България се оказа с най-високата смъртност в ЕС

Друга негативна тенденция e високият брой аборти сред малолетни
9 мар 2011 18:20,
101
България се оказа с най-високата смъртност в ЕС
Снимка: Булфото

България е с най-висока смъртност в Европейския съюз. Данните са от Националния статистически институт и "Евростат", като проучването обхваща периода от 2004 до 2009 г.

Смъртността у нас през този период е от 14 до 15 на 1000 души, при средната стойност за ЕС – 9,7 на 1000, като най-ниска е в Кипър и в Ирландия.

Най-засегнати от високата смъртност у нас са селата, където коефициентът на общата смъртност е 20,1 на 1000, а в градовете е 11,9 на хиляда.

Съществен проблем у нас е детската смъртност, при която се наблюдава тенденция към увеличаване. През 2004 г. е била 11,6 на 1000, а през 2009 г. спада на 9 на хиляда. От страните в ЕС най-висока е детската смъртност единствено в Румъния.

През последните години у нас нараства и броят на ражданията на непълнолетни (между 10-14 години) и малолетни (15-19 г.) майки. През 2004 г. непълнолетни момичета са родили 344 деца, а през 2009 г. – 464.

По показател "деца раждат деца" ни задминава единствено Румъния, но тя има над 25 милиона жители, а по
последни данни у нас населението е около 7 300 000. В другите държави от ЕС подобни раждани са под 100 за година.

Друга негативна тенденция в страната са високият брой аборти сред непълнолетни и малолетни. През 2007-2008 г. абортите сред малолетните са 150-200, а при непълнолетните – над 3000 годишно.

Според социолозите липсват и програми за насърчаване на раждаемостта у нас и подпомагането на млади семейства. В Румъния примерно младите семейства могат при много изгодни условия да закупят първо жилище с кредит от държавата.

В Швеция, при първо жилище младите семейства се възползват от лихва в размер на 1%.

От "Барометър България" обобщават, че са необходими дългосрочни законодателни мерки за преодоляване на негативните последствия от демографската картина у нас.
 

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Оле затвори очички преди 13 години
Малолетни са тези между 10 и 14 г., а непълнолетните са тези между 14 и 18 г. (само отбелязвам).
97
0
 
3
 
! Отговори
лай,лай кучка преди 13 години
С най-голяма смъртност ,с най-малко финанси за здравеопазване,с най-малко грижи за народа,с най-голяма първенющина сред новозабогателите и т.н ..с най-...
96
0
 
3
 
! Отговори
Parcuc преди 13 години
До преди 1944 така като гледам и слушам жените са раждали по 3,4,5 деца та даже и по 8,9. Говоря българките тия *** изобщо не ги коментирам тогава още са ги държали що годе в правия път. Сега като гледам това да имаш едно дете, по скоро възможността да се грижиш за него, си е небивал успех...Колко и да сме издръжливи май това е края
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, след палачинката можехте поне да опитате да ни разстреляте, да ни давите!------------- След палачинката да давят и стрелят е специалитет на комунистите.
94
0
 
6
 
! Отговори
gtf преди 13 години
ами как ...нали ни трябват магистрали и *** гласове на изборите, та няма за здравеопазване и за пенсии. Браво Бъ Бъ, браво !
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
4estito na pe4eliv6ite ...obeca na uhoto
92
1
 
7
 
! Отговори
ринго преди 13 години
...За какво селско стопанство става дума преди 1944 година ? За същото такова каквото се опитваха да направят сега демек *** му дават земята бяга обратно на село от града и произвежда да плюскат столичани да ама не- селяните са в столицата по витошка правят алъш вериш а селските девойчета станаха фолк диви и манекенки.Сърп не им трябва вила само ако хапват пържолки някъде а за мотика не са чували дори .Добре че са арендаторите да им работят земите и да им дават олио и брашно на селяните
91
2
 
6
 
! Отговори
До Рамадан преди 13 години
Рамаданчо, моето момче, ние вече имахме премиер - ***. Иванчо. Голям *** се оказа. Добре де, подготвяйте кадри, изучете ги, защо не и до някоя научна степен не се доберат (но честно!), да научат езици, да придобият поведение. Да знаят за Аристотел, Платон и Хегел. За Рафаело, Леонардо и Дюрер. За Бах, Бетовен и Рахманинов. За Нютон, Айнщайн и Бор. За Риман, Лобачвски и Хилберт. Тогава аз ще гласувам за *** - премиер, *** - президент.
90
2
 
2
 
! Отговори
До 83 преди 13 години
Ши*антийче, как можа да напишеш: "...За унищожаването на българското село на комунистите им е малко да бъдат разстреляни, трябва да ги давят като мишки.". Защо не си стоя на село? Ами защото урбанизацията е глобален процес. Е, след палачинката можехте поне да опитате да ни разстреляте, да ни давите! Защо не го направихте? Защото за това трябва поне малко кураж, мъжество, а вие го нямате! Генетически, генитално! Страх, животински страх, жалки създанийца! Да чете и 86! Червеи!
89
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 13 години
82 - "ромско" какво и какво? Език? Може ли получленоразделното хъхрене на *** да бъде наречено "език"? "Ромска литература"? Какво е това - може би още ненаписаният от видният ромски учен Хъхрю *** трактат "Как да гепим жица без токо да ни утепа"?Ромски учители?Благодаря ти за тоя пост - смях се до сълзи. :-))))))))))
88
1
 
16
 
! Отговори
kaka преди 13 години
Господа управляващи, знаете ли за какво здравеопазване става дума в провинцията- в малките градове и села?Знаете ли как се стига до специализирана мед.помощ?Имате ли представа как се постъпва в балница- ако въобще се стигне ?А как на практика 1 екип на спешна помощ обслужва 30 села и най-близката болница е на 80 и повече км?Е?Който има късмет оцелява, а другите 80%.....лека им пръст.За цените на лекарствата и за хляба няма да споменавам.Строите магистрали....да.....към оня свят....
87
6
 
3
 
! Отговори
Last OTTOMAN^S преди 13 години
izcezcate malko po malko
86
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят.---------------- За това, че комунистите са знаели за този план и 45 години не можаха да го предотвратя,т заслужават да бъдат бесени по стълбовете.
85
0
 
11
 
! Отговори
Радио Ереван преди 13 години
Тези констатации са очаквани на фона на начинът на живот на българите, който се определя от състоянието на икономиката , селското стопанство , производството на хранителни продукти , демографското развитие, образование и здравеопазването в България.Всичко това обаче , може бързо да се преодолее , ако оборудваме незабавно болниците с апаратура , транспортни средства и създадем организация за профилактика , диагностика и лечение при опростена и бърза процедура. Не трябва да се губи време при оказване на спешна помощ и последваща специализирана в болниците.Организацията е най-важна за бързината и спасяването живота на хората.Например на 05.03.2011г. медиите съобщиха как 25 случайни минувачи, на 10.01.2011г. , спасяват чрез сърдечен масаж американец от гр.Гудю , щат Минесота , който е рухнал на улицата след тежък инфаркт.Те масажират на смени в продължение на час и половина , в очакване на медицинския хеликоптер от клиниката "Майо". Пристигналите медици "стартират" отново сърцето на Снитцър чрез електрошок (успешен е едва 12-ият опит) , инжектират на съответните препарати - и в крайна сметка 54-годишният мъж прескача трапа. В този случай силно впечатлява организацията , подготвеността на случайните минувачи , оборудването и възможностите на екипа с медицинския хеликоптер. И всичко това е свършено без формалности за изненадващо паднал в безсъзнание и практически мъртъв човек от улицата! В България в такава ситуация , какво ли би станало ?
84
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Селата процъвтяваха.----------------- Селата не процъфтяваха. Селата са посечени още от колективизацията и оттогава вървят само надолу.
83
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Казано е: Нациите се раждат на село и умират в градовете. За унищожаването на българското село на комунистите им е малко да бъдат разстреляни, трябва да ги давят като мишки.
82
2
 
10
 
! Отговори
Рамадан преди 13 години
Сега цъкате с език, цъкате и с минуси и не ви се вярва, но след 20-тина години ромските учители ще цъкат с език при двойка на внуците ви в часа по ромски език и литература. Замислете се, в развитите държави са добре финансово могат да гледат повече деца в бедните държави нямат толкова финанси но въпреки това раждат най-много. Аджеба къде е България, нито много богата нито много бедна, с нейната най-ниска раждаемост и защо.
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Общо взето много к...ви и некачествен матрял...
80
2
 
14
 
! Отговори
Ключа от бараката преди 13 години
. В началото на Студената война 1947 г. - Алън Фостър Дълес първият шеф на ЦРУ - заявява: Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ.През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред техния конгрес: Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Г-н Андреев, г-жо Андреева, Това, което сте написали е хубаво, но има някои малки залитание. Пример: *** и помежду си се грабят. Това е резулат от опростачването. Може да проявяват етническа солидарност, но първичния повик е много силен. Друго: не трябва да се разделят и стимулират хората на етническа основа, а по отговорност и ефективност (трудолюбие, образованост, възпитание). Генеколозите трябва да бъдат ограничени да правят секцио, защото жената не може да ражда повече от 2 деца.