ЕП следи изкъсо парите за спрените блокове в АЕЦ "Козлодуй"

Забавяния и липса на координация са констатирали евродепутати
Обновена: 5 апр 2011 16:27 | 5 апр 2011 16:27,
12
ЕП следи изкъсо парите за спрените блокове в АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: Булфото

ЕП иска по-добро управление на средствата за затваряне на ядрените блокове в България, Литва и Словакия.

Забавяния, липса на координация и твърде много средства, които се отделят за несвързани със самото затваряне енергийни проекти, са сред основните критики, които евродепутатите отправят по отношение на програмите за затваряне на ядрени реактори в трите държави.

По тези въпроси трябва да се постигне напредък, ако ЕС продължи да подкрепя финансово тези програми след 2013 г., подчертава парламентът в своята оценка на прилагането за периода 2007-2013 г.

Депутатите са загрижени по отношение на забавянията и общата липса на координация. По тази причина те искат ЕК да създаде координационен екип, който да контролира плановете, да гарантира надзора върху използването на средствата и да установи дали продължава да е необходимо участието на ЕС, и ако това е така, да определи "точната степен на участие" на Общността.

В резолюцията се поставя под въпрос относително големият дял на средства по програмите, отделени за енергийни проекти, които не са пряко свързани с трите атомни централи.

Още по темата
Европейската сметна палата ще изготви специален доклад относно трите програми за изваждане от експлоатация, който ще бъде публикуван тази есен.

Депутатите искат ЕСП да внесе яснота дали средствата са били използвани за целите, за които са били предназначени, дали процедурите за обществени поръчки са били "правилно подготвени и спазени", както и дали разпределените средства са спомогнали за по-безопасното извеждане от експлоатация.

Освен това, Сметната палата трябва да разясни дали има дейности, в които участва ОЛАФ, както и дали е съществувала добра координация между трите програми, и в кои отношения те са се припокривали.
 
Членовете на ЕП отбелязват, че има значителни различия по отношение на разпределените средства между трите държави: "Игналина" (2 блока): 1 367 милиона евро, "Бохунице" (2 блока) - 613 милиона евро, и "Козлодуй" (4 блока): 867.78 милиона евро.

До момента за "Козлодуй" от цялата сума са поети задължения за 567.78 милиона евро (65.42%) и са отпуснати 363.149 милиона евро (41.84%), най-вече поради различните срокове за затварянето.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 13 години
колко глупави коментари . от статията е ясно , че сме се продали много евтино и въпреки това се гласят да не ни платят цялата сума . тогава ЕП нарушава договора и е редно да пуснем отново 3 и 4 блок на Козлодуй . А ... ще рече някой продажник , ами това са нашите Български интереси , като сме се спазарили - да плащат . няма само да режат нашите земеделци с помоща на *** милиционери .
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трайчо ако махне и Мая Христова на БЕХ ще го призная за умен човек.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бравоооо, имало и умни глави щом са махнали Красимир Първанов на НЕК, а сега трябва да пометат и неграмотната му свита ако искат енергетиката да не пострада.
6
0
 
0
 
! Отговори
НЛО преди 13 години
ТОВА СЕ ОТНАСЯ СИГУРНО И ЗА ЗЛОУПОТРЕБАТА СЪС СРС ОТ МВР И ДАНС ОТ ГОДИНИ И ТО СЪС ЗНАНИЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВА И ПРЕЗИДЕНТИ. СЪС ПРОСЛЕДЯВАЩИЯТ ЛАЗЕР ЗА ТОРМОЗ НА НЕУДОБНИТЕ ОТ НАГЛИТЕ КОЙТО СА ВИНАГИ НА ВЛАСТ.В ИНСТИТУЦИЯ НА ЕС АЗПОЛАГАТ И СЪС СНИМКОВ МАТЕРИАЛЛ А ИМА И ДРУГИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ЗЛОУПОТРЕБА СРЕЩУ ГРАЖДАНИ В БЪЛГАРИЯ.НИЩО ЛИЧНО ТОВА Е ПО СЦЕНАРИЙ ОТ ГОДИНИ.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Скоро ще бият и европейски проверяващи в БГ! Като гледам как вчера им се бяха наточили! За съжаление тази държава върви към кървав край!
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕП как ще коментира факта, че тайно са приели завишаване на нормите за радиация във вносните зеленчуци? Седнали парите да ми следят. Я да го ду**те всички!!!!!!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хихихи, ако следяха изкъсо нямаше НЕК да се управлява от бай *** и неговата любовница административната шефка и некрамотника лакей на дирекция "Пренос". Няма как човек да вярва, че някой нещо следи след като такива елементарни хора са назначени да управляват НАЦИОНАЛНАТА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ. С "калинки" в управлението нищо добро не може да има.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сАМО БЪЛГАРСКИТЕ ПРОВЕРЯВАТ ?Опитните зайчета на Европа!
1
0
 
6
 
! Отговори
Емо Стоянов лошия преди 13 години
Да ги следи и без това има някви дето земите токът парите всичко искат да им вземат.E това се казва *** държава.