Българите тънат в неграмотност, обяви ЕК

Разтърсващи данни за образоваността на учениците у нас
Обновена: 2 фев 2011 09:20 | 2 фев 2011 07:02, Никола Димитров
400
Българите тънат в неграмотност, обяви ЕК
41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни. Снимка: Булфото

Почти всеки втори български ученик има проблеми с четенето и разбирането на текст на родния му език, съобщи Европейската комисия, огласявайки план за справянето с проблема до 2020 г. 

Според данните 41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни. 

В ЕС ни следват румънците (40,4%) и австрийците (27,5%) по данни от 2009 г.

Информацията сочи, че почти всеки втори ученик у нас може да извършва само елементарни дейности, като да определи основната тема в текст или да намери отделна информация в него. По класацията от 1 до 5 на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие учениците в България защитават само ниво 2.

Въпреки плашещата цифра, нещата сега са много по-добре от 2006 г., когато 51% от учениците у нас са се затруднявали с четенето и с интерпретацията на текст.

България има сериозен проблем и с ранното напускане на училище, съобщи Европейската комисия -  българчетата, които не довършват образованието си, са 38%. 

По-лошата новина е, че мнозинството от тях напускат чина след началния курс, докато в Европа тенденцията е за отпадане около 8 клас.

Това значително увеличава риска за българите впоследствие да не могат да си намерят работа заради ниска квалификация и ги обрича на дългосрочна бедност.

В момента в ЕС всяка година 6 млн. души излизат от средното училише, без да са довършили образованието си. В Испания, Малта и Португалия това се случва с всеки трети ученик. Почти две трети от тези младежи са движени от необходимостта да започнат работа. 

В България 73% от отпадналите от училище изобщо не се появяват на трудовия пазар. Подобна е ситуацията и в Словакия (80%), и в Унгария (71%).

На другия полюс са повечето централно-европейски държави, където почти 90 на сто от учениците се дипломират. 

Прави впечатление, че с изключение на България и Румъния, като цяло в новите страни членки има повече хора с добро образование от западноевропейските държави.

Европейската комисия обяви, че ще вземе сериозни мерки да намали от 14,4 на 10 на сто броя на хората, които не завършват средно образование за десет години. 

Предвиждат се различни мерки, сред които по-слабите ученици да не се принуждават да повтарят клас, защото това ги демотивира и те напускат училище. 

Препоръчва се на учениците, които имат лоша успеваемост, да се предлагат допълнителни часове и да се осигуряват преподаватели на майчиния им език. Нашето образователно министерство съобщи, че за 48% от първокласниците тази есен българският няма да е майчин език. 

Друга мярка е развиването на вечерните училища, в които пълнолетни граждани да могат да си довършват средното образование.

Ситуацията с грамотността в Европа е необичайно сериозна, тъй като всеки пети деветокласник не се справя с четенето и писането. 

Близо 80 милиона пълнолетни европейци, или един от трима в трудоспособна възраст, има ниски или елементарни професионални умения. 

В същото време, за да си намериш добре платена работа, вече се изисква висока квалификация. 

За да се справи с проблема Европейската комисия иска да съкрати наполовина неграмотните до 2020 г. 

ЕК обяви, че е съставила работна група от 11 души, специалисти по проблемите на грамотността, начело с холандската принцеса Лаурентин, съпруга на третия син на клалица Беатрикс. 

Принцесата, която председателства първата сбирка на „мъдреците“, съобщи, че е работила като доброволка за ограмотяване на пълнолетни хора в САЩ, където е била студентка по журналистика.

Групата ще има 18 месеца да представи решение на проблема. 

Препоръките ще бъдат дадени за обсъждане на министрите на образованието през есента на 2012 г.


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
384
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От статията разбрах следното: ЕК ще се справи с неграмотността като занижи критериите за грамотност...
Няма да се повтарят класове, ще има допълнителни уроци за слабите ученици. На кратко - ще се харчат пари. А добрите ученици кучета ги яли.
383
0
 
1
 
! Отговори
Tochniq преди 7 години
Loshoto e 4e tuka na mnogo mesta po firmite sa nazna4eni za shefove i manageri hora po mehanizyma na shuro-badjanashtinata. Ne kazvam na vsi4ki mesta...kazvam na pove4eto. Az li4no sym staval svidetel, kak talantite gi tovarqt kato magareta da rabotqt....a izdigat v syshtoto vreme udobni i lijeshti individi, poneje sa poslushni. Ne sprem li s tova....i ostanalite dobri kadri i profesionalisti shte namaleqt oshte pove4e.
382
0
 
1
 
! Отговори
мунчо преди 7 години
То ако направят изследване,може да се установи, че имаме най-неграмотните министър-председател и вътрешен министър...
381
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ЕС ни следват румънците (40,4%) и австрийците (27,5%) по данни от 2009 г.

Sega veche znaem kolko sa tochno chalmite v Austria- 27.5%
380
0
 
2
 
! Отговори
КИКО преди 7 години
За 22 години едно поколение,едни министри-полудебили
379
1
 
6
 
! Отговори
Гацко преди 7 години
За България е нормално повечето хора да са прости, страхливи, злобни и ограничени !
Винаги е било така, така и ще си остане !
378
0
 
7
 
! Отговори
Mirko преди 7 години
На мен лично не ми хареса, че напоследък децата учат със тестове. Много неправилна тенденция. Всички се радват, че в Щатите учели така с тестове, но това води до затъпяване. Няма елемента на разсъждение и води до затъпяване. Притеснява ме, че това ни се налага от вънка и е със лошата цел да станат глупави. Това са същите сили, които ни въоръжават и ни пращат на мисии в чужбина да избиваме хора, които нямат нищо против нас. Как да пратиш умен и интелигентен младеж да избива цивилни? Не можеш нали
377
0
 
7
 
! Отговори
Евролицемер преди 7 години
Проблема на европедеругите е , че не правят разлика между *** и българин , но лицемерно знаят добре разликата между *** и французин(справка Франция) , толерантноста която ни се налага към животинския вид на *** , е толерантноста която пък те лицемерно си налагат едни на други към арабите , което в един момент ще им гризне главата. Не казвам , че българчетата са си оставили пъпа в даскало ,ама да чете всяко може , а *** не ходи на даскало (културни особености)
376
2
 
3
 
! Отговори
11 преди 7 години
ГЕЪбърчостката смрад донесоха не само зловонията си в България но трайно настаниха неграмотноста и бандитизма-вън тази ***,вън!!!
375
0
 
2
 
! Отговори
Petar преди 7 години
A be VIARNO si e!
374
0
 
3
 
! Отговори
бай Тошо преди 7 години
До сега не съм видял партия с адекватно отношение към образованието. А трябва да се разбере, че това е единственият ни шанс. Интелектуалният и научен прогрес е невероятен мотор за икономиката. Тове е бъдещото за България. В противен случай си оставаме аграрна туристическа страна и нищо повече.Проблемът е, че ако инвестираш в образование резултатът ще се види след 10-15 години. Ако инвестираш в нов национален стадион, резултатът се вижда след 2 години.
373
4
 
16
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
За всичко е виновна умишлената ***,И ТУРЦИЗАЦИЯ на България,която на някой места я наричат ***!И нищо чудно че я наричат така.По БНТ-новини на турски език,по БТВ турски сериали,и то не един,а няколко,и на други телевизий също турски сериали!Турците и *** се множат като зайци,а Българите са принудени да емигрират,за да оцелеят.Нормално ли е в една държава,министър-председателя да рита министъра на земеделието,през краката за да покаже компетентноста си в бойните изкуства!?!?!
372
4
 
10
 
! Отговори
Мамантос преди 7 години
Това ви е от демокрацията и цивилизационния избор. При обругания от вас социализъм дори и *** ги образоваха задължително. А сега и от университета излизат полуграмотни.
371
5
 
5
 
! Отговори
верно ли е?! преди 7 години
Абе верно ли е,че българите били много умни,но други народи им пречили да станат световни лидери?!
370
1
 
23
 
! Отговори
ангел преди 7 години
а в кво да тънат бе, дее*а мама му, в средновековна поезия ли да тънат, или в линейни уравнения? как да не тънат в мизерия, като идол на половината е Азис, а на другата половина - Мишо Шамара. и за капак предишния министър на културата написа пред камера "Збогом"! /тук трябва да обясня - пише се със "С", щото ако не обясня, 80% няма да схванат проблема/. а сегашният министър на културата ме е срам да го спомена дори.... е как да не тънат в неграмотност?
369
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
чалгата порази мозъка на българина
368
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма и как да е другояче в страната на чалгата. Както е казал поета - трябва да си луд, че да не крадеш от толкова прост народ.
367
4
 
0
 
! Отговори
Оле! преди 7 години
защо не мога да чета коментарите, да му се невиди? Има 384 коментара, а не ги виждам!? Сега само мога да си представям как някои индивиди обясняват на шльокавица, че видиш ли, статистиката била заради ***...
366
1
 
29
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Държавата тъне в неграмотност и простотия, защо? - Да погледнем фактите в очите:
1. За 20 години около 1.5 милиона млади и образовани Българи бяха прогонени зорлем от Родината ни.
2. За "компенсация" хъхрещите *** удвоиха и утроиха броят си и въобще спряха да учат, защото им се позволява да живеят на наш гръб.
3. Сам министър-председателят ни е полудебил, който в нормална държава не биха назначили за нищо повече от селски пъдар.
4. Заплата на учен в БАН - 200 лева.

Е, КАКВО ОЧАКВАМЕ?
365
0
 
16
 
! Отговори
perdahko преди 7 години
Правя кавото мога за детето си...обяснил съм му нуждата от образование, безумната простотия на чалгарското отношение към живота...дано ме разбере!