Борисов осъди варварското "тричане" на кучета

Премиерът настоява за санкции за малтретирането им
Обновена: 8 мар 2011 16:35 | 8 мар 2011 16:34,
344
Борисов осъди варварското "тричане" на кучета
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Премиерът Бойко Борисов осъди варварския ритуал „тричане“ или „бесене“ на кучета, който се извършва в Странджанско, съобщиха от правителството.

Той обсъди с главния прокурор Борис Велчев възможностите да се прекрати подобно малтретиране на животни и настоя за санкции по Закона за защита на животните.

Главният прокурор изразил пълно разбиране по въпроса и ще възложи проверка по случая.

От правителството припомнят, че още в началото на управлението си са се обявили против насилието над животни като неприемливо в едно демократично общество, и предложиха инкриминиране на проявите на жестокост над тях.

Предложените от кабинета допълнения в Наказателния кодекс вече са приети на първо четене в Народното събрание.

Преди ден организации за защита на животните сигнализираха, че странджанският обичай "тричане" на кучета, който преди години предизвика огромно възмущение заради мъченията над животни, отново се възражда.

Още по темата
"Тричането" на кучета е много стара традиция в Странджа и се прави с цел прогонване на злите сили.

Кучето се връзва на примка, а въжето е усукано около два кола, поставени над местната река. След това кучето се върти, докато падне в реката или избяга.

Понякога, тъй като животните са в шок, губят координация и не могат да излязат сами от водата, така че се налага да се вадят.

През 2006 г. кметът на община Царево Петко Арнаудов забрани провеждането на обичая "тричане" в странджанското село Бродилово заради нехуманно отношение към животните.

Сега обаче той отново бил извършен в почивните дни, а видеоклип с обичая беше качен в интернет и предизвика гневни реакции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още по темата: кучетатричане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
6
 
10
 
! Отговори
Борисов смешника преди 13 години
Ти мани Либия ... виж България. Народа гладува и мре. *** и турци ни потискат в собствената ни държава ,но преоритет са кучетата.
266
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Либия избиват хората, а тези смешници се загрижили за български обичаи в едно странджанско село ! ***! Ние сме българи, на собствената си земя, и ще спазваме традициите си.
265
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** европейци!
264
6
 
11
 
! Отговори
бик преди 13 години
Няма ли кой да обясни на Борисов, че традициите са тези, които съхраняват народа! Включително и такива традиции като тричането. При коридата даже се убиват животни! Но испанците няма да позволят някакви псевдоприродозащитници да им обясняват как да живеят.
263
4
 
11
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Животните също говорят - но по друг начин - със звуци и жестове. Куче, когато го боли или е уплашено скимти. Не чух някое от кучетата да скимти. Много ми е странно, когато за защитници на животните се обявяват хора, които не разбират нищо от животни...
262
0
 
4
 
! Отговори
До Цветанов преди 13 години
Измама за милиони!!!
261
0
 
4
 
! Отговори
До Цветанов преди 13 години
Коя институция ще направи изявление относно измамата във Варна на Християн Пашков?
260
0
 
11
 
! Отговори
българин преди 13 години
Защо не се обсъди мизерията на българския народ и това, че почти всички българи са в шок от беднотията в която живеят, загубили са координация и не виждат как могат да излезат от блатото в което живеят! Искам да съм куче в България, а не българин с висше образование, успял да изучи трите си деца с цената на непрекъснат недоимък! Та нас ни тричат всеки ден!
259
8
 
7
 
! Отговори
м преди 13 години
Това че едно животно не може да говори и да казва какво чувства, не дава правото на хората да правят с тях каквото им се иска! Повтарям: Нека хората си правят този ритуал на техен си гръб! Трябват закони спрямо жестокостта на животни. Никъде го няма това да не се наказва насилието над животни. И нека не се сравнява животно и човек! Всеки един род си е жива душа и това че едните не могат да говорят на човешки език, не ги прави ***. Браво на правителството! Едно нещо да направят като хората
258
4
 
5
 
! Отговори
м преди 13 години
Що някои от тук пишещите обсъждат теми дето не са засегнати в дадената статия? Зададена ви е темата и би трябвало да се обсъжда по нея, а не да разрешавате политическите проблеми. Мисля че има достатъчно статии да обсъждате там. Или ви мързи да търсите и така ви е по-удобно? Много ясно че трябва да се спре този ритуал!!! Това е издевателство относно животните и никой няма правото да им го причинява. А щом според някои това не е нищо, предлагам да тричат хора и нека тогава видим какво ще стане.
257
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обичаят изглежда страховит за "нежните" европейски душички. Но в Европата са горели на клада "вещици", а не в България. Вярно е, че цивилизованият човек днес трябва да промени и обредите си, но това става постепенно с годините.
256
1
 
10
 
! Отговори
$ преди 13 години
"Триченето" на един народ. Заглавие на трагедия. Издание 2010г.
255
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко маркуча, защо не осъди малтретирането на народа от монополистите с цени на храни,ток вода,горива ? Защо не осъди "триченето" с данъци,такси и акцизи ? Понякога пенсионери,хранично болни и инвалиди изпадат в шок,губят кординация от живота който живеят и си слагат въжето.Ама защо да се руши старата българска традиция - "да се издевателства над народа от властоимеещите".
254
2
 
6
 
! Отговори
Уточнение преди 13 години
Песът от снимката е симпатяга.Относно обичая -той съществува и в други райони на България.Някъде не"бесят",а люлеят кучетата.Навсякъде се вярва,че това се прави "за здраве" на кучетата.До 264.В миналото е имало обичай,прилаган по отношение на хората.На Ивановден къпели на селската чешма всички млади мъже,които са се оженили през изминалата година.Вярвало се е,че е годен да бъде глава на семейство само онзи,който е здрав- здрав мъж издържа на къпане с ледена вода.Младите булки само ги пръскали
253
9
 
6
 
! Отговори
бръмбЪЪЪр преди 13 години
за кво го праят тва с кученцата?да го праят с някои селянин от селото!!!селяни *** нека ги глобят и да ги изтезават така както кучетата!!
252
4
 
7
 
! Отговори
Бог бави,не забравя преди 13 години
Най-добър начин странджалии да се превъзпитат е тях да ги "тричат". А като паднат във водата - кучета да ги вадят. Диваци. Но защо искате от прости селяни да жалят беззащитните животинки, когато висши "държавници" избиват животни за удоволствие. А някакъв *** - шеф на някаква ловна организация, се снимал олезен като ***, как държи убит от него леопард, животното овесило глава, езикът му виси от устата в агония. Гнусно зверство. Долни ***. Родени убийци. Бог да ги накаже чрез най-милото им.
251
2
 
12
 
! Отговори
ТиТо-Ти преди 13 години
Точно така Г-н Борисов. Хора може, ноооо кучета неееееее./ То и без друго ни ебавате мамата/. Та дали, че ни бесите или че мрем от глад е едно и също.
250
6
 
5
 
! Отговори
Заключител преди 13 години
Бедни сте щото сте прости..........срам ме от вас, грешка на природата..........прочетете си коментарите само :((
249
8
 
6
 
! Отговори
селянин с BMW преди 13 години
Защо,ИЗОБЩО,коментирате,след като не знаете за какво става дума!?Ами попитайте бабите и дядовците,тиквеници родни,те ще ви обяснят!Кво се гърчите пред компа в свещен демократически гняв,да ви пита човек!?Пък излезте от тая пуста опустяла София,съвсем ще подивеете по тия жълти плочки!Между другото,и Бойко е на вашия акъл,да ни е жив и здрав!:)
248
4
 
3
 
! Отговори
bg преди 13 години
Borkoooooooo, mnogo si tuppppppppp!!!