Борисов осъди варварското "тричане" на кучета

Премиерът настоява за санкции за малтретирането им
Обновена: 8 мар 2011 16:35 | 8 мар 2011 16:34,
344
Борисов осъди варварското "тричане" на кучета
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Премиерът Бойко Борисов осъди варварския ритуал „тричане“ или „бесене“ на кучета, който се извършва в Странджанско, съобщиха от правителството.

Той обсъди с главния прокурор Борис Велчев възможностите да се прекрати подобно малтретиране на животни и настоя за санкции по Закона за защита на животните.

Главният прокурор изразил пълно разбиране по въпроса и ще възложи проверка по случая.

От правителството припомнят, че още в началото на управлението си са се обявили против насилието над животни като неприемливо в едно демократично общество, и предложиха инкриминиране на проявите на жестокост над тях.

Предложените от кабинета допълнения в Наказателния кодекс вече са приети на първо четене в Народното събрание.

Преди ден организации за защита на животните сигнализираха, че странджанският обичай "тричане" на кучета, който преди години предизвика огромно възмущение заради мъченията над животни, отново се възражда.

Още по темата
"Тричането" на кучета е много стара традиция в Странджа и се прави с цел прогонване на злите сили.

Кучето се връзва на примка, а въжето е усукано около два кола, поставени над местната река. След това кучето се върти, докато падне в реката или избяга.

Понякога, тъй като животните са в шок, губят координация и не могат да излязат сами от водата, така че се налага да се вадят.

През 2006 г. кметът на община Царево Петко Арнаудов забрани провеждането на обичая "тричане" в странджанското село Бродилово заради нехуманно отношение към животните.

Сега обаче той отново бил извършен в почивните дни, а видеоклип с обичая беше качен в интернет и предизвика гневни реакции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още по темата: кучетатричане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
0
 
11
 
! Отговори
някой преди 13 години
Дай на народа хляб и зрелища и той ще е доволен!За хляба е спорно дали го имат тия зяпачи, ама зреща колкото ти дуща сака! Отврат! Това дори да е бил някакъв ритуал, вече няма нужда от него...Като гредах, това се все ловни кучета. Тези "хора" дали имат съвест после да погледнат кучетата си в очите, це и да очакват от тях да им служат вярно в лова!?!?
306
2
 
11
 
! Отговори
jen преди 13 години
Кмета на селото каза, че тези които извършват ритуала (който си е чисто малтретиране на кучета) са братята Илия и Петър Георгиеви. И кво, 2-*** души се гаврят с животни, а 80 държави ни мислят за варвари...........
305
2
 
1
 
! Отговори
До Евролицемера 294 преди 13 години
Виж, 294, доде разбера какво искаш да кажеш - и ти цъкнах по инерция един долен палец. Ако ше те стопли, извади един долен, па го дигни нагоре. Мисли си го дигнат де, щото инак как - не може.
304
1
 
20
 
! Отговори
абе... преди 13 години
....няма по-жестоко живо творение от човек,същество чиито наслади са от жестокост над друго същество.Голяма шега и грешка на природата.
303
2
 
19
 
! Отговори
Dobrinka преди 13 години
Това са емоций на *** хора..........Никой от тях не се замисля,че това е живо същество,което изпитва страх,болка и ужас !Ето затова "хората"небива да се чудят защо животните понякога нападат.........!!! Естественна защитна реакция !!!
302
13
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
boiko da vzeme da se zastapi za beseneto na izmennicite na rodinata ot ivan kostov na gore ne da se zastapva za kuchetata ,kuchetata se plodiat a balgarite namalia s vseki izminat den
301
3
 
18
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
От къде да започна,незнам..толкова злоба на едно място-ЖАЛКО Е!Слушайте какво,аз лично месо не ям и не защитавам хората,които ядат месо,но едно е да убиеш животно за да се нахраниш с него друго е да го направиш защото ти е много забавно да гледаш как се мъчи.Мисля,че всички тук сте наясно,че хората не повтарят този "обичай" от суеверие,правят го за забавление,дори имаше хора с камери,които си снимаха ухилени до ушите..Докато толерирате насилието над животни,не очаквайте да сте добре!
300
2
 
2
 
! Отговори
Silvia преди 13 години
Kireza, dumite ti zvuchat kato da si misulmanin.
299
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 307.Уважаеми 307,първо храната си я купувам,не я взимам без пари.А ти щом намеси вече и ЦРУ,ми ставаш абсолютно ясен.Предполагам бивш партиен секретар,ЗКПЧ или нещо от този род
298
6
 
2
 
! Отговори
Котоошу преди 13 години
"Дедо ми като седне и за половин час прави прасето на кожички, ивички..." - тъй ми каза премиерът в Япония. А касапите на ***, кой ще ги осъди? А воайорите, които гледат как дедо им коли прасе и като седне ... вече знаете за половин час какво прави?!
297
4
 
18
 
! Отговори
Napushen-Buhal преди 13 години
*** ограничени, това че ям месо не означава, че трябва да малтретирам животните! Има голяма разлика между фермите, които отглеждат животни за тази цел и дивите селяни, които тормозят животните само за кеф!
296
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 301.Просто се чудя 301 от къде идва тази злоба във Вас.Обяснението ми е само едно,просто Вие сте душевно болен човек.Усмивка и бъдете малко по-позитивен
295
6
 
2
 
! Отговори
Оле затвори очички преди 13 години
299Те земите, които обработват тези хора хранят и теб и семейството ти. Или си мислиш, че вечерята ти е магическо хапче създадено в лаборатория на ЦРУ!? А запустелите земи ако имаш такова желание (виждам кипиш от енергия) може да ги обработваш ти. Ако нямаш земи не се притеснявай ще ти преотстъпя малко.... Ама и ти си един "гражданин"...
294
10
 
4
 
! Отговори
До 305 преди 13 години
Като си в 21-ви век и си толкова много развит, що не си ядеш компютъра, а *** телесата на животните(цивилизационно, хуманно убити) и отгледани от "варварите", за които искаш наказание. Хайде искай наказание, за варварството им, че са ти сервирали пържола!
293
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що привържениците на този извратен обичай не си седят на село, а се борят за големите градове и седят пред компютрите? Защото сме се развили, защото сме в 21 век. Значи наказание за това варварстов
292
0
 
14
 
! Отговори
ами преди 13 години
болно общество с нефункционираща държава няма как да си позволи да има хуманно отношение към животните, щото няма такова към хората
291
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 301: Абе, ***, я се заври в мишата си дупка и недей да говориш много, много. Като гледам нямаш достатъчно мозък за подобни действия. Не кучетата са ви виновни, а това че "хора" (по-скоро си нещо друго, но няма дума, с която да те опише някой) като теб ИЗОБЩО СЪЩЕСТВУВАТ. Пий една студена вода и отиди и теб да те бесят У СИЕЛУТУ!
290
15
 
5
 
! Отговори
До 299 преди 13 години
Селяните не са прости, а ти! Защото, виждаш само въртящо се куче и нищо повече. Преди да квалифицираш тези селяни, като прости, ако смяташ себе си за образован, би било редно, първо, да придобиеш познание за същността и смисъла на този древен обичай, и след това да правиш квалификации. Но за това се изискват сериозни познания по етнология, я те не се придобиват от вестниците, и то, от прости хора.
289
29
 
5
 
! Отговори
kireza преди 13 години
*** е...ни,вие какво сте заревали за кучетата,***!!!Защо не плакахте за изядените деца,за убитата от кучетата англичанка,за изядените крака на възрастната жена и т.н.?????Да се заемем не с кучетата а с тези "защитници" и да ги унищожим!!!Децата гинат,те за кучетата заплакали,*** сатанински!!!УНИЩОЖАВАЙТЕ ГИ,КЪДЕТО И ДА ГИ СРЕЩНЕТЕ!!!ТОВА НЕ СА ХОРА,А ПРАТЕНИЦИ НА САТАНАТА!ЧРЕЗ КУЧЕТАТА УНИЩОЖАВАТ ДЕЦАТА!!!
288
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Диваци,прости.Вместо да тричате и по-цял ден да кесите в селската кръчма,вземете се хванете на работа и си обработвайте запустелите земи.