Лекарска грешка е довела до смъртта на Гери

Д-р Маджунов подценил състоянието на детето, сочи проверка
Обновена: 12 яну 2011 15:30 | 11 яну 2011 11:15,
178
Лекарска грешка е довела до смъртта на Гери
Снимка: личен архив

Има лекарска грешка в случая със смъртта на 4-годишната Гергана Илиева. Основната причина за фаталния изход е подценяването на състоянието на детето при повторния преглед от лекуващия му лекар на 15 декември 2010 г.

Това показаха резултатите от проверката по случая на Изпълнителна агенция Медицински одит, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

На 8 декември миналата година детето е оперирано за отстраняване на сливиците от д-р Михаил Маджунов в МБАЛ „Царица Йоанна” в София.

На следващия ден момиченцето е изписано от болницата. На 14 декември личната лекарка на детето го насочва за консултация към „Царица Йоанна”, тъй като от болка не може да отвори устата си.

На 15 декември то постъпва в болницата по спешност, тъй като започва да повръща кръв.

Ден по-късно детето е изписано от д-р Маджунов в добро състояние по неговото мнение. На 23 декември детето отново повръща кръв, прието е отново в болницата. В спешен порядък се предприема операция, но усилията да се спаси животът му завършват безуспешно.

Основните грешки, които са довели до смъртта на детето, са в подценяването на състоянието му след операцията от лекуващия лекар, сочат изводите от проверката.

При повторната хоспитализация на 15 декември не е обсъден вариант за ревизия на оперативната рана, нито веднъж до 23 декември не е определена кръвната група на детето.

Освен това не е оказан достатъчен контрол над лекуващия лекар от началника на детското отделение по УНГ в болницата – доц. Минчо Мелничаров.

Още по темата

Също така при операцията не е обърнато внимание на резултатите от урината, в отделението липсва алгоритъм за поведение при следоперативно кървене, детето е изписвано прекалено бързо и след двете хоспитализации (на следващия ден), а контролните прегледи са били след доста време – около седмица.

Изпълнителната агенция Медицински одит е дала препоръки за отстраняване на допуснатите пропуски, ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за здравето и Закона за лечебните заведения.

Те са в размер съответно от 300 до 3000 лв. и от 1000 до 20 000 лв., посочват още от здравното министерство.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов нареди проверка на случая и от РЦЗ в София. Резултатите от нея ще бъдат готови до края на седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още по темата: лекарска грешкагери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
0
 
! Отговори
БГ-РОБЪТ преди 12 години
САТАНИЗМЪТ (т.е. ИЗМАМАТА) НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА И ОСИГУРЯВАНЕ:1) ЛИЧЕН ЛЕКАР!? - Той е лекар на ДЪРЖАВАТА! НЕ Е МОЙ, НАШ ИЛИ ВАШ! Това е ЧУЖД, натрапен, нежелан, дискредитиран, корумпиран, некомпетентен, невъзпитан, често арогантен или апатичен! Нека да е ЧАСТЕН ЛЕКАР, така, както има и ЧАСТЕН ЗЪБОЛЕКАР? Ти да избираш, не да ти натрапват!2) ЗДРАВЕН ИЗБОР ИЛИ КОНКУРЕНЦИЯ!? НЯМА! НЕ СЕ ДОПУСКАТ ДО BG-ЛЕЧЕБНИЯ ПАЗАР частни чужди лекари и болници, доказани народни лечители, доказани лекари с
174
0
 
0
 
! Отговори
отвратен преди 12 години
Кога журналистите ще започнат да назовават нещата с истинските и имена. Гери не е починала от лекарска грешка, а от пълно безразличие проявено от медиците в ИСУЛ. Грешка е да сбъркаш диагноза и лечение. На нея никой не е обърнал внимание. Просто част от интериора на ИСУЛ нищо повече. Достатъчна е репликата на завеждащия "Маджунов виж си пациента" - след което спокойно си е заминал...
173
0
 
1
 
! Отговори
мери-попинс преди 12 години
Къде е ,,оная'',с докладите?Дето ще и дават награди.Бих я убила,със собствените си ръце.Да го питам ***,защо не написа доклад за ,,ДОКТОРИ-УБИЙЦИ"??? И по дяволите,тая нема ли деца? А къде е грозотията Кънчевица?Какво направи тя,за здравното?СЕГА ПИТАМ<<<АЗ КАТО МАЙКА НА 6ГОД.КАК ДА СЕ ДОВЕРЯ НА ДОКТОРИТЕ??? КОГА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ СТАНЕ ПРИОРИТЕТ НА БЪЛГАРИЯ???????
172
0
 
0
 
! Отговори
figen преди 13 години
Potresena sam.Nyamam dumi,az sam mayka i ne moga da si predstavaya kak se 4uvstvat roditelite.Dano ne se razbolyavat moite detsa,za6toto az nyama da gi voda na lekar,strah me e!!!
171
0
 
1
 
! Отговори
Срам! преди 13 години
Глоба при такава немарливост ,че е довела до загуба на детски живот , звучи като подигравка с родителите и всички нас! На този човек (има и друго по- точна дума с ,която да бъде определен) , да бъди отнети правата на лекар! Нека си вади хляба по друг начин ,за да не убива повече! С такива наказания и с това ,че никой политик не взема отношение , ясно се вижда хала на държавата и на нас :(
170
0
 
1
 
! Отговори
сатаната преди 13 години
Нека на този *** да му отрежат сливиците и не го зашият тои знае какво ще му стане .Но мили хора не махаите дори и при чест боледувания на децата Бог ги е дал да са в услуга на човека тъи като възпират всички микроби и бактерии.Ах тези млади родители как не са ги посъветвали да бягат другаде да опитват с други средства .МОИТЕ СЪрдечни съболезнования и упование в Господ този убиец ще бъде наказан .Бог знае как .
169
0
 
1
 
! Отговори
Gen преди 13 години
Аз най се кефя на българския лекар, говоря принципно за прослойката, тоест това, което пише и се чете масово, как по най-мафиотско, гарван-гарвану стоят зад деянията на техните колеги убийци и престъпници. Това да защитаваш човек убил едно дете те прави същия ***. Ако смяташ, че утре и на теб това може да ти се случи значи си същия ***. Никой не е защитен от грешки и рискове ама в случая говорим за чиста проба убийство. Бог да го прости момиченцето това не се връща, другите да горят в ада.
168
0
 
1
 
! Отговори
АЛЕКС преди 13 години
ПРОТЕСТ.Лекарите да си получат истинско наказание,а не административни.Поради алчност и немьрливост ни убиват.Посегнали са вече и на МАЛКИ ДЕЦА.
167
0
 
1
 
! Отговори
ivo преди 13 години
Убийство поради алчност -и то на дете-Маджунов го оперира болно за да източи някой лев от здравната каса, изписва го с кравоизлив на 16.12 вместо да го реанимира.И какво -ще го глобят 300 лева.
166
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко е много жалко. Жалко, че едно ангелче си отиде, жалко е, че има такива лекари, жалко е, че системата на здравната каса ни е такава, жалко е, че се случи такава голяма нелепост. Моите съболезнования на родителите и всички близки на Гери.
165
0
 
8
 
! Отговори
az преди 13 години
Лекари, замислете се! Не е е ли по-добре вместо да защитавате мършата сред вас, просто да се отървете от нея?! Не се чудете защо пациентите не вярват във вас, поставят способностите ви под съмнение и поставят всички ви под общ знаменател. Защото когато виждате откровена лекарска небрежност, немърливост, грешка и убийство, вие продължавате да се защиатавате. Това уронва и вашия авторитет и този на болничните заведения, чийто представители сте!
164
0
 
0
 
! Отговори
GMG преди 13 години
Мога ли да запитам СГП защо не се самосезира за "грешката" на д-р Маджунов, довела до смъртта на 4-годишното момиченце? И как да разбирам - самозащитата на зъботехника се възприема от прокурор ката П.Никова като опит за умишлено убийство, а смърт та на детето - за лекарска небрежност на стойност 3 хил.лв! В БГ се получава, че лекарите не подлежат на съд заради проявена небрежност, а прокурорите и съдиите пък имат служебен имунит ет за проявена умишлена "небрежност " или издадени нелогични и понякога много странни "присъди"! Т.е. в БГ всеки от 1500-те про курори може да предявява обвинения въз основа на собствената си съвест и малко съобразяване със закона,като тези обвинения като правило отпадат като гнили круши пред съдиите от СГС и САС?? Съдиите пък са в правото си да издават 1700 различни при съди за едно и също деяние въз основа на морала?, справедливос тта ?? и вътрешното убеждение? И използуват брадясалото,защо ото вече повече от 15 години се използува, оправдание или дов од да го наречем, "липса на убедителни доказателства"!! Това поколение магистрати с "липсата на категорични доказателства" ли ще се пенсионира, или трябва да се намеси посл.Уорлик, та да се разбере,че и магистратите са също граждани на тази страна!
163
0
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
ЗАЩО УБИВАТ ТАКА ДЕЦАТА НИ ПО ТАКЪВ НЕБРЕЖЕН, НЕМЪРЛИВ И БЕЗХАБЕРЕН НАЧИН. ТОЯ *** НЕ ТРЯБВА ДА УПРАЖНЯВА НИКОГА, ДО ЖИВОТ ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ. ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН И ОСЪДЕН ЗА ГРЕШКИТЕ ДОВЕЛИ ДО ГРОБА ТОВА АНГЕЛЧЕ. ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ Е НАЙ-СПЛОТЕНОТО И НАЙ-СОЛИДАРНОТО. ДОКТОРИТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ТЪРГОВЦИ В БГ. СПЕКУЛИРАТ И СЕ ГАВРЯТ С НЕЩАСТИЕТО НА ХОРАТА. ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ ВСИЧКИ НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ СМЕ ТЕХНИ РАБОТОДАТЕЛИ. ДА НЕ ДАВА ГОСПОД ЧОВЕК ДА ПОПАДА НА ДОКТОР И БОЛНИЦА.
162
0
 
7
 
! Отговори
Ив.Савов преди 13 години
Маджунов на дръвника с оголена шия.
161
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Човек може да убие с действия или с бездействието си! За съжаление за много доктори професията е бизнес, а не трябва да е така. Да си лекар е, като да си пожарникар, полицай и т.н. Това е призвание, за да си в услуга на обществото и пак да вадиш достатъчно да си храниш семейството. Лично за мен решението е... Преди години стана катастрофа между два самолета над Швейцария, бащата на едно от децата закла диспечера виновен за катастрофата. Смърт за ***, потънали в рутина и алчност!
160
0
 
5
 
! Отговори
MONIKA преди 13 години
Tova ne e LEKARSKA GREWKA, a napravo UBIISTVO, UBIISTVO...
159
0
 
20
 
! Отговори
ве преди 13 години
най-тъжното е,че родителите никога повече няма да видят усмивката на детето си...дано да има справедливост за всички тези "лекуващи" ***!
158
1
 
4
 
! Отговори
веселин преди 13 години
Медицинският одит откри сериозни нарушения и по друг случай - при починалото новородено в болницата в Горна Оряховица. След приемането в болницата на 17-год. майка на бебето- Боряна Георгиева, не са й направени задължителни изследвания. В документацията й липсват данни и за прегледите, и процедурите, които са й направени. Липсва основна информация и за бебето - колко тежи, имало ли е признаци на живот, дишане, сърцебиене и т.н.Не са спазени и задължителните процедури при раждане на мъртво бебе
157
0
 
0
 
! Отговори
коректор преди 13 години
SILANCE.....Did you mean: SILENCE....или си е вярно ????
156
1
 
2
 
! Отговори
SILANCE преди 13 години
До 136 - Веселин.И какво точно са си "признали" за абортния материал в Г.Оряховица?