Борисов осъди варварското "тричане" на кучета

Премиерът настоява за санкции за малтретирането им
Обновена: 8 мар 2011 16:35 | 8 мар 2011 16:34,
344
Борисов осъди варварското "тричане" на кучета
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Премиерът Бойко Борисов осъди варварския ритуал „тричане“ или „бесене“ на кучета, който се извършва в Странджанско, съобщиха от правителството.

Той обсъди с главния прокурор Борис Велчев възможностите да се прекрати подобно малтретиране на животни и настоя за санкции по Закона за защита на животните.

Главният прокурор изразил пълно разбиране по въпроса и ще възложи проверка по случая.

От правителството припомнят, че още в началото на управлението си са се обявили против насилието над животни като неприемливо в едно демократично общество, и предложиха инкриминиране на проявите на жестокост над тях.

Предложените от кабинета допълнения в Наказателния кодекс вече са приети на първо четене в Народното събрание.

Преди ден организации за защита на животните сигнализираха, че странджанският обичай "тричане" на кучета, който преди години предизвика огромно възмущение заради мъченията над животни, отново се възражда.

Още по темата
"Тричането" на кучета е много стара традиция в Странджа и се прави с цел прогонване на злите сили.

Кучето се връзва на примка, а въжето е усукано около два кола, поставени над местната река. След това кучето се върти, докато падне в реката или избяга.

Понякога, тъй като животните са в шок, губят координация и не могат да излязат сами от водата, така че се налага да се вадят.

През 2006 г. кметът на община Царево Петко Арнаудов забрани провеждането на обичая "тричане" в странджанското село Бродилово заради нехуманно отношение към животните.

Сега обаче той отново бил извършен в почивните дни, а видеоклип с обичая беше качен в интернет и предизвика гневни реакции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още по темата: кучетатричане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Простите са бедни - какво ревете. Едни селяни въртят кучета, други смятат това за нормално.... Докато българина не погледне в кой век живее, докато не си отвори очите и за останалите живи същества ще си мре в мизерия и нищета. Научете се че проблемите не се степенуват, те са проблеми и трябва да се решават. Не смесвайте нещата кучета - хора! Това са различни теми! И още нещо - "СЕЛЯНИН" не е геогравско понятие, то е състояние на духа :) Като го осъзнаете и няма да ревете.....
286
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бсичката Мара втасала , сега ще опазваме кучетата!Бойко , освен "Винету", да беше прочел и малко история!В България има геноцид спрямо хората , а кучетата ще имат права!Е това не е дъжава!Сбогом Бойко , сбогом ГЕРБ!
285
18
 
10
 
! Отговори
ЛИЦЕМЕРИЕ преди 13 години
Баси лицемерието! Същите противници на "тричане на кучета" лапат пържоли от убити животни от всякакъв вид, докато безучастно гледат по телевизията убииства на цивилни хора от натовски самолети в Авганистан, а и, да не забравяме бомбардировките на цивилни в Сърбия. Същите, самодоволно наплюскали се с животинска храна ***, хич и не искат да разберат, че в случая "тричане" няма бесене, няма убийство, и не се тричат случайни бездомни кучета, а домашните любимци на стопаните.
284
12
 
12
 
! Отговори
Румяна Ангелова преди 13 години
Оставете традицийте намира! Замислете се за хемодиализата, онкоболните и за целият, страдащ български народ!
283
15
 
7
 
! Отговори
Евролицемер преди 13 години
Аз предлагам родната журналистика да бъде спешно разпратена по села и градчета из страната, за да разкрие истината за друг един народен обичай - "колене на кокошка" (на гъска, ***, прасе, агне и т. н.). Бойко Борисов да бъде изпратен в Банкя. Очаквам такива сочни разкрития, че целия Евросъюз треска ще го затресе - начело с ВВС. Ще помръкнат всички псевдоновини за конфликти, тероризъм, пенсионеризъм. А онези кученца в странджанското село ... Не ги бесели, а провесвали - ***, и те хляб ядат.
282
10
 
9
 
! Отговори
Оле затвори очички преди 13 години
Я стига вие плювачите по-долу!!! Какво ще кажете за коридата в Испания!? Я да видим? А за бясното препускане на объркани бикове по улиците гонещи хиляди "ентусиасти"!? А за изпитанията на лекарствата, които всички ние пием върху животни? Ами дайте да не пием лекарства тогава...
281
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а на тричането на целия български народ от 20 години насам как гледа????
280
15
 
5
 
! Отговори
Soul преди 13 години
"Защитници" пфффф!!!!! Вие сте нищо повече от долни последователи, които се стараят да бъдат "чисти", а истината е, че ви бива само да дращите по разни форуми и да се правите на "добрите" докато си плюскате пържолата! Замълчете и един път поне си задайте въпросът"Кой е изхранил дядо ми и как?" Дали с хуманно отношение към животните? Дали в 18в са ги трепали с ток или с много наточен нож? Жалки сте, само плямпане не върши работа!
279
12
 
5
 
! Отговори
Soul преди 13 години
Вие май наистина сте родени в 20 век! Да ви запозная с някои особености на човешкото развитие ако искате? Дълго ще е, само едно ще Ви спомена на всички тук в този форум, които защитавате животните! Замислете се какво ядете. Винаги преди да метнете пържолата, крилцата или бутчетата на скарата се замислете колко големи любители на животните сте! И не ми излизайте с номера" ама аз незнам как ги убиват"! Те ги убиват винаги!
278
5
 
13
 
! Отговори
зоро преди 13 години
Кой век е?Какви са тия тъпотии,стига с гаврите върху животни,рано или късно човечеството ще си плати за всички жестокости към животните и Природата,няма начин всичко във Вселената е баланс,ще си плащаме, я със земетресения,я с нещо друго.
277
5
 
9
 
! Отговори
Soul преди 13 години
Борисов, преди да отречеш нещо, първо се запознай с историята му!!! Утре Ще отречеш турското робство и Баташкото клане , защото искаш да си готин! Докато не се научите, как да защитавате българите и българската история, специално за мен си оставате маскари и нещастници!
276
5
 
6
 
! Отговори
Jitan преди 13 години
Кучетата ги повъртят малко и после ги изкъпят,но българина си го връткат всички дето им падне от доста години, а къпането му се планира в скоро време с няколко камъка вързани на шията му! Но трябва първо да си плати както за връткането ,така и къпането...
275
13
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
ДАНО НА ГАДНИТЕ ДОЛНИ *** ДА ИМ УВРАТ ГЛАВИТЕ ,ЧЕ СА САДИСТИ...И АЙДЕ В ЗАТВОРА НЯКОЙ ТЯХ ДА ТРИЧА!!!мАМКА ИМ *** ...И ТИЯ ХОРА РАЖДАТ БЪДЕЩИТЕ БЪЛГАРИ!гОРКО ТИ бЪЛГАРИЬО!!!!!!!
274
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
a be kvi ste via samo laete horata 4e omirat ot glad omirat no kakvo opshto ima nasilieto nad jivotni s horata tova sa 2 razli4ni neshta i moliavise tekiva izkazvania sa sram za tozi koito gi govori tova sa hora koito ne cenut prirodata i jivotnite a ako ne cenim prirodata i jivotnite she omirame ot glad
273
4
 
3
 
! Отговори
ivan преди 13 години
nameri boiko s kvo da sa zanimava nqma da vidi 4e horata omirat ot glad i bolesti sas ku4etata sa zanimava
272
1
 
13
 
! Отговори
фрезата преди 13 години
Цял един народ е тричан вече почти 20г.Да се променят законите и по този повод.
271
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
abe teq hora sudisti jiveqt v srednovekovieto, kakva e tazi jestokost i prostotia
270
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Време е за тричане на политици!
269
4
 
12
 
! Отговори
До 277 преди 13 години
К'ви традиции?В едно село на майната си някакви неграмотници тормозят кучета вместо да питат ветеринари как да си пазят добитъка от шап.Колко трябва да си *** да поддържаш такова безумие, та и национална традиция да го изкарваш.
268
6
 
5
 
! Отговори
bj777 преди 13 години
абе тиа 6то не вземат да си вържат вну4етата и децата за берекет да им се невиди и ***!!!!!Ръцете да им ........дано!