Парламентът прие електронния фиш за джигитите

Скачат глобите за шофиране в бус лентата и за превишена скорост
Обновена: 19 яну 2011 20:14 | 19 яну 2011 20:14, Красимир Ангелов
40
Парламентът прие електронния фиш за джигитите
Снимка: Булфото

Електронен фиш за налагане на глоба ще се издава при нарушение, установено и заснето с техническо средство в отсъствието на контролен орган и на нарушител.

Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за движение по пътищата.

Фишът трябва да съдържа редица данни: за мястото, датата, точния час, регистрационния номер на автомобила, собственика, на когото е регистриран, описание на нарушението, както и размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното й заплащане.

Образецът на електронния фиш ще се утвърждава от министъра на вътрешните работи.

В 14-дневен срок от получаването на фиша собственикът на колата трябва да заплати глобата или да предостави в структурата на МВР писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението.

В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш пък може да се направи писмено възражение пред директора на съответната структура на МВР.

Парламентът прие още да вдигне от 20 на 50 лева глобата за шофьори, които карат в BUS лентата.

Завишени са и глобите за превишена скорост както в населените места, така и извън тях. 

За превишена скорост с над 30 км в час санкцията се увеличава, но отпада наказанието водачът да бъде лишаван за определен период от книжка.

За сметка на това, ако нарушението е системно, той ще плаща глоба в двоен размер и ще бъде лишен от правото да управлява автомобила си за 6 месеца.

От левицата възразиха остро срещу отпадането на наказанието да се отнема книжката още при първо нарушение за определен период.

Емил Радев от ГЕРБ обаче контрира, че така или иначе няма механизъм, който да накара доброволно водачите да върнат книжките си.

Според него завишаването на глобите плюс електронния фиш ще доведат до по-голяма дисциплина и събираемост на глобите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
zdraveyte prosto sim vizmuten ot tiya ne normalni zakoni do koga ste se tirpi tova bezociye az licno ne mi se jiveye v taya dirjava vece do koga kolegi sofyori ste tirpim tova vseki grajdanin si ima prava kide sa nasite ne e li vreme da izlezem i da si tirsim pravata zasto sme smackvani ot nyakakvi si partiyi komunisticeski koito nyamat kakvo da pravyat a da pocernyat jivota na prostoludiyeto hayde bratya da pokajem ce i niye sme hora na toya svyat a ne jivotni da izlezem i da si tirsim pravata
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да си ги повищават глобите!Газта вече е лукс, който не мога да си позволя да прахосам с бързо каране.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
спокойно братя..скоро няма да можем да си позволим да си караме колите....с тия цени на горивата..така че няма дани интересуват глобите.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А, кога ще започнат да следят, дали градския транспорт се прибира в отбивките за спирки?! Или те да миропомазани и могат и в средна лента да спират и да задръстват всичко?! Справка - бул. "Евлоги Георгиев" - нито един автобус не се прибира в отбивката за спиране на рейсовете!!!
28
0
 
4
 
! Отговори
пенсионерка преди 13 години
A кога ще започнат да наблюдават автобусните спирки и да глобяват всички които произволно си спират на тях в бус лентата,като създават опасност и пречат на ползващите градският транспорт.За пример вижте автобусната спирка на Окръжна болница,където всеки който идва от селата си спира точно на нея за удобство.
27
0
 
16
 
! Отговори
до 27 преди 13 години
Те много добре знаят, че служебните BMW 7 и Mercedes вдигат примерно 260, обаче не им пука за ограниченията, така и така не ги спазват защото се движат в "специален режим"
26
1
 
8
 
! Отговори
малко прекалено преди 13 години
Е дай направо смърно наказание за това, че някои не си е върнал книжката, а? Аз като живея извън България и си идвам само за няколко месеца в годината, как мога да следя че примерно по Коледа съм превишил и са ме снимали и че да дойда до БГ да си върна книжката?
25
2
 
11
 
! Отговори
Траби преди 13 години
Сега всички джигити ще карат както аз си карам Трабанта бавно и полека :)Иначе ще ги скубят яко.
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ограниченията за скоростта град/извън град/магистрала са правени преди много години, при други условия и не надеждни автомобили. технологиите се развиват - нашите 240 хранутници е добре да го вземат под предвид и да се вдигне позволената скорост най-малко извън град и магистрала!
23
3
 
9
 
! Отговори
До 19 преди 13 години
Извинявай колега, ама явно нямаш много опит. Една на 1000 катастрофи става заради избягване на дупка. На тоя в G-класата не го е*е за дупките ми си кара винаги със 110 и после дава книжката на майка си вместо неговата. Време беше да влезе този закон.
22
1
 
5
 
! Отговори
3456 преди 13 години
До #6,а пробвай да ме изпревариш в насрещното, да видим какво ще стане като не те пусна да се прибереш!
21
4
 
10
 
! Отговори
iva_sh преди 13 години
има механизъм да се принуди водача да върне свидетелството си за управление на МПС - например като се предвиди наказание лишаване от свобода което да замени наказанието лишаването от право да се управлява МПС при нежелание на водача доброволно да си върне книжката. За това трябва воля на законодателния орган. Ще действа доста респектиращо. Има такава практика в страни от ЕС.
20
6
 
12
 
! Отговори
Пенко преди 13 години
Ех, тоя Ушев на снимката какъв е шкембар, като 99,99 процента от всички Ушеви!
19
4
 
12
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Нищо чудно - на престъпниците от ГРОБ не им пука, че бесните пияндури ще газят хора по улиците, щом плащат - за тях е важно да прибират парата, пък хората кучета ги яли !!!
18
0
 
21
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Ама каруци с *** навсякъде нали?
17
0
 
14
 
! Отговори
галактика преди 13 години
към заглавието ---- Аз съм гледала джигити / макар и на филм / --- Някой май няма представа от джигити
16
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия освен да измислят глоби, от как са на власт, друго не са сътворили.Ако толкова ги е грижа да се намалят нарушенията, трябва да въведат обществено полезен труд. Да оправят пътищата, защото някои от катастрофите стават при опит на водача да избегне дупка. Да разкарат всички ненужни ограничения на скоростта.
15
1
 
18
 
! Отговори
До номер 6 преди 13 години
Ти за какъв се мислиш, че наричах хората простолюдие бе, *** такъв! Кой знае чистиш кенефите по цял ден на работа и си купил една бърза кол и си й станал роб! Само и само за да си избиваш комплексите!!! ***
14
9
 
18
 
! Отговори
Свобода или смърт! преди 13 години
Долу милиционерското робство!Народа се пробужда скоро ще го разберете!
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 15:Сайта обслужва партийни интереси.