Регистрирани са рекорден брой нови болни от рак

Лекарите апелират за редовна профилактика и правилен начин на живот
Обновена: 3 фев 2011 14:56 | 3 фев 2011 14:56,
40
Регистрирани са рекорден брой нови болни от рак
Снимка: Булфото

Рекорден брой – 33 хиляди, новодиагностицирани болни от рак са регистрирани през 2009 г. Това обявиха от Гражданско обединение "Заедно срещу рака".

По последните данни за 2009 година в България има регистрирани 262 хиляди болни от някое от над 130-те ракови заболявания. Чувствително са се увеличили ракът на млечната жлеза – 40 хиляди жени, от които 4000 новодиагностицирани, на белия дроб, дебелото черво, панкреаса.

Лекарите посочиха, че ракът е на второ място (след сърдечносъдовите заболявания) като причина за смърт. По думите им в България всяка година изчезва по един град с население между 15-20 хиляди души. В тази връзка те апелираха отново за редовна профилактика и правилен начин на живот.

По аналогия на седемте смъртни гряха, д-р Тотко Найденов очерта седем здравни гряха – тютюнопушене, стресово поведение, нерационално хранене, затлъстяване, обездвижване, злоупотреба с алкохол, употреба на наркотици.

Той предложи да се въведе пълна забрана за тютюнопушене в заведенията за обществено хранене, отказ от въвеждането на лятното часово време, тъй като предизвиква стрес, спазване на държавен стандарт и контрол по отношение на мазнините, възстановяване на сутрешната гимнастика по училищата и др.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
deni преди 12 години
Здравейте,искам да съобщя, че всеки понеделник от 18:00 в църквата Света Петка Самърджийска, която се намира в подлеза на метро Сердика, се чете акатист на Пресвета Богородица Всецарица, която икона е известна с това, че лекува рак, както и други телесни и душевни болести.
39
0
 
0
 
! Отговори
николова преди 13 години
И като се провежда седмица на безплатни профилактични прегледи за тази цел,още вчера на обяд нямаше свободни приемни часове.Как така толкова бързо се изчерпаха часовете за преглед.Хората от провинцията не са ли хора?!те не могат ли да отидат на такива прегледи и не може ли да се проведат такива и в други градове на страната.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вдигнаха цените на цигарите, което принуди хората да пушат какви ли не ***(с извинение) с неясен произход и качество, после се чудят защо е нарастнал броя на раково заболелите.Набийте си го в главите - хората не са спрели да пушат. Начина да откажеш един пушач не е да му забранявате или да му вдигате цената на цигарите до безкрайност...
37
0
 
3
 
! Отговори
нтг преди 13 години
Най много отрови поемаме чре вдишването на мръсен въздух,следват храната , и стреса.
36
0
 
3
 
! Отговори
? преди 13 години
Само за информация-от тази година НЗОК намали драстично финансирането на основно изследване за диагностицирането на рака на белите дробове- Фибро-бронхоскопия. Чрез това високо специализирано изследване се открива и се установява точно какъв вид е този рак. Установяването на вида на рака е от изключително значение за последващо третиране. Досега НЗОК плащаше 287лв., а от тази година -120лв. Консумативите за изследването са еднократни и струват минимум 100лв.Какво правим тогава?
35
0
 
2
 
! Отговори
тежки престъпления преди 13 години
Е така се пълнят болници,другари бандити,поздравление и пожелание за бъдещи успехи.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За съжаление, познавам трима лека им пръст които си отидоха от това заболяване и НИТО ЕДИН не попада в групата на 'греховете' на д-р Тотко Найденов!!!Просто средата и храната ни се е променила нездравословно!!!И безвъзвратно....
33
0
 
5
 
! Отговори
L преди 13 години
Хора, само погледнете опаковката на някое сокче, или храна която консумирате. Там ще намерите енигматични название от типа E902 и прочее. Проверете в Гугъл какви са ефектите на тези вкусни химикали, и после се чудете защо толкова хора развиват рак. Наздраве.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как няма да са регистрирани рекордни като USA редовно ни трови по въздух със химикали! на 22 ри над СОФИЯ имаше химическа атака ама по новините пак не го отразиха и всички мълчат защото май някой им НАРЕЖДА!
31
1
 
5
 
! Отговори
40000 преди 13 години
Стига с тия профилактични прегледи! Знаем, че трябва и лекарите да гушат, не сме забравили! Защото за тези проф. прегледи се плаща било то по ЗК или на частно! Една моя позната беше на проф. преглед и мамограф. Нищо й нямаше, два месеца по-късно тя сама си откри бучка в гърдата. В момента е на доизживяване. Затова да ви Се.а на прегледите!
30
1
 
2
 
! Отговори
bulgarian преди 13 години
tolkova myka , a mojebi leka e pod nosani!!! prodan hristov dali e o6te jiv?
29
0
 
13
 
! Отговори
Елена преди 13 години
Обожавам нашите доволни от живота управници да ни дават акъл как да си пазим здравето в унищожителните условия, организирани ни от тях!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво значи правилен начин на живот, след като "елита" ни пръска с химикали по цял ден бе?!
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Към списъка с убийците-аспартам и гмо-чеда на престъпниците от МОРсанто!
26
0
 
7
 
! Отговори
Glasove преди 13 години
Болните за голяма жалост ще стават все повече и причина за това ще е денонощният chemtrails, с който ни засипват! Вижте повече материали в нета за чумата на 21 век. Извършва се от хора, които "уж се борели срещу глобалното затопляне", а те пръскат за своя икономическа изгода! Сами ще се досетите кои са!
25
0
 
7
 
! Отговори
rosi преди 13 години
kak da go namerim toq spokoen jivot v bg i racionalno xranene ,,,,,,,,,,,,,,,yjas
24
0
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Като добавиш и въздействието на ваксини, лекарства и битова химия...
23
0
 
27
 
! Отговори
една преди 13 години
Ядем *** и живеем в стрес, това е причината. Бедният българин купува ефтини стоки без да се интересува от къде са и какви са.Сметките на моно монополите го убиват бавно. Избираме си управляващи от алчни по- алчни и безхаберни.Обричаме се на изчезване.
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами изобщо не е чудно. Качете се в планината и погледнете надолу към града за да видите какво дишаме. С какво се храним надали някой ще ни каже. За нервите всеки си знае. Резултата е налице.
21
0
 
12
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Преброяване - преброяване - добре ---- Щом са рекли - нека го направят ---- Колко ще е реално, е друг въпрос ---- Бройката със сигурност ще е по- малка ---- Искам обаче, правителството да излезе с официална информация за показателите, поради които населението е намаляло ---- И ако може без спекулации