Близките: Затвор за смъртта на Гери

Близки на детето се събраха на протест пред ИСУЛ
Обновена: 14 яну 2011 18:31 | 14 яну 2011 18:25,
236
Близките: Затвор за смъртта на Гери
Майката на Гери (вляво) не може да сдържи сълзите си. Снимка: Булфото

Затвор и отнемане на лекарските права на д-р Михаил Маджунов доживот – това поискаха близки и роднини на 4-годишната Гергана Илиева, която почина в ИСУЛ след вадене на сливици заради лекарска грешка.

Те се събраха на мълчалив протест пред болницата и запалиха свещ в памет на детето.

Основната причина за фаталния изход е подценяването на състоянието на детето при повторния преглед от лекуващия му лекар, показаха резултатите от проверката по случая на Изпълнителна агенция Медицински одит.

"Каквото е зависело от мен, съм го направила. Когато съм видяла, че детето ми не е добре, съм го завела да го лекуват. Не е моя вината, че те не си свършиха работата както трябва", сподели през сълзи майката Анна.

Според нея е необходима реформа в системата, за да няма нарушения и да не се стига до фатални последици.

"Някой трябва да поеме вината и отговорността", категоричен беше вуйчото на Гери – Иван Йорданов.

"За мен главният виновник е д-р Маджунов, той просто не си е свършил работата докрай", допълни той.

Още по темата

Докторът не е търсил роднините, дори не е изказал съболезнования. По време на изслушването в парламентарната здравна комисия единствено той нямаше смелостта да ни погледне в очите, което показва колко човещина има у него, обясни вуйчото.

"Не мога да се примиря, че от операция на сливици в днешно време ще се стигне до смъртен случай", каза още той.

Към протеста се присъединиха и други потърпевши от арогантното отношение на д-р Маджунов. Семейство Детелина и Людмил Ангелови подали жалба срещу него още преди 6 години. Тогава 2-месечното им бебе било оперирано след гнойна инфекция вследствие на варицела.

За щастие при тях операцията е успешна и без усложнения, но родителите са възмутени от немарливостта и високомерието на лекаря. Те подават сигнал, защото се опасяват, че заради неговото поведение ще се случи нещо фатално на някой друг.

Бонка Енчева също се оплака от лошо отношение на д-р Маджунов. Преди 2 години жената завела сина си за преглед заради гноен отит.

"Погледна го за 2 секунди и веднага му назначи операция за вадене на трета сливица. Не направи никакви изследвания. Написа лекарствата на хвърчащо листче", разказа майката. Тя обаче веднага се обърнала за лечението на детето си към друг лекар.

"Целият персонал на ИСУЛ също преживява тази потресаваща трагедия. Изказваме съболезнования на родителите и близките", заяви пред журналисти директорът на ИСУЛ доц. д-р Бойко Коруков, който слезе при почернените роднини.

"И ние сме хора, и ние не сме безгрешни", каза още той.  Шефът на болницата съобщи, че за последните 50 години повече от 50 хиляди деца са лекувани в това отделение.

"Това е единственият случай, който завърши трагично", констатира той.

За последните 4 години и половина срещу д-р Маджунов е имало подадени две жалби. Едната била от родители, които се оплакали от грубото отношение на лекаря към детето им, което не пожелало да си отвори устата при преглед. Те обаче не депозирали жалбата в писмен вид.

Доц. д-р Коруков съобщи, че за началник на клиниката "Уши, нос, гърло" е назначен проф. Иван Ценев. В понеделник той трябва да даде предложения за преструктуриране на клиниката и евентуално персонални промени, допълни директорът на ИСУЛ.

"Изключително са неприятни такива престрелки между колеги", каза доц. Коруков в коментар на опитите на д-р Маджунов да хвърли вината за смъртта на детето върху целия си екип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Детето е по чинало от кръвозагуба, а не от инфекция или зле направена операция. Кръвоизливите и в двата случая са станали докато е било при родителите си. След което е виновен и екипа, при който е починало. Преди да се хвърлят обвинения, трябва да се знае как са си гледали детето и какво е направил екипа, за да го спаси.
173
0
 
3
 
! Отговори
........ преди 13 години
Най големия съдник е съвеста!!!!Ако не се чуства виновен всяко наказание,което получи ще е малко.Дори и ако на доживотен го осъдят.Всеки нормален човек,ако погуби дете би се самоубил!!!!По този начин показваш,че съжеляваш и си съпричастен!!!!Всяко друго извинение е неуместно!Покланям се пред японците!!!
172
0
 
4
 
! Отговори
Гражданка преди 13 години
Пишете на българска Кирилица!
171
0
 
0
 
! Отговори
+ преди 13 години
Всички разбраха какъв си !
170
5
 
11
 
! Отговори
Влади преди 13 години
Чета глупашки коментари, от хлапета или хора без деца, колко са добри убийците на детето и колко виновни родителите. Ще ви кажа , ***, ДА НЕ ВИ СЕ СЛУЧИ ДА ПОПАДНЕТЕ НА ТАКИВА ДОКТОРИ!( тогава ще разберете за какво плачат родителите). Затова , не се изказвайте , така, само заради спорта, защото Господ вижда!
169
2
 
1
 
! Отговори
@ преди 13 години
До 153Защо мислиш че не съм го правил!Не много отдавна в *** един лекар си го отнесе!Ама ти май си лекар , а?
168
2
 
3
 
! Отговори
до 159 преди 13 години
....стабилизирали.........и са им го върнали...мъртво ...
167
2
 
12
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
За непросветените не е необходимо да знаете, но щом съдите, да знаете :Какви усложнения могат да възникнат след операцията?Най - честото усложнение е кръвоизливът, който се наблюдава при 2 - 4 % при оперираните болни. Той може да се появи както непосредствено след операцията, така и по - късно (до 10 ия ден). Ако по време на операцията детето не е било здраво, инфекцията може да проникне през оперативната рана и да доведе до гълтачен абсцес или друго по - тежко усложнение ... Контролният преглед при лекаря, който е извършил операцията е задължителен той САМ определя кога да види пациента, а принципно ако всичко е НОРМАЛНО - между ТРЕТИ и ДЕСЕТИ следоперативен ден.Смятайте, щом толкова искате да изкарате една майка че е била нехайна към здравето на детето си СМЯТАЙТЕ ДНИТЕ !А и тя не е лекар ходила е и при джипито какво още да направи ?При Гери е нямало грижа от страна на опериралия детето лекар той си отишъл на почивка ДОБРЕ, ама в една нормална страна лекаря се интересува от състоянието на пациента си докато той не е напълно здрав !!!!, Та за това момиченце грижа от страна на д-р МАДЖУНОВ ! ИЗОБЩО е нямало това е моята констатация, без да правя експертизи резултата го доказва !Ако беше този лекарМАДЖУНОВ лекар, той нямаше да допусне да си отиде това детенце, ТОЙ Е КОЙТО Е ТРЯБВАЛО ДА СЛЕДИ СЪСТОЯНИЕТО НА ДЕТЕТО, А НЕ ДА ГО ПРЕХВЪРЛЯТ ОТ ЛЕКАР НА ЛЕКАР !АБСОЛЮТНА НЕЧОВЕШКА БЕЗХАБЕРНОСТ !!!!
166
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами да бяха го завели при друг лекар и в друга болница..Поне в София болници и специалисти много,като виждат,че в ИСУЛ не стават..
165
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да,даже го даваха по телевизията и е бил възмутен,че никой от лекарите не му е изказал съболезнование..
164
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само 12 души на протеста.......Ейййй,много ,бе.А беше ли оня сладур с двете обеци,белия *** от пресконференцията?Много интересен къкъл!
163
2
 
1
 
! Отговори
Аджеба преди 13 години
Сигурно са чакали да се случи най-лошото,***!
162
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами харесва ми да задавам въпроси, на които опонентите ми не могат да отговорят. Освен с псувни. Нали на 16-ти декември, след контролния преглед не е имало проблеми? Родителите го взимат и пак го връщат след 6 дни в критично състояние? Втори път същото развитие на нещата, както след операцията?
161
4
 
10
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
До всички, които незнайно защо,/от невежество и липса на опит, не им се е случвало явно да имат опериран от сливици/, се интересуват какво са правили родителите през дните от операцията до фаталния ден на смъртта на детенцето:Хайде пак да си припомним какво се случва - фактите са следните :На 8 декември детето е оперирано за отстраняване на сливиците от д-р МИХАИЛ МАДЖУНОВ в МБАЛ Царица Йоанна в София . На 14 декември личната лекарка на детето го насочва за консултация към Царица Йоанна, тъй като детенцето от БОЛКА не може да отвори устата си.На 15 декември то постъпва в болницата по спешност, тъй като започва да повръща кръв.На 16 декември детето е ИЗПИСАНО ОТ т.н..Д-Р МАДЖУНОВ в ДОБРО състояние ПО НЕГОВО МНЕНИЕ. На 23 декември детето ОТНОВО повръща кръв, прието е отново в болницата. В спешен порядък се предприема операция, но усилията да се спаси животът му завършват БЕЗУСПЕШНО..Какво очаквате да направят ?Сигурно и на Господ са се молили нали лекарите са казали, че е добре ?Ей, хора, мислете, не се правете на защитници - явно е проявена лекарска ПРЕСТЪПНА НЕБРЕЖНОСТ не са очаквали точно най-лошото, но не са и си гледали работата то беше и преди празниците това е занимавало повече съзнанието им какво им е да се главоболят с едно дете, което е просто оперирано от...сливици....чакат ги ПРАЗНИЦИ, ДЕЦАТА, ЖЕНИТЕ...Няма оправдание за това нещастие има смърт по вина на лекар/и/ ......
160
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей ,че умен коментаааар!Бях си в България????Ти нямаш родина-какво те интересува?Пари?Също като докторите.....
159
3
 
5
 
! Отговори
до 159 преди 13 години
Вие не разбрах те ли,че няма начин и колкото питате толкова повече ще Ви обиждат всички други ..и аз днес полюбопитствах какво аджеба са правили родителите от 09.12 до 15.12,но освен проклятия и клетви друго е получих даже ми казаха,че се държа не адекватно..
158
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма ли начин да се разбере как родителите са се грижили за детето през първите 6 дни след операцията, как са го докарали до състояние на повърне кръв? Как са се грижили през другите 6 дни, след като в болницата са го стабилизирали и са им го върнали?
157
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
tazi talpa kakto q nari4a6 izbira onezi koito sazdavat zakonite 6tom ne si var6at rabiotata talpata nare4ena narod ska4a ,no u nas kato gledam i talpa ne sme ovce
156
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ami da se napravi podpiska i da se vnese v narodnoto sabranie za da osadqt lekarq az sa6to 6te se razpi6a------------- Опс! Този си мисли, че хора се осъждат по желание на тълпата. Как го искаш? Разстрелян или обесен?
155
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лошото е че човек отива при лекарите , когато е в нужда и не е в състояние да им се противопостави!------------ Нали се сещаш, че такова изказване може да направи само един абсолютен мозъчен инвалид? Значи сега те бива да лаеш, ама като стане напечено тичаш да им целуващ чехлите? Добре, че не съм лекар, щото не съм никак милосърден и такъв като тебе го оставям да отиде в по-добрия свят без никакви угризения.