Трети полет за евакуация на нашите в Либия

Правителственият самолет ще лети в понеделник
Обновена: 27 фев 2011 19:16 | 27 фев 2011 18:46,
56
Трети полет за евакуация на нашите в Либия
Правителственият самолет "Еърбъс 319" ще извърши в понеделник нов полет до Триполи. Снимка: Булфото

Правителственият самолет "Еърбъс 319" ще извърши в понеделник нов полет до Триполи за евакуация на български граждани, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/. 

Във връзка с това МВнР призовава желаещите да се евакуират с този полет предварително да заявят това свое намерение в българското посолство в Триполи. 

Комуникациите в Либия са възстановени, работят мобилните оператори и стационарните телефонни линии. Желаещите да се евакуират български граждани трябва да се явят на летището в либийската столица на 28 февруари, към 10.00 ч. местно време. 

Сборният пункт на летището е в лявата част на терминала пред ВИП-зоната, където ще има и представител на българското посолство в Триполи. Българските граждани трябва да носят със себе си задграничен паспорт, вода и лека храна.

От МВнР призовават настоятелно българските граждани, които все още се намират в Либия, да използват всички възможности за евакуация в следващите дни. Тъй като повечето чужди граждани вече са напуснали страната, се очаква в близко време значително да намалее броят на изпращаните от различни държави полети и кораби за евакуация. 

Призовават се онези български граждани, които не желаят да се евакуират от Либия, изрично да информират за това българското посолство в Триполи.

Телефоните за връзка с посолството и консулската служба в Триполи са (00218 21) 3609988, 3605625 - централа; мобилен номер на временно управляващ консул - 00218 91 366 51 98; факс - 00218 21 3609990. 

Адресът на посолството е ул. "Салма Бен Ал Укуа" 5-7, Триполи.

Таксита превозиха повечето от българите, пристигнали в Букурещ

Всички българи, които пристигнаха от Либия със самолет на летището в Букурещ, са в добро здравословно състояние, съобщи за БТА управителят на русенската лицензирана фирма "Демар такси" ООД Явор Любенов. 

Фирмата извършва транспорт на пътници по маршрута Русе - Букурещ - Русе и към 6.10 часа тази сутрин приели обаждане да изпратят коли до Букурещ, за да приберат българите. 

Така автомобилите превозили повечето от сънародниците ни до родните им градове в България. Любенов шофирал едната кола, с която закарал двама мъже до Враца. 

Всичко е наред с тях, но са уморени от дългия път. Първо са кацнали в Малта, където румънският самолет е презаредил. Около 3 дни е било пътуването им до Букурещ - заради контроли, проверки, забавяния по границите, каза шефът на таксиметровата фирма по информация от пътниците си. 

Още по темата

Повечето от българите идвали от Триполи, а друга част - от Бенгази. Те му разказали, че не са имали проблеми и не били чули нито един изстрел. Прибирали се, защото ситуацията все повече се усложнявала. 

Голяма част от фабриките прекратили работа, тъй като били спрени доставките на материали. Изчезнали и хранителните продукти от магазините, както се случвало преди гражданска война. 

Някои от българите работили в сферата на  строителството, други - в химически завод за производство на сплав за материали за алуминиева дограма. Имало и инженер. Сред българите, които били превозени, нямало деца - били 3 жени, а останалите - мъже. 

Освен за Враца трима били закарани до Плевен, шестима с микробус до Варна, един за Бургас, мъж и жена - семейство, за Велико Търново. 

Други двама - също семейство, били от Видин. Тях ги закарали до автогарата в Русе, откъдето щели да си хванат автобус за София, тъй като там живеела дъщеря им. 

Двама щели да пътуват с влак до Стара Загора и таксито ги оставило на русенската жп гара. 

Останалите трима щели да пътуват със самолет от Букурещ до София, обясни още Любенов.

Украински самолет евакуира шестима българи 

Украински самолет евакуира от Триполи в Киев 34 души, сред които шестима българи, съобщава местното електронно издание "Подробности".

Сред останалите 28 пътници на борда са 13 украинци, осем сърби, двама хървати и един румънец.

Това е четвъртият самолет, изпратен от Украйна, за да прибере нейни граждани от обхванатата от размирици Либия, подчерта представител на министерството на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: ЛибияТриполи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
18
 
! Отговори
доктор ГА-ГА преди 13 години
Скъпи съфорумци, не може да оценявате събитията около вас през дебелото си черво само......... впрочем вижда се, че Вие го можете
50
1
 
18
 
! Отговори
Баба Яга преди 13 години
Циркаджии-излишно харчене на пари от гърба на народа!Който имаше зор-да беше си вече дошъл!
49
3
 
17
 
! Отговори
do 53 преди 13 години
ti si v totalna zabluda pi4
48
0
 
22
 
! Отговори
лео преди 13 години
за сведение - статуята на Свободата е подарък от френския народ на американския. има същата малка статуйка в Париж. най-трудно е да си свободен и разбира се , да имаш вътрешна потребност от свобода.
47
1
 
19
 
! Отговори
krassy преди 13 години
taka ili ina4e,demokraciqta trudno moje da se izvojuva.da ne govorim puk naistina da zadeistva.ne vijdate li kak e pri nas?
46
2
 
18
 
! Отговори
baba P преди 13 години
Po novinite na BTV i BNT kazaha che balgarite v Libija bili saglasni da se kachat v samoleta samo ako kachat i lekite im koli.. znachi i i kotkite... i kuchetata i ...i saksiite s zvetjata...zatova se kachva po edin v balgarin v samolet !!! Ne razbrahte li !!!????
45
1
 
17
 
! Отговори
sw преди 13 години
abe turciya za dva dena evakoira 5000 du6i na6te golemite BULGARI 5 du6i ne mojaha da vzematt xaxaxa basi ne6taniya napoddddddddddddd
44
5
 
23
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 13 години
Мдааа,много евродимократи онанират в сайта!А бре еничари на ционисткомасонските вашингтонски сатрапи,що не се опитате да помислите/ако има с какво/,що в милата ви обамова Америка индианците са в резервати,земята са им я заграбили преди столетия и същите тези гнусни сатрапи са ви направили еничари на някакви си приказки за човешки права.Де бре идиотчета нали тези същите пуснаха атомните бомби над Япония и убиха за миг 300 000 невинни жени деца старци!А вие си онанирайте и чакайте бате Боко!
43
4
 
26
 
! Отговори
нашето преди 13 години
Външно да направи сондаж сред завърналите се-кога ще им се доиска пак да правят парици из Либия,че да планира няколко полета на Еърбъса.В обратна посока.То и без това той стана лодка за разходка.Само че разходите са за сметка на всички данъкоплатци.
42
0
 
18
 
! Отговори
Светлана преди 13 години
еееее дайте по сериозно - дано не ми се налага да пращат самолет или хеликоптер.Само ако знаете - не искам повече.
41
1
 
21
 
! Отговори
До СВЕТЛА преди 13 години
За по-сигурно се обади на Бойко да ти прати самолет или лодка.
40
0
 
20
 
! Отговори
Светлана преди 13 години
като чета тук много информирани хора има - а случайно да знаете дали са отворили пътя Миролюбово - Каблешково.Да си бъдем и малко полезни.
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Edin prizrak brodi iz evropa.Mnogo jalko....
38
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СЛЕД КАТО ИЗГОНЯТ ЕВРЕИСКОТО *** ДЯНКОВ ОТ ВЛАСТА ЩЕ ГО СЪДЯТ КАТО НАИ ЖЕСТОКИЯ В СВЕТА МАСОВ УБИЕЦ ,КОИТО НАИ ЖЕСТОКО И БЕЗМИЛОСТНО УБИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ГО ПОДЛОЖИ НА ЖЕСТОКИ ИЗТЕЗАНИЯ И УМОРИ ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ.
37
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези таксита са на човек на Б.Б ХУБАВА КИРИЙКА
36
7
 
29
 
! Отговори
БАЙ ГАНЬО преди 13 години
След като излезе от власта за Бойко Борисов ще се направи най-новия филм от Българския фолклор.БАЙ *** ПРЕМИЕР.Ако беше жив Алеко и Радой Ралин.
35
9
 
30
 
! Отговори
94 преди 13 години
ТОВА МОМЧЕ МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НЕ Е В ЧАС. ЕДЕН ПАРАШУТИСТ.. ПАК ЩЕ ИМАМЕ ЕДИН ПЪТНИК БЪЛГАРИН
34
6
 
27
 
! Отговори
bono преди 13 години
абе ало, аз не съм съгласен с мои пари да се купува самолетно гориво. който се е слагал на Кадафито, да си плаща. който е приятел с престъпници, да си плаща от собствените си пари.
33
6
 
32
 
! Отговори
Несъгласен! преди 13 години
А така,сега пращат пети самолет да прибира печалбарите,все на някой обаче парите не му стигат и иска да остане,после ще го обвинят за нещо,ще го арестуват и айде пак като медицинските сестри,ще плащаме милиони за глупости.Тази държава харчи парите на хората и най-малко се грижи да тези на който дължи данъците си.Мисля,че тези пари могат да се похарчат за къде-къде по-належащи нужди.Излекувахме ли болните деца,осигурихме ли на всички животоспасяващи лекарства......ама не-по-добре да спасим света!
32
4
 
24
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 13 години
Хаиде да се организира подписка с по 1 ст.,за да съберем парички за два полета до Антарктида за *** от НС,МС,ГЕРБ,БСП,НДСВ,ДПС,АТАКА и цялото еничарско котило слуги на задокеанските ционисткомасонски сатрапи.Някои въобще задава ли си въпросът,че напускащите по сценарий чужди работници целенасочено участвуват в унищожаването на либийската икономика и държава?Справка с Ирак-разорена страна,заграбен нефт а ракетите на Садам май са в *** на Буш и Клинтън!Мислете хора!