Българите тънат в неграмотност, обяви ЕК

Разтърсващи данни за образоваността на учениците у нас
Обновена: 2 фев 2011 09:20 | 2 фев 2011 07:02,
400
Българите тънат в неграмотност, обяви ЕК
41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни. Снимка: Булфото

Почти всеки втори български ученик има проблеми с четенето и разбирането на текст на родния му език, съобщи Европейската комисия, огласявайки план за справянето с проблема до 2020 г. 

Според данните 41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни. 

В ЕС ни следват румънците (40,4%) и австрийците (27,5%) по данни от 2009 г.

Информацията сочи, че почти всеки втори ученик у нас може да извършва само елементарни дейности, като да определи основната тема в текст или да намери отделна информация в него. По класацията от 1 до 5 на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие учениците в България защитават само ниво 2.

Въпреки плашещата цифра, нещата сега са много по-добре от 2006 г., когато 51% от учениците у нас са се затруднявали с четенето и с интерпретацията на текст.

България има сериозен проблем и с ранното напускане на училище, съобщи Европейската комисия -  българчетата, които не довършват образованието си, са 38%. 

По-лошата новина е, че мнозинството от тях напускат чина след началния курс, докато в Европа тенденцията е за отпадане около 8 клас.

Това значително увеличава риска за българите впоследствие да не могат да си намерят работа заради ниска квалификация и ги обрича на дългосрочна бедност.

В момента в ЕС всяка година 6 млн. души излизат от средното училише, без да са довършили образованието си. В Испания, Малта и Португалия това се случва с всеки трети ученик. Почти две трети от тези младежи са движени от необходимостта да започнат работа. 

В България 73% от отпадналите от училище изобщо не се появяват на трудовия пазар. Подобна е ситуацията и в Словакия (80%), и в Унгария (71%).

На другия полюс са повечето централно-европейски държави, където почти 90 на сто от учениците се дипломират. 

Прави впечатление, че с изключение на България и Румъния, като цяло в новите страни членки има повече хора с добро образование от западноевропейските държави.

Европейската комисия обяви, че ще вземе сериозни мерки да намали от 14,4 на 10 на сто броя на хората, които не завършват средно образование за десет години. 

Предвиждат се различни мерки, сред които по-слабите ученици да не се принуждават да повтарят клас, защото това ги демотивира и те напускат училище. 

Препоръчва се на учениците, които имат лоша успеваемост, да се предлагат допълнителни часове и да се осигуряват преподаватели на майчиния им език. Нашето образователно министерство съобщи, че за 48% от първокласниците тази есен българският няма да е майчин език. 

Друга мярка е развиването на вечерните училища, в които пълнолетни граждани да могат да си довършват средното образование.

Ситуацията с грамотността в Европа е необичайно сериозна, тъй като всеки пети деветокласник не се справя с четенето и писането. 

Близо 80 милиона пълнолетни европейци, или един от трима в трудоспособна възраст, има ниски или елементарни професионални умения. 

В същото време, за да си намериш добре платена работа, вече се изисква висока квалификация. 

За да се справи с проблема Европейската комисия иска да съкрати наполовина неграмотните до 2020 г. 

ЕК обяви, че е съставила работна група от 11 души, специалисти по проблемите на грамотността, начело с холандската принцеса Лаурентин, съпруга на третия син на клалица Беатрикс. 

Принцесата, която председателства първата сбирка на „мъдреците“, съобщи, че е работила като доброволка за ограмотяване на пълнолетни хора в САЩ, където е била студентка по журналистика.

Групата ще има 18 месеца да представи решение на проблема. 

Препоръките ще бъдат дадени за обсъждане на министрите на образованието през есента на 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вероятно знаете вица: Връща се от училище първокласник и го питат.Какво учихте? Рисувахме мама. Ами нали вчера рисувахте мама? Учителя като влезе в час каза "РИСУВАЙТЕ ВАШЕТА МАМА"
303
1
 
3
 
! Отговори
А ВАШИТЕ ДЕЦА? преди 13 години
Не ми стигна място - и за учителите, които пускат неграмотни ученици в по-горен клас - НАКАЗАНИЯ!!! Парични и дисциплинарни.
302
1
 
3
 
! Отговори
А ВАШИТЕ ДЕЦА? преди 13 години
Не ми стигна място - и за учителите, които пускат неграмотни ученици в по-горен клас - НАКАЗАНИЯ!!! Парични и дисциплинарни.
301
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
докато от първи до четвърти клас се учи наравно с българския и математиката английски и информатика така ще е.Липсват достатъчно часове за упражнения,четене.Според мен от 1-3 клас трябва да се учи само писане,четене и математика+ много физкултура.Всичко останало -рисуване,трудово,пеене по малко.Така ще имаме грамотни и здрави деца.Чак в 4 клас да се включват човекът и обществото и човекът и природата.Да се актуализира съдържанието по разказвателните предмети/не да се намалят часовете/.
300
0
 
6
 
! Отговори
А ВАШИТЕ ДЕЦА? преди 13 години
Добре дошли в страната на неограничената чалгализация, подменени идеали и разложение сред младежта. Имах гадже учителка, в елитен техникум - ако знаете 8-10 клас ученици какъв правопис имат (да не споменавам начина на изразяване и построяване на изреченията и текста).. План за справяне до 2020 година - СМЯХ! Ние вече си имаме цяло неграмотно поколение, а до тогава - още едно. Елементарно е- нов уч. план 1-8 клас и предмет Логика и правопис! И контролни работи да се пазят 5 год.
299
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Погледнете каква борба за да не ходят на училище.Грипна ваканция и заведенията се пълнят с "високи токчета"Защо няма дежурни учители за контрол???Защото и те още по-вече искат да имат ваканции защото ще икономисат от парно за да могат след това да гушнат парите от спестените за грамотнос и отопление?
298
0
 
2
 
! Отговори
АН преди 13 години
КАТО УЧИТЕЛ МИНАХ ПРЕЗ ВС СТЕПЕНИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И МОГА ДА ВИ КАЖА,ЧЕ ЛИЦЕМЕРИЕТО Е ЗАВЛАДЯЛО И УЧИЛИЩЕТО НИЕ ВИ ЛЪЖЕМ ЧЕ ГИ УЧИМ,ВИЕ НИ ЛЪЖЕТЕ ЧЕ НИ ПЛАЩАТЕА МАЛКИТЕ ДА НЕ ГОВОРИМ,ЧЕ ТЕ СА ТОЛКОВА ХИТРИ И ВЕДНАГА ВЛИЗАТ В ЧАС ПО ЛИЦЕМЕРИЕ-ЛЮБИМ УЧИТЕЛ, ПРЕДМЕТ , УЧИЛИЩЕ,ПРЕТОВАРЕНОСТ,СЛОЖНОСТ НА МАТЕРИАЛА,РАННО ПРОФИЛИРАНЕ,ТАКА Е ПО СВЕТА,ПРАВА АКО НЕ СИ ДАЛ ДА ПРЕПИШАТ И УЗАКОНЯТ ВС ТОВА
297
0
 
2
 
! Отговори
към 306 преди 13 години
Няма как да искаш непосилни такси за вузовете и да искаш да се изтрепват там при положение, средната заплата се върти малко над 400лв, а разноските по едно домакинство надхвърлят многократно тези 400лв. Откъде да ги вземат хората тези пари за да учат и съответно да има достатъчно подготвени кадри. Ще дойде врем само най-богатите да учат висше, да не говорим че преди време се обсъждаше и средното да стане платено, е тогава ще я втасаме. Данаците които плащам на милата ни майка България са безумни, къде отиват парите ни??????? Когато направят образованието и здравеопазването безплатни, когато подсигурят нормални заплати и пенсий, токава ще спрем да мрънкаме и не ме питай мен как да стане, тъй като не аз съм министър прецедател. Задайде си въпросите на него и го дръжте отговорен, трябва да има народен съд, след като няма друг. Айде със здраве.
296
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Учителите не ги интерисува качеството на образованието.Никой не ползва учебни пособия които подобряват мотивацията.С делигираните бюджети пари не се отделят за грамотността,а трябва да има някакви параграфи и чак тогава за заплати.
295
2
 
3
 
! Отговори
до 305 преди 13 години
Ами аз за това говоря бе човек, да се обедини народа и да прагази тази *** *** в парламенти и всички свързни с тях. Да ги изтрепе тези дето поробиха народа в мирно време и да оставят труповете им на птиците. Точно тези хора правят така, че 5% тънат в охолство а останалите не успяват да си покриват елементарни разходи и живеят на кредити които не успяват да плащат защото парите с в онези 5%. Как искаш хората да не се озлобяват, няма как, задоволен ли е народа няма да има проблеми, повярвай
294
0
 
1
 
! Отговори
jasemi преди 13 години
Ами да се ограмотят,кой им пречи...?????
293
4
 
1
 
! Отговори
МИТКО-КЪМ 289 преди 13 години
НА СВЕТОВНО НИВО СМЕ БИЛИ ПРЕЗ 20-ТЕ И 30-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК,И ТО В СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ.... ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ "БЕЗПЛАТНО" (ТАКА БЛЕНУВАНО ОТ МНОГО ХОРА И ДНЕС!),А КАКТО ЗНАЕМ БЕЗПЛАТНА ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА СТОКА НЯМА!.....
292
1
 
5
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 13 години
Критерии ли искаш? Ами огледай се! Виж цените. Виж заплатите. Виж форумите, неграмотността. Виж пълните заведения. Виж младежта, да не говорим за "децата". А накрая виж парламента, с все още живите престъпници вътре, които се смеят нагло, докато подлагат на геноцид тъпата овча маса. Какви повече критерии искаш?
291
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 303 Ти по какви критерии ги определи? 95% от 7 000 000 са 6 650 000 толкова според те е гнилоча е БГ?Ако мислиш така, защо живееш още тук сред този гнилоч??? Много хора напуснаха БГ, защо не ги последваш? Там на вън са просто супер, гостоприемни, добронамерени същински ангелчета???
290
4
 
1
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 13 години
Хахаха, за мен пък са важни точно 5%. Горе-долу толкова само са качествен материал, останалото е гнила, ***, лицемерна и злобна ***!
289
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България няма да се оправи никога и в нито едно отношение, и най-голямата вина за това сме си самите ние. хората винаги се делят на червени и сини, на бедни и богати и какви ли не още. Точно порати тази причина всеки си прави с нас каквото си реши. Ние никога не успяваме да се убединяваме. Ако аз кажа нещо веднага ще се намери някой да каже обратното без значение колко съм прав в думите си. България е много бедна и истрадала страна, народа се мачка от много време, но има хора дето им харесва това тъй като бедния и човек може най-лесно да бъде принуждаван да работи без пари за едини хляб само, а богатия става все по-богат. Сега съм сигурен, че ще се намери някой да отрече думите ми, но за мен не са важни 5% от населението в БГ а останалите 95% които едвам преживяват. Но най-жалкото е че и сред тях има толкова промити мозъци , че няма работа, има кредити, не успява да си плаща сметките, чака на мама и тате да помагат и пак говорят колко лошо било преди. Никога няма да се обединим като едни Французи или германци, винаги ще гледаме само и единствено за себе си ( най-вече управляващите ) а не за страната и никога няма да видим така бленуваната светлина в тунела. Съжалявам за песимистичната прогноза, но толкова сме на дълбоко вече, че излизане няма.
288
2
 
0
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 13 години
Защото им плащат колкото взима продавач на сандвичи в техните държави, затова!И за двете страни е добре от финансова гледна точка. Няма нищо общо с качеството!
287
4
 
1
 
! Отговори
до 293 преди 13 години
как не ти е неудобно да пишеш подобни простотии, че ти искара работещия човек дети си скъсва *** за 20-25 лв на ден, алкохолик и секс маниак????????????? с такива надници няма пари за хляба, а за ракия и за водка няма какво да го говорим.
286
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само не е ясно защо след като западнящите ни обявяват за неграмотни, са си изнесли софтуерните компании тук, та да ползват евтините БГ мозъци!!!!
285
3
 
2
 
! Отговори
до 293 преди 13 години
Знаеш ли защо няма общуване между деца и родители? сега ще ти кажа - защото човек знае че работното му време започва в 8.30 но идея си няма кога свършва, защото тръгва по тъмно на работа и се прибира по тъмно след 12 часов работен ден от които ми се плащат максимум 8. Защото се прибира и заспива, тъй като е преуморен и няма сили за нищо и за това пак са виновни само и единствено Америка, евреите, ЕС, вълчи капитализъм и Ран-ът тъй като това е техния начин на експлоатация на хората.