Българите тънат в неграмотност, обяви ЕК

Разтърсващи данни за образоваността на учениците у нас
Обновена: 2 фев 2011 09:20 | 2 фев 2011 07:02,
400
Българите тънат в неграмотност, обяви ЕК
41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни. Снимка: Булфото

Почти всеки втори български ученик има проблеми с четенето и разбирането на текст на родния му език, съобщи Европейската комисия, огласявайки план за справянето с проблема до 2020 г. 

Според данните 41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни. 

В ЕС ни следват румънците (40,4%) и австрийците (27,5%) по данни от 2009 г.

Информацията сочи, че почти всеки втори ученик у нас може да извършва само елементарни дейности, като да определи основната тема в текст или да намери отделна информация в него. По класацията от 1 до 5 на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие учениците в България защитават само ниво 2.

Въпреки плашещата цифра, нещата сега са много по-добре от 2006 г., когато 51% от учениците у нас са се затруднявали с четенето и с интерпретацията на текст.

България има сериозен проблем и с ранното напускане на училище, съобщи Европейската комисия -  българчетата, които не довършват образованието си, са 38%. 

По-лошата новина е, че мнозинството от тях напускат чина след началния курс, докато в Европа тенденцията е за отпадане около 8 клас.

Това значително увеличава риска за българите впоследствие да не могат да си намерят работа заради ниска квалификация и ги обрича на дългосрочна бедност.

В момента в ЕС всяка година 6 млн. души излизат от средното училише, без да са довършили образованието си. В Испания, Малта и Португалия това се случва с всеки трети ученик. Почти две трети от тези младежи са движени от необходимостта да започнат работа. 

В България 73% от отпадналите от училище изобщо не се появяват на трудовия пазар. Подобна е ситуацията и в Словакия (80%), и в Унгария (71%).

На другия полюс са повечето централно-европейски държави, където почти 90 на сто от учениците се дипломират. 

Прави впечатление, че с изключение на България и Румъния, като цяло в новите страни членки има повече хора с добро образование от западноевропейските държави.

Европейската комисия обяви, че ще вземе сериозни мерки да намали от 14,4 на 10 на сто броя на хората, които не завършват средно образование за десет години. 

Предвиждат се различни мерки, сред които по-слабите ученици да не се принуждават да повтарят клас, защото това ги демотивира и те напускат училище. 

Препоръчва се на учениците, които имат лоша успеваемост, да се предлагат допълнителни часове и да се осигуряват преподаватели на майчиния им език. Нашето образователно министерство съобщи, че за 48% от първокласниците тази есен българският няма да е майчин език. 

Друга мярка е развиването на вечерните училища, в които пълнолетни граждани да могат да си довършват средното образование.

Ситуацията с грамотността в Европа е необичайно сериозна, тъй като всеки пети деветокласник не се справя с четенето и писането. 

Близо 80 милиона пълнолетни европейци, или един от трима в трудоспособна възраст, има ниски или елементарни професионални умения. 

В същото време, за да си намериш добре платена работа, вече се изисква висока квалификация. 

За да се справи с проблема Европейската комисия иска да съкрати наполовина неграмотните до 2020 г. 

ЕК обяви, че е съставила работна група от 11 души, специалисти по проблемите на грамотността, начело с холандската принцеса Лаурентин, съпруга на третия син на клалица Беатрикс. 

Принцесата, която председателства първата сбирка на „мъдреците“, съобщи, че е работила като доброволка за ограмотяване на пълнолетни хора в САЩ, където е била студентка по журналистика.

Групата ще има 18 месеца да представи решение на проблема. 

Препоръките ще бъдат дадени за обсъждане на министрите на образованието през есента на 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
344
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абсолютно логично е според мен, в страната на чалгата и простотията, Премиерът да е мутра.
343
0
 
20
 
! Отговори
Само тъй наш те!! преди 13 години
Сите правителства след 1989 г. си приличат по едно: *** народ = проста държава====ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВА /манипулира,лъготи и мнооого много други/.ДА ЖИАВИЕ СЛОБОДИЯТА, ДИИМУКРАЦИАТА,БУЗНИСМЕНИТЕ ЧУРБАДЖИИ И *** ОТ ГЕТОТО. Аде ***, стаанете *** и че жувеете ПРЕКРАСНО.
342
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Народът сам си го пожела - *** и нахален !
341
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами след като дори самият Вожд е прочел само една книга, при това не докрай ...
340
0
 
1
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 13 години
#346, нещо май не ме разбра. Аз визирам проценти в качество, не в материално състояние. Твоите 5% с парите, които всъщност са повече, влизат в моите 95% *** от нацията ни! Няма кой да направи нужното!
339
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мразя мутрите, ненавиждам ченгетата, простотията и арогантността - а за комбинацията от тях, можете и сами да се достетите.
338
0
 
10
 
! Отговори
това преди 13 години
е една от последиците на сбърканата ни демокрация.Навремето отмяната за носене на уч. униформа бе посрещната като висше благо и с голяма еуфория.Погледнете ги сега,особено по-големите.Правят се на мадами и едва удържими жиголо.Да не говорим какво им се поднася от мас медиите.Тази помия съвсем умишлено ги залива.И какви морални ценности да имат,към какво да се стремят в тази бъл.пезпътица.
337
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само от прочетените тук коментари се вижда комко сме грамотни.
336
6
 
2
 
! Отговори
negramoten bulgarin преди 13 години
da nie sme super negramotni ama mnogo . Tova se opitvat da ni vnu6at ot EK samo 4e predi da pluvat da vidqt v tehnite durjavi kolko sa gramotni .Pisnalo mie tuk kadeto jiveq da mi zadavat tupi vuprosi v bulgariq dali imame vino i kade sme na evropeiskata karta i kato i kaja 4e sam jivql v Praga da me pitat tova v 4ehoslovakiq li be6e i 4e na6ata stolica e bukure6t i kakva e razlikata ni s rumuncite .Neka produljim da se prisaedinqvame 6te vi stignem po gramotnost.Vie ste umni
335
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Същите ***, които пишат доклада, са една от причините за разбиването на образованието в БГ...лицемери!
334
0
 
19
 
! Отговори
олигофрен преди 13 години
Нация от *** най-лесно се управлява. Пусни им чалга и турски сериали и не им бери грижата.
333
0
 
7
 
! Отговори
до 325 преди 13 години
При това разпределение на парите в страната, тези 5% които държат 95% от парите, никога няма да предложат разумно решение за който и да е въпрос, напротив, предлат угодно само на тях решение, сиреч, как да забогатеят още повече, а онези 95% да станат още по-бедни. Не може 5% да решават живота на 95% , обратното трябва да е, мнозинство - нали така? За всички важни за страната въпроси трябва да се взимат решения само и едиствено с референдоми, а не от капиталисти, които трябва да изгният по затвoрите заради делата си. Трябва всико от рода на Ви К , язовири, нефтохим и подобни мега комбинати да се одържавят и да работят за хората, а не за частника. Директова на В и К взимал 50000 заплата, знаеш ли колко пенсий са това????? Всичко това е създадено от хората преди 89г. тези сега само смучат парите ни като някои пиявици. Одържавяване трябва и затвор за престъпниците и тогава ще има за всички и никой няма да гледа другия.
332
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ролята на БАН и навалицата от умници-академици и ко с поръчкови дипломи и звания си казва думата. Тях да ги подложат, поне две трети, на писмен изпит по бг ез, пък и по специалността им, пък нека холивуд доде да снима трагикомедии. Поколения бг родители и учители са възпитавани и обучавани под знамето на гениите от бан. То не е бан, а баня. Римска. Тоест Ромска. Звучи съвременно, в стил чалга.
331
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма какво да се сърдим :) Такива сме си :) Даже не си уважаваме кирилицата,пишем на латиница и то с толкова грешки, че понякога ме е срам че съм българка.Чужденците ни се смеят, че имаме азбука, а не си я ползваме!
330
1
 
2
 
! Отговори
до 342 преди 13 години
Напълно съм съгласен с теб. Дано им се върне някой ден
329
5
 
4
 
! Отговори
trol преди 13 години
haide...porednata statia koiato ima za cel da ni vnushi kolko sme negramotni i kakvi tupani sme.Omruzna mi vse da cheta che bulgarite sme nai-mrusni,nai-tupi,nai-negramotni,nai nai nai..sasipaha ni kato nacia umishleno.Razbiha ni ikonomikata i opropastiha morala i cennostite ni za da sme chistachite v EU.Vsichko tova ot velikite evropeici.Dano musulmanite tupkano im go vurnat
328
0
 
8
 
! Отговори
мда преди 13 години
до 332 : Ива, "samo deto s rabotata e preblem" - ми на мен ми е ясно що ти е проблемако кандидатстваш при мен за работа, просто с тоя правопис и с тая латиница, дето не я и използваш дори както трябва фонетично, няма как да те взема на работа, да... просто илюстрираш добре цитирания процент на неграмотност и необразованост
327
0
 
3
 
! Отговори
JASSEN преди 13 години
"аз съм с IQ - 13 и съм страшно горд с това, много съм умен и грамотен, пък и красив и скромен"... Нещо такова ми изглежда, докато чета коментарите Ви. Ивче, успех кака... Щом взимаш много пари с основното си образование, представи си какво е щяло да бъде, ако беше завършила средно :)
326
0
 
3
 
! Отговори
до iva преди 13 години
Защо реши да пишеш точно под тази статия? Тъкмо се бях примирил,че неграмотните са САМО 41%, но след появата ти реших,че това е незаслужено и е световна конспирация. Че целия свят ни мрази и ни е поставил на първо място. Та ние сме най-интелигентната нация с невероятна обща култура и най-отмъстителните учители.
325
0
 
6
 
! Отговори
ii преди 13 години
*** народ = слаба държава.