МК: Запазваме Ботаническата градина в Балчик

В последните 5 години там нямало учебна практика
31 мар 2011 19:15,
60
МК: Запазваме Ботаническата градина в Балчик
Снимка: Булфото

Ботаническата градина в „Двореца” в Балчик остава в същия вид и ще продължи да бъде Ботаническа градина, съобщиха от Министерството на културата.

По-рано от Софийския университет „Св. Климент Охридски” се заканиха, че висшето учебно заведение затваря врати и прекратява всякаква дейност в знак на протест срещу отнемането на Ботаническата градина в Балчик.

Mиналата седмица Върховният административен съд отхвърли жалбата на СУ срещу решението на правителството от май миналата година, с което правата върху градината се прехвърлят на Министерството на културата.

Още по темата

От културното ведомство не коментираха решението на съда.

По повод твърденията, че „зад решението на правителството стоят бизнес интереси”  Министерството на културата декларира, че "по време на това управление няма да променя както Ботаническата градина, така и собствеността на нито един свой имот".

Основната ни задача е чрез реставрация, консервация, ремонти, поддръжка и охрана да се грижи за Националния паметник на културата „Двореца” в Балчик, както е правило години наред досега и ще го прави и в бъдеще, категорични са от културното ведомство.

Данните сочат, че в последните пет години в Ботаническата градина не са провеждани учебна практика или други мероприятия, пряко свързани с обучението по ботанически специалности на студенти от Софийския университет, допълват от министерството.

Не е в прерогативите на Министерството на културата да вземе отношение по повод заканите за затваряне на университета като знак на протест, тъй като висшето училище е автономно, самò взема решения за действията си и носи отговорност за тях, посочват още от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 13 години
Дано и градината ни запази. Толкова пък да е смотана тази държава... направо не ми се вярва... и на природата дето в яйце се не мъти да посягаме... желание да има, пари да дават туристите да го има, а ние... офф. Баца Бойко - ако не е да го "бъхтаме" начи го няма...
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПРАВИ СТЕ!И това трбе да се даде на мутрите!Вход НЕМА да има, само куверт -100 лв!Че се освободиме от натрупаната "история", и че облагородиме районо с чалготека!Това е положението!
41
0
 
2
 
! Отговори
Дона преди 13 години
Входа за ботаническата градина е 10 лева.Повечето сгради от двореца са превърнатив луксозни ресторанти,напраимер до трона на Марияима чадър разпънат с надпис"Кока Кола'почти няма какво да се види,розариума не е нищоособенно,а така наречените кактуси са два видаи не виждам какво толкова се борят за тях?Двореца трябва да е към Балчик и да се подъдржаот съвета,не виждам какво ще прави там СУ?Е преди години беше почивна станция на писателите.колко много книги се написаха там?
40
0
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 13 години
Вярвам , че си бивш студент , но не ми се вярва да си завършил като ти чета брилянтните мисли
39
1
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Ако някой трябва да стачкува това е град Балчик,защото двореца се намира на териториата на града и се посещава предимно от румънски туристи и туристи от комплекс Албена,ставате смешни с тези две алеи кактуси,целия Дворец е красива градина,това са водни огледала с лилии,различни видове дървета оплетени в бращлян,лишеи ,мъхове по дърветата,розариуми,градински цветя ос СЕвероизточна България и едва ли някой обръща кой знае какво внимание на тези две алеии с кактуси,как не ви е срам,не се напечелихт
38
0
 
2
 
! Отговори
Bez ime преди 13 години
Абе Ели, те всички габеха, затова сега сме на това положение и много млади хора избягаха навънка.
37
6
 
2
 
! Отговори
bravo преди 13 години
bravo na suda,taka se pada na nestastnite nedorazumeniq v su
36
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как може да се иззема ботаническата градина от СУ? Това е един от апетитните терени, на който долнопробните гербаджии са хвърлили око за поредния богаташки комплекс! Протести до край, иначе в тая България оправия няма! ГЕРБ са ГРОБ-ът за България!
35
4
 
13
 
! Отговори
- преди 13 години
Не се притеснявай за нас в Алма матер,дори да ни удължат учебния процес ,ние подкрепяме Университета! Разбираме защо се налагат такива мерки,това е единственият начин да се обърне внимание на случащото се!
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Атака се опълчи на ГЕРБ и поиска ботаническата градина да остане собственост на ВУЗ-а!
33
13
 
6
 
! Отговори
Ники преди 13 години
Много безотговорно решение от страна на ректора на СУ. Не обучават студенти там, обаче понеже нямат с какво да докажат че им трябва дайте да спрем обучението. Резултата е че много ще му падне доверието на софийския и догодина ще се чудят от къде да си намират студенти.Лесно му е на тоя ***, взеха ни таксите пък сега кво му пука че ще обърка графика на толкова хора
32
8
 
7
 
! Отговори
до спонги преди 13 години
Нямате никаква представа от статута на Ботаническата градина. Никаква църква няма тук, имаше само опит за сътрудничество в отглеждане на топлолюбиви растения край морето. А сега СУ претендира за повече площ, абсолютно неоснователно. Всички работещи в ботаническата градина са от Варна, пътуват всеки ден и бързат следобяд да се прибират, докато градината на Министерството на културата се поддържа само от балчиклии, които работят с много обич и за градината, и за града си.
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРАВ0
30
2
 
13
 
! Отговори
борбата е за... преди 13 години
Явно става въпрос за пари, много пари...
29
9
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Ботаническата градина е подарена от Българската Православна Цълква на СУ и в дарението е казано, че ако се промени собствеността и, т дарението губи своята сила. Това означава, че след днешното решение на АС, градината преминава автоматично въвм владение на Светият Синод на БПЦ. Как ли потрива ръце дядо Николай - следващия Патриарх. Ех как ще се нагушат тези не Богу угодни попчета.
28
7
 
7
 
! Отговори
Сексолог преди 13 години
*** са аналнозависими ,затова и пускат толкоз фандък на *** Рашид Ага!!!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Досега парите за изследвания отиваха само при началници, статии с импакт фактор просто не важат. Никакви средств ане се влагат за развитие на потенцила, той само с еизползва да се облагодетелства научната мафия.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам кой е прав и кой крив,но в момента в двореца и ботаническата градина се извършват реставрации и като цяло придобиват наистина добър вид!
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе просто е: по-малко администрация в науката и повече научни критерии за оценка на работата. И държавата да участва в това, като така разпределя средства, че те да са на свършена НАУЧНА работа. Това е. Просто е. Да има правила и те да са валидни за всички, които работят. А не да с еоблагодетелства само командния състав.
24
0
 
4
 
! Отговори
до хаха и подобни преди 13 години
Това, което искаме е ясна политика на държавата към образованието и науката. Европейците са си решили въпроса. Ние в Бг не можем да работим на световно ниво, ако условията за работа/не говоря за заплати/ не са равностойни на европейските.Като под условия разбирам: ясни и определени критерии за работа, запазване на научния потенциал на България и ясни правила за развитието.му.Премахване на канцеларщината и административно-канцеларския състав, научни критерии за оценка, а не адмистра