Евакуираните по вода българи пристигнаха в Мармарис

В Либия е ад, разказват чужденци, напуснали страната
Обновена: 28 фев 2011 08:23 | 28 фев 2011 08:23,
26
Евакуираните по вода българи пристигнаха в Мармарис
Снимка: Reuters

На пристанище Мармарис около полунощ благополучно пристигна  турският военен ферибот "Искендерун", с който бяха евакуирани  22-ма български граждани от Либия.

След около 30-часово пътуване от либийското пристанище Бенгази, в Мармарис пристигнаха 1518 души, като 427 от тях са  чужденци. Най-голяма е групата на виетнамските граждани - 208  души.За тяхното посрещане на пристанището Мармарис бе дошъл  военният аташе на посолството.

Корабът бе посрещнат с цветя от валията на Мугла Фатих  Шахин, командващият военноморската база Аксаз и депутати от  Партията на справедливостта и развитието.

Извеждането на пасажерите от кораба, както и паспортните и  митническите процедури, продължиха почти през цялата нощ.  Войници охраняваха през цялото време пристанището. Триста от пътниците преминаха отделни процедури, тъй като  бяха без паспорти.

Още по темата

Пред телевизионните камери някои от завърналите се турци  казаха, че в Либия в момента е ад и че няма сигурност за живота  на хората, но други заявиха, че ще се върнат отново там, щом  обстановката се успокои. Мнозина от пътниците изглеждаха уморени от дългото пътуване. Няма информация за болни и пострадали.

Служители на турския червен полумесец раздаваха на  пристанището топла супа и вода на пристигащите. За групата на българските граждани е бил резервиран хотел в  Мармарис. Онези от тях, които желаят, могат да тръгнат днес с  автобус от Мармарис за Истанбул, откъдето ще могат да отпътуват  за България.

Преди "Искендерун" в Мармарис се завърна и военният кораб  "Оруч Реис", с който пристигнаха още 220 души. Числото на  евакуираните от Либия турски граждани надхвърли 17 хиляди души,  но евакуацията продължава. Турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу заяви,че досега 42 държави са поискали съдействието на Турция за  евакуацията на техни граждани от Либия.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
9
 
2
 
! Отговори
до 25 преди 13 години
Да беше останал там!Слагай чалмата и тръгвай!!!ПРЕДАТЕЛ!!!!!!!
24
2
 
20
 
! Отговори
бил в Турция преди 13 години
Изненадвам се дори само от начина, по който турците са организирали всичко - а ние ги плюем ??Май тях ще гоним, не американците...ама не ще ти стигнем...
23
1
 
9
 
! Отговори
до 23 нищо чудно ! преди 13 години
Miroslav -е, колко пъти населението на Турция е по-голямо от нашето ??И - нашите не искат да се връщат - какво се чудиш ??
22
2
 
26
 
! Отговори
Miroslav преди 13 години
Nie ne mojahme da evakuirame 1500 Balgari, a komshiite (Tutciq) sa evakuirali nad 17 000 turski grajdani i nad 3500 chujdi grajdani.Bravo na Turciq.
21
0
 
16
 
! Отговори
син преди 13 години
И в отговор на всички, че нямало смисъл да се пращат самолети за чужди граждани ще кажа, че след като кацна втория смолет в Сф. всички държава почнаха да записват и българите в списаците си за евакуация, а до преди това им се мръщеха!
20
1
 
5
 
! Отговори
син преди 13 години
Съседната новина нея виждам.Това са летището в Бенгази съм го чул, ама и то не е точно така!Истината е, че на летището нищо му няма, просто всички служители са напуснали и няма кой да обслужва полетите, за това не кацат там самолети!Имено заради това турците пращат кораби.И не, че българите не искат да се евакуират, а просто не могат да стигнат до Триполи, защото входовете за града са затворени.Иначе те подкрепям с две ръце за мнението ти за правителството
19
2
 
4
 
! Отговори
Нико преди 13 години
Сега и на математиаго обърнахме, аз съм учил и продължавам да я ползвам ама погледни съседната новина за БГ дето не искат да се евакуират, а на самолета трудно е му е да се приземи в порта на Бенгази,ако не си чул летището там беше разрушено.Идеята ми е да не виним само и винаги правителството дори и в малкото случаи когато прави нещо.
18
7
 
7
 
! Отговори
До 14-ти преди 13 години
Човече, такива като теб трябва да бъдат изритвани от България без право на връщане! Хленчещи мрънкьовци, мързеливи некадърници, паникьори и досадници - вън! Не ни трябвате, само дишате въздуха на страната ни! Но и в чужбина ще сте същите *** и освен за миячи на чинии и метачи за друго няма да ви вземат!
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
15, ако позволиш да допълня, камерите по улиците- взеха да карат по- човешки, да спират на пеш. пътеки; рушветите намаляха по ниските етажи, дано по- скоро и онези горе да ги озаптят, слободията в училищата намалява. Айде стига, че ще ме баннат за предизборна агитация...
16
1
 
8
 
! Отговори
син преди 13 години
Нико - МНОГО БЪРКАШ1. Ти хубаво гледаш цифрите, ама ако беше учил малко математика, щеше да разбереш, че съотношението между българи и чужденци и в двата случая е едно и също.2.Не знам дали си наясно, но българските самолети кацаха в Триполи( до където хората от вътрешността на страната не могат да стигнат), турският кораб тръгна от Бенгази.3.Нали наистина не мислиш, че парите биха отишли за здраве или пенсии???
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой е по добър съсед - Турция , или Гърция , дето ни затваря границите на всеки две седмици ?
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
14- Кое е ад ? Че накараха алчните ресторантьори по морето да си плащат данъците ? Или че направиха стандарти за колбасите и сиренето ли ? Или че спряха отвличанията и грабежите по магистралите ли ?
13
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дори и да е ад там, нашите хора не искат да си идват в България. Това е самата жестока истина. ТУк е най-големия ад!!!!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 4 ti si izostanal tip
11
0
 
21
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Посрещнати с цветя, раздадена топла супа ивода, настанени в хотел ---- Макар, че имало истотици без паспарорт - организацията без оплаквания ---- Еми така става,когато ВСЕКИ си изпълнява задълженията ---- Напръв поглед - нормално, на втори поглед - възхитително / цветята/
10
2
 
4
 
! Отговори
Sir Haime преди 13 години
Пак вървете в Либия
9
3
 
4
 
! Отговори
Нико преди 13 години
Нито едно от двете! Все ревем от всичко и от всеки тва ми е идеята. Имаш хиляда случая на проявена БГ народопсихология в този случай, когато не искат да се евакуират така, че в този случай не са виновни нашите власти. Все в последния момент правим всичко и ако може да се размне ей за тва беше имаше само 1 бг самолета!
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе ти луд ли си??? Как какво са виновни властите??? Нали има посолство в Триполи , за какво са тия хора там? Нищо НЕ са направили както трябва ,а ти или си хлапе или си гербер ...
7
5
 
9
 
! Отговори
Niko преди 13 години
Аз цифрите ги гледам,но какво са виновни БГ властите, че нашите не се качиха тогава а сега на турскиа кораб да речем.Идеята е, че направиха това което трябва а ,че българите не са се организирали да дойдат и да се качат е др работа.
6
8
 
9
 
! Отговори
До Niko преди 13 години
"Мармарис пристигнаха 1518 души... от които 22 българи" и "с правителствения самолет имаше една българка" . Като как ти звучи сравнението??? Хората прибрали и чужденци ,но НЕ само чужденци и един турски поданник!Малко гледай цифрите преди да се изказваш и помни ,че в парите платени за праветелствения самолет има и твои ,които можеша да идат да здравето ти или за пенсиите на родителите ти....!