Прошка е

Българската православна църква почита Неделя Сиропустна
Обновена: 6 мар 2011 08:03 | 6 мар 2011 08:01,
95
Прошка е
Снимка: Булфото

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни заговезни.

Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни, а след него - от утре, започва Великият пост.

На трапезата, подредена с подчертано обреден характер, се слагат баница, питка, млин със сирене, варени яйца,
бяла халва с ядки, риба. Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата и техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храни.

На Сирни заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове -целуват ръка и изричат: "Прощавай, мамо, тате.." - "Господ да прощава, простен да си!", е задължителният отговор.

Веселието по време на вечерта е най-голямо при т. нар. хамкане. След вечерята бабата завързва парче халва, сирене или сварено яйце в края на червен вълнен конец и го разклаща. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето храна.

Обредът се нарича "люшкане". Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болестите по агънцата.
Най-характерен обичай за празника е запалването на празнични огньове, наричани Сирнишки. Огънят се пали от момчета и ергени, като се използва "мамуляк" (слама от царевица) и "черешовина" (кори от черешово дърво). Огънят се прескача от всички.

Вечерта на Сирната неделя мъжете оповестяват заговяването за Великден, стреляйки с пушка. Със Сирни заговезни са свързани и кукерските игри.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: прошкаСирни заговезни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
освен от родителите и от най близките ми хора от други не искам прошка.на никой лошо не съм направил.Боже пази България.
68
1
 
13
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Весел празник! ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРИЯ!
67
4
 
1
 
! Отговори
za 69 преди 13 години
Туй сините комунисти Костов ви е бог.........:)) Има избори ще си кажете думата, нали искахте демокрация - ето ви я
66
3
 
1
 
! Отговори
Атеист преди 13 години
Дами и Господа Не бъркайте дължината със зеленината на гущера! И от сатията ства ясно, че това е най-вече традиционен семеен празник. Никой не изисква от вас например - да ходите в затвора и да искате прошка от задържаните там. Не задължително да поискате прошка и от близките си, НО ГО НАПРАВЕТЕ! Ще се почувствате по добре.
65
6
 
4
 
! Отговори
мечо преди 13 години
Простете ми драги сънародници, че ви поздравявам с песента на ***. Фешън - Не моа се запра
64
12
 
12
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Аз бих желал да поискам прошка от Кабинета Борисов, за това, че го търпя и затова, че трудно го понасям. Нека Господ да му вдъхне разум и за общо благо да освободи мястото на по-добри от него. АМИН
63
2
 
15
 
! Отговори
аз преди 13 години
Моля за прошка всички добри приятели!
62
4
 
31
 
! Отговори
Войвода преди 13 години
Прости ми, Майчице Българио. Прости ми, че не си най - проспериращата страна на света, въпреки че притежаваш всички дадености за това. Прости ми затова, че добрият български народ живее зле, прости ми, че децата ни не помнят рода си и историята си. Но аз не прощавам на еничарите и родоотстъпниците, и никога няма да им простя. Прости ми Господи, но България ми е по - скъпа.
61
0
 
19
 
! Отговори
Ем ПИ ЕМ Пя Рисърч преди 13 години
Да простим ли на админите за цензурата :''+'' НЕ''-'' Не!=======Гласувайте!
60
1
 
11
 
! Отговори
А? преди 13 години
Над 400 млн. лева притежава най-богатият българин. Богатството на българските 100 първенци възлиза на 11,7 млрд. лева. 11 от най-богатите българи са жени. Авторите на класацията са пресметнали, че състоянието на стоте най-богати, което възлиза на 11,7 млрд. лева, е около 17% от брутния вътрешен продукт на страната ни за 2009 г.
59
12
 
4
 
! Отговори
Господ преди 13 години
До някой си.А ти ми прости, че не мога да ти простя.
58
2
 
35
 
! Отговори
някой си преди 13 години
Прости ми Господи ,че не мога да простя на тези ,които съсипаха Родината и народа ми.които прогониха децата ми на хиляди километри.Простете ми,деца мои,че не ви възпитах да сте крадци и мошеници и така ви подтикнах да търсите живот другаде.Прости ми Родино,че понякога в мъката си изричам скверни думи за тебе. Простете ми и простено да ви е.
57
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Ако простите на човеците съгрешенията им, e без значение дали ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, Вашият Отец със сигурност ще прости съгрешенията ви. Битият- бит, другото го знаете." (АЗ. 1:1-1)
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви" (Мат. 6:14-15)
55
6
 
4
 
! Отговори
А? преди 13 години
- Защо никой не пита за хонорарите от три милиона на Алексей Петров?- За хонорара на Ахмед Доган се изписаха тонове мастило и се изприказваха хиляди приказки, а за хонорарите на Петров, които са също от консултантски услуги, никой никакви въпроси не задава! Прилага се различен аршин към различни хора в зависимост от политическите и икономически интереси и местата им в йерархията на властта в момента която заемат.
54
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
- Защо никой не пита за хонорарите от три милиона на Алексей Петров?- За хонорара на Ахмед Доган се изписаха тонове мастило и се изприказваха хиляди приказки, а за хонорарите на Петров, които са също от консултантски услуги, никой никакви въпроси не задава! Прилага се различен аршин към различни хора в зависимост от политическите и икономически интереси и местата им в йерархията на властта в момента която заемат. Забележете, че в случая с Цветан Цветанов стигнаха до смешната ситуация да пресмятат колко биха похарчили тъстът и тъщата му за режийни разходи, за храна.А никой не си задава въпроса откъде Алексей Петров е натрупал толкова много пари, че иска да съди държавата за нанесени щети в размер на 100 милиона лева. Откъде са дошли тези 100 милиона лева? Може би от възнагражденията му като офицер под прикритие ли?
53
2
 
8
 
! Отговори
до56 преди 13 години
не,Емигрирам ;)
52
3
 
2
 
! Отговори
до 54 преди 13 години
..къде отиваш, имигрираш ли ???
51
1
 
22
 
! Отговори
аз, мейд ин бг преди 13 години
Прости, Българийо, че не можем нито да те опазим чиста, нито неопетнена - такива времена станаха - бандит до бандит, измамник до измамник - и - беднотия до шия...
50
2
 
5
 
! Отговори
оПРОСТЕН преди 13 години
Пък тогаз... майко, прощавай!Ти, либе, не ме забравяй!