васильовден се коли петел. Също така богата, както и на Бъдни вечер, тя се отличава с блажни ястия. Обредната трапеза включва баница или пита с пара, в която се слагат дрянови клонки, наречени на домашните животни, здравето, къщата и богатството, мед, жито, орехи, ошав.

Около огъня пък се гадае за предстоящи сполуки през Новата година. Този, чиято пъпка от дряна пукне и отскочи най-високо, ще бъде здрав през годината. Ако ядките на орехите са едри и здрави, здраво ще е семейството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Недей да лещиш глупости и да хулиш българските православни традиции. От хиляди години българите почитат именния си светец, на който са кръстени. Ти яко си снякое турско или шантаво небългарско име нямаш право да обиждаш традициите на българите, които сме православен народ.
8
0
 
6
 
! Отговори
venstel преди 13 години
Честита Нова Година,и Честит Васильовден ...Бъдете живи и здрави и много щастливи.Нека всички дни ни дават повод за празнуване.Наздраве
7
10
 
10
 
! Отговори
българин преди 13 години
По цял свят християнските народи празнуват имен ден. При Кръщението човек получава име на някой светец и получава от Бога Ангел-Пазител, който го пази през целия му живот. Светецът, на който сме кръстени е нащият закрилник и застъпник пред Бог. Именния светия ни пази от всяко зло и ни помага. Например на Ивановден се почита паметта на св. Йоан Кръстител. Той е покровител на всички с имената Иван, Иво, Йоан, Иванка, Ивайло, Ива, Калоян.
6
12
 
12
 
! Отговори
Тъпотии преди 13 години
Дали има по света някъде другаде, където да празнуват имен ден ? Какво е това "имен ден" ? Раждаш се и родителите ти те кръщават някак ... Нито някой те е питал дали си харесваш името, нито ти си го избирал.И какво трябва да празнувам ? Това , че аз се казвам Иван и съседът *** също се казва Иван ... ?! Важното е да има поводи за пиянство и празнуване ! Един пиян и празнуващ постоянно народ никога няма да прогледне и да потърси правата си за по-добър живот !
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честита нова година и имен ден на всички,които днес празнуват!!!!
4
2
 
9
 
! Отговори
българин преди 13 години
Честито на всички именници!Наближава Ивановден 7 януари. На Ивановден имен ден имат всички, които носят имената Иван, Иво, Йоан, Йоана, Ивайло, Иванка, Ивана, Ванчо, Ваньо, Ваня, Ивелин, Калоян, Йото, Йонко, Жана, Яна и техните производни. На Йордановден - Богоявление 6 януари имен ден имат Йордан, Данчо, Йорданка, Богомил, Божидар и техните производни.
3
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чистото на именниците и на всички православни българи!
2
8
 
13
 
! Отговори
Трезвен преди 13 години
До вчера се напивахте за Нова година .. Айде почвайте от днес заради именните дни ! :)
1
3
 
23
 
! Отговори
ФЕН преди 13 години
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА . ЖИВИ И ЗДРАВИ ДА СА МНОГО ГОДИНИ.. СПИРАМ ДА ПИША ,ЧЕ МЕ БОЛИ ОЩЕ ГЛАВАТА . ХАЙДЕ НА ЗДРАВЕЕЕЕЕ... !!!