Българите тънат в неграмотност, обяви ЕК

Разтърсващи данни за образоваността на учениците у нас
Обновена: 2 фев 2011 09:20 | 2 фев 2011 07:02,
400
Българите тънат в неграмотност, обяви ЕК
41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни. Снимка: Булфото

Почти всеки втори български ученик има проблеми с четенето и разбирането на текст на родния му език, съобщи Европейската комисия, огласявайки план за справянето с проблема до 2020 г. 

Според данните 41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни. 

В ЕС ни следват румънците (40,4%) и австрийците (27,5%) по данни от 2009 г.

Информацията сочи, че почти всеки втори ученик у нас може да извършва само елементарни дейности, като да определи основната тема в текст или да намери отделна информация в него. По класацията от 1 до 5 на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие учениците в България защитават само ниво 2.

Въпреки плашещата цифра, нещата сега са много по-добре от 2006 г., когато 51% от учениците у нас са се затруднявали с четенето и с интерпретацията на текст.

България има сериозен проблем и с ранното напускане на училище, съобщи Европейската комисия -  българчетата, които не довършват образованието си, са 38%. 

По-лошата новина е, че мнозинството от тях напускат чина след началния курс, докато в Европа тенденцията е за отпадане около 8 клас.

Това значително увеличава риска за българите впоследствие да не могат да си намерят работа заради ниска квалификация и ги обрича на дългосрочна бедност.

В момента в ЕС всяка година 6 млн. души излизат от средното училише, без да са довършили образованието си. В Испания, Малта и Португалия това се случва с всеки трети ученик. Почти две трети от тези младежи са движени от необходимостта да започнат работа. 

В България 73% от отпадналите от училище изобщо не се появяват на трудовия пазар. Подобна е ситуацията и в Словакия (80%), и в Унгария (71%).

На другия полюс са повечето централно-европейски държави, където почти 90 на сто от учениците се дипломират. 

Прави впечатление, че с изключение на България и Румъния, като цяло в новите страни членки има повече хора с добро образование от западноевропейските държави.

Европейската комисия обяви, че ще вземе сериозни мерки да намали от 14,4 на 10 на сто броя на хората, които не завършват средно образование за десет години. 

Предвиждат се различни мерки, сред които по-слабите ученици да не се принуждават да повтарят клас, защото това ги демотивира и те напускат училище. 

Препоръчва се на учениците, които имат лоша успеваемост, да се предлагат допълнителни часове и да се осигуряват преподаватели на майчиния им език. Нашето образователно министерство съобщи, че за 48% от първокласниците тази есен българският няма да е майчин език. 

Друга мярка е развиването на вечерните училища, в които пълнолетни граждани да могат да си довършват средното образование.

Ситуацията с грамотността в Европа е необичайно сериозна, тъй като всеки пети деветокласник не се справя с четенето и писането. 

Близо 80 милиона пълнолетни европейци, или един от трима в трудоспособна възраст, има ниски или елементарни професионални умения. 

В същото време, за да си намериш добре платена работа, вече се изисква висока квалификация. 

За да се справи с проблема Европейската комисия иска да съкрати наполовина неграмотните до 2020 г. 

ЕК обяви, че е съставила работна група от 11 души, специалисти по проблемите на грамотността, начело с холандската принцеса Лаурентин, съпруга на третия син на клалица Беатрикс. 

Принцесата, която председателства първата сбирка на „мъдреците“, съобщи, че е работила като доброволка за ограмотяване на пълнолетни хора в САЩ, където е била студентка по журналистика.

Групата ще има 18 месеца да представи решение на проблема. 

Препоръките ще бъдат дадени за обсъждане на министрите на образованието през есента на 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
364
0
 
19
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Народа си е затъпял от самосебе си. Не може да се мисли само за пари и секс и да не се прочете една книжка. Аз имам рекорди за 10 дни изчетени 6 книги (от по 500+ страници). Като попитам масата хора колко книги са прочели напоследък, следва поглед все едно човека е ял нещо развалено и дори обвиняващ как мога да ги питам такива неща.
363
5
 
12
 
! Отговори
лошо преди 13 години
Когато *** управляват и народа затъпява, елементарно!
362
9
 
14
 
! Отговори
ал преди 13 години
370 точно така!диктатурата на ГЕРБ е диктатура на мутри,далавараджии, нагли простаци,обикновени крадци, които продължават да крещят "дръжте крадеца"и един от тях е вътрешния министър, който още не е дал смислено обяснение за 6-те апартамента. и ще гопитаме, докато не се махне!какъв пример е това за младите,които от всичко което става разбраха,че трябва да си нагъл,креслив лъжец като бойко и далавераджия,за да успееш.
361
4
 
1
 
! Отговори
az преди 13 години
Tehni4eski progres se nari4a.Decata mnooooogo otdavna nyamat nujda da znayat tablicata za umnojenie naizust,za6toto imaha kalkulatori i taka.........do posledniya model GSM ili kompyutar.Prevarnaha gi v bezmoza4ni sa6testva,koito se manipulitat lesno i posyagat vse po lesno kam drogi i usvoyavat povedenie kato na geroite ot kompyutarni igri-vajnoto e kruv da se lee i da se ka4va za emociya v internet.....Za kakva gramotnost govorim?Na kogo e nujna?!..Za drogi,krajbi i ubiystva ne e neobhodimo..
360
2
 
4
 
! Отговори
Шop.bg преди 13 години
Dnes.bg: "Българите тънат в неграмотност...."Dnes.bg: "Чарли Шийн в болница. Твърдят, че се наШмъркал.."
359
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Диктатурата на пролетариата се превърна в диктатура на простаци, ***, хашлаци, лъжци и интриганти, които си зараздаваха меки кресла и титли си ги запечатваха за ред поколения отрочета даже. Царе! Диктатурата на капитала пък е диктатура на айдуци - от край до край. Расте капиталът, растат и айдуците, силата им расте, растат им рога. Или обратно. Така или иначе обаче, трябва да се почне от айдуците - чистене до дупка. Кайро го отпочна. Ако ислямът ще 970 се справи с айдуците - добре дошъл!
358
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
361,Ти кога ще влезеш в час за пълния член. Или си от оная чалгарска тумба ***, дето защитават докторати, професури и от сорта "научна" чалга на тема "Пълният член в бг-ия език е просто едно недоразумение". На недоразуменията винаги им се привиждат недоразумения.
357
4
 
7
 
! Отговори
boza преди 13 години
Prost narod ---slaba durzhava
356
4
 
23
 
! Отговори
Жалко преди 13 години
Преди 20 години, когато ни зарибяваха, непрекъснато изтъкваха, колко са грамотни и квалифицирани българите. ЗЛАТНО ВРЕМЕ БЕШЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ, СЕЛСКО СТОПАНСТВО, НАУКА, ОБРАЗОВАНИЕ,КУЛТУРА И ИЗКУСТВО.Това няма да се върне, на капитала му трябват, *** и неграмотни първосигнални същества, в каквито с бесни темпове се превръща българската нация. Всичко, което учихме по диалектически и исторически материализъм е било на 1 000 000% истина, ама на нас ни беше смешно.
355
9
 
3
 
! Отговори
до 361 преди 13 години
Шепа капиталисти кайш.А ти к'во искаш-диктатура на пролетариата ли бре?Вся власт советам?
354
0
 
1
 
! Отговори
до 362 преди 13 години
Пък вий сте умни,от най-умните.С по пет доктората и две нобеловки по физика
353
1
 
7
 
! Отговори
ръръ преди 13 години
Може ли някои силно грамотен да отговори смислено,защо пише числа ,а не букви при употреба на Латиница.Има официални правила по които затрудняващите ги буквички се изписват на съответната азбука.Това със сигурност е или нов вид не добре оценена грамотност,или просто неуважение към използваната азбука.
352
0
 
3
 
! Отговори
ръръ преди 13 години
Латиница-няма лошо,но би ли пояснил "6,4, q"и т.н.от каква азбука са?Неуважение към родната азбука -няма лошо,но поне Латиницата да е написана грамотно.Все пак има официален документ по въпроса с правописа.Незнанието на столиците и местоположението не е признак за грамотност.В България,до70-80%от т.н. грамотни хора трудно биха се справили с подобна задача.
351
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 13 години
Така е като те управлявяхя 65 години комунисти и мафиотската тройна коалиция.Народът беден ,без пари в джоба и око Бойко Борисов не ги вкара всичките корумпирани комунисти Симо и Доган в затвора ще стане като в Египет и Тунис.Стига вече мафия,затвор за тях.
350
1
 
11
 
! Отговори
марко-1 преди 13 години
като ни управляват тапунгери,прочели по една книга в живота си"Винету"
349
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Борисов е доста тъпо парче - от най-тъпите.
348
3
 
8
 
! Отговори
до 346 преди 13 години
Е ти как реши, че управляват шепа капиталисти, а не мнозинството? Нали изборите са акт на непряка демокрация и чрез тях народа управлява. Т.е. народа сам си избира ***, следователно не може да се самоуправлява и следователно си заслужава съдбата. На желаните от теб "референдОми" нали принципа е същия - народа отива и гласува. Същото това стадо, дето гласува и на изборите. Значи и резултатите ще са същите - плачевни. И няма как да се очаква друго от хора, които пишат "референдОм" и "пенсий".
347
7
 
13
 
! Отговори
невероятно,но факт преди 13 години
За слабоумието и некадърността на българите все някой друг е виновен!Руснаците,после американците и техните филми,сега чалгата и турските сериали!Щом това са "причините",тогава защо споменатите страни са много по-развити и икономически и културно?!Някой беше писал "не ни сравнявайте с ***-турците"! И наистина е така,няма база за сравнение,който е ходил в Турция,знае!Лошото е ,че по-големи *** от българите няма!В случая дори обидих *** сравнявайки ги с българите!
346
2
 
13
 
! Отговори
Петър преди 13 години
На правителството му трябва *** народ иначе кои ще ги търпи.
345
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
увеличава се ***(турските) същества увеличава се простотията-ЕЛЕМЕНТАРНО