Длъжниците свободни да духнат от България

На ГКПП-тата вече няма да спират за неплатени данъци
15 апр 2011 07:00,
112
Длъжниците свободни да духнат от България
Снимка: Булфото

Граничните полицаи да не спират излизането от България на хора, които дължат суми на бюджета или са осъдени да плащат парични задължения към български физически, юридически или чуждестранни лица.

Такава заповед, подписана от зам. вътрешния министър Веселин Вучков, е разпратена до всички служби на МВР, пише в. "Труд".

Документът се позовава на Решение № 2 на Конституционния съд, което отмени налагането на принудителни административни мерки за парични задължения.

Магистратите установиха, че каквито и да е санкции по финансови причини противоречат на правото на свободно пътуване през границите, което българите притежават като граждани на страна членка на Европейския съюз.

Досега ограничителната мярка бе налагана по Закона за българските документи да самоличност. Тя засягаше хора, които имат забрана да напускат страната заради неплатени данъци над 5000 лв., поискана от НАП по реда на Данъчноосигурителния кодекс. Граничарите спираха и осъдени за дългове по водени срещу тях граждански дела.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
0
 
! Отговори
Гад преди 12 години
Спри си кабелната!!!
100
2
 
0
 
! Отговори
hm преди 12 години
TOYA ZAKON E NAPRAVEN ZA ONYA S 16 mln., DA MOJE DA DUHNE I SLED TOVA PAK SHTE GO SMENYAT , normalno i LOGI4NO ZA NASHTA s-ma.
99
1
 
0
 
! Отговори
dlajnika преди 12 години
az sam dlajnik bravo na zakona sega ste si hodq na bora bora.
98
3
 
3
 
! Отговори
хитрец до 105 преди 12 години
ти да нес е шегуваш? Много е мъдър тоя закон? СЕга ако някой иска да духне, просто ще избяга с парите. Да, но няма къде да стигне? Ще попадне в лапите на опитни мацки по курортите, които за норматив ще го оставят без тях. Като си помисли човек едва ли ще бягат сега? Тук поне мацките са много и нямат никакво намерение да станат съпруги. Тоя закон е насочен именно към ограничаването на бягството. Че, когато ти разрешават да бягаш, къде ще ходиш?
97
2
 
6
 
! Отговори
nadan преди 12 години
Браво на ГЕРБ на затова, че гласува този закон, исках да кажа.
96
1
 
17
 
! Отговори
nadan преди 12 години
Аз съм много "за" за това решение. Има много хора с лоши кредити, които не могат да ги плащат заради ниските заплати, безработица и т. н. Да работят в чужбина е едно решение за тях. Браво на ГЕРБ за това.
95
1
 
6
 
! Отговори
кво умувате преди 12 години
това така и така ще трябва да се отмени при влизането в Шенген - какво има да се обсъжда..?
94
1
 
14
 
! Отговори
аз преди 12 години
Отваратително заглавие!!!!!
93
2
 
2
 
! Отговори
до Роко преди 12 години
даже неможе да се разбере какво си написал
92
1
 
2
 
! Отговори
Бягащия човек преди 12 години
Я да видим кой ми се готви да бега?Да не е някой червен олигарх си помислих?!
91
1
 
17
 
! Отговори
Гад преди 12 години
Време беше! Когато някой не иска да ти върне парите, каквото и да правиш, няма да ти ги върне. Докато на съвестния човек, останал без работа поради съкращения, тази мярка му пречеше да излезе навън, където наистина се цени труда и да си изплати борчовете. И половината тука дето коментират с Големите претенции - научете се да пишете грамотно!!!
90
3
 
1
 
! Отговори
роко преди 12 години
жалкото в случая е , че в момента в който го приемат ,моментално 200-300 хиляди семейства се оказват на улицата:((( правителството също пада може би,но на тях едва ли ще им пука от това,работата ще е свършена,парите ще са взети,а ние ...не ми се мисли!!!
89
1
 
3
 
! Отговори
аноним преди 12 години
До 94-то това нищо не е-щели да назначават и "надзирател"на фалиралото лице.Срам и позор-какъв живот ще е ...
88
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Благодарение на този закон си върнах парите от едно ***, което ми ги дължеше от години, в противен случай щях да го убия с чиста съвест, защо то всяко нещо си има граници на търпение.
87
1
 
25
 
! Отговори
Петров преди 12 години
Този закон беше недомислен и нелеп. Давам пример: платил съм си данъка за сгради и смет за 2010 год. по банков път. Тази година получавам съобщение за данъка за тази година, плюс задължения, плюс лихви за предходната година. И аз се явявам длъжник, към днешна дата заради някакъв си *** дебелогъз чиновник! Този месец пътувах в чужбина. Ако ме бяха спрели на границата заради тези "задължения" щях моментално да съдя държавата за пропуснати ползи. А, кой щеше да плаща, се сещате.
86
4
 
11
 
! Отговори
роко преди 12 години
това е една добра новина,но не бива да се радваме толкова много.Гласят закона за фалит на физическо лице и скоро ще го приемат.Тогава енерго,ВиК,Парно,банки и т.н, ще може най-накрая да обере овехтелите жилища, единствените останали на българския народ.Тогава , вече наистина ще стане страшно!!!
85
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
банките по света не ограбват с такива високи лихви като наште.това у нас е банков терор и произвол.
84
13
 
8
 
! Отговори
м преди 12 години
Всеки мрънка относно банките, а при първа нужда отива там. Защо? Аз имам голям кредит за 7 години, ама не мрънкам за лихвите че са високи, щото като съм взимала парите съм подписала договор и съм била наясно колко ще върна. В крайна сметка...никой не ме е карал насила, нали? Така че и тука мрънкащите нека да престанат щото е смешно.Тая банка е за това..да печели. Никъде няма безплатен обяд. Без значение каква институция е!
83
5
 
17
 
! Отговори
darcas преди 12 години
Народеее, завличай който и колкото можеш и бегай през граница - това е посланието:)))
82
9
 
7
 
! Отговори
м преди 12 години
Всяка страна има правото да си избира законите. Относно темата...за мен е правилно да се налага забрана за напускане на страната при определена сума. 5000 лв е малко, ама ако е повече..трябва! Защото като вземем един човек дето дължи 50000-100000 лв примерно на банка и духне от страната, какво става..? Ще плащаме ние по един или друг начин.Ама в крайна сметка аз не съм длъжна да си плащам заради тоя.