Благодатният огън пристигна у нас

Частица от него ще отиде и в манастира "Св. Георги Зограф" на Атон
Обновена: 23 апр 2011 20:33 | 23 апр 2011 20:30,
48
Благодатният огън пристигна у нас
Снимка: Булфото

Църковно-държавната делегация със Свещения огън от Ерусалим пристигна в столицата. Към 20.00 ч. правителственият "Фалкон" кацна на летище "София". Самолетът с благодатния огън кацна първо в Пловдив, където беше посрещнат тържествено.

На Велика събота, вече над 2000 години, вярващи от цял свят пристигат в Ерусалим, за да станат свидетели на  чудото.

В делегацията са включени Пловдивският митрополит Николай,  Знеполският епископ Йоан - викарий на патриарх Максим,  игуменката на манастира в Банкя, свещенослужители от Българската православна църква и директорът на Дирекцията по  вероизповеданията Емил Велинов. 

Още по темата
Да посрещнат Благодатния огън на летището в София са митрополити и свещеници. Те ще вземат от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. Частица от огъня ще бъде отнесена същата вечер и в българския манастир  "Св. Георги Зограф" на Атон. 

От столичното летище Свещеният огън ще бъде занесен в  параклиса в сградата на Светия синод, откъдето с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св.  Александър Невски".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Илиева преди 12 години
Наистина ли Благодатният огън щял да бъде занесен в Банкя???
45
0
 
0
 
! Отговори
хикс преди 12 години
Не се бъзикай с Христос! Хората говорят какво ли не? Йисус наистина е бил разпнат невинен, но с неговата смърт и име се спекулира не от един.Създателят на човека го е създал без конституция, а конституциите са за да има ред сред хората - необходимо е. Колкото до властта, тя се дава от много същества. Ние хората даваме власт на някои събратя, а когато им я дадем, се обръщат срещу нас и ни съдират кожите и прецакват как ли не? Властата е много относително нещо. Но без ред сред обществото не бива!
44
0
 
2
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Гледахте ли вчера как се появяваше огъня по БНТ?Имаше един поп който коментираше и ми направи впечетление, че говореше за това как властта се давала САМО и ЕДИНСТВЕНО от БОГ!Е няма ли някой да се запита как може така, като това е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО!Там в т.1 е казано, че цялата власт произлиза от народа! А сега някакви *** по националната телевизия говорят такива глупости!
43
0
 
4
 
! Отговори
Ники преди 12 години
Тези дето сте сложили минус на стихотворението на великия Ботев,вие сте набожни ли?Християни ли?МОЯТА МОЛИТВА"Благословен бог наш..." О, мой боже, правий боже!Не ти, що си в небесата,а ти, що си в мене, боже -мен в сърцето и в душата... Не ти, комуто се кланяткалугери и поповеи комуто свещи палятправославните скотове; не ти, който си направилот кал мъжът и жената,а човекът си оставилроб да бъде на земята; не ти, който си помазалцаре, папи, патриарси,а в неволя си зарязалмойте братя сиромаси; не ти, който учиш робътда търпи и да се молии храниш го дор до гробътсамо със надежди голи; не ти, боже на лъжците,на безчестните тирани,не ти, идол на глупците,на човешките душмани! А ти, боже, на разумът,защитниче на робите,на когото щат празнуватденят скоро народите! Вдъхни секиму, о, боже!любов жива за свобода -да се бори кой как можес душманите на народа. Подкрепи и мен ръката,та кога въстане робът,в редовете на борбатада си найда и аз гробът! Не оставяй да изстинебуйно сърце на чужбина,и гласът ми да преминетихо като през пустиня!...
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как ли нашите предци са успявали да почитат празника без този благодатен огън?
41
5
 
3
 
! Отговори
UUU преди 12 години
Христос не възкресе ама се обеси
40
2
 
6
 
! Отговори
Ненов преди 12 години
Христос воскресе
39
2
 
2
 
! Отговори
alex преди 12 години
Bratle,mnogo si samoten!!!do 38 e!!!
38
3
 
3
 
! Отговори
Nqkoi преди 12 години
Dobre che horata sme si izmislili praznitsi i gi opravdavame uj v imeto bojie(ako sushtestvuva) za da hapnem i piinem s povod!A moshennitsite popski po tsql svqt kojite bih im vzel!
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ! ВОИСТИНА ВОСКЕСЕ !
36
4
 
17
 
! Отговори
Мърто преди 12 години
КОЛКО СТРУВА ВОАЯЖА НА ФАЛКОНА???? И КОЛКО БЕДНИ И ГЛАДНИ МОЖЕХА ДА БЪДАТ НАХРАНЕНИ ЗА ТОЗИ ГОЛЯМ ЦЪРКОВЕН ПРАЗНИК С ПАРИТЕ ОТ ТОЗИ ПОЛЕТ??? ТОВА ЛИ Е РЕЛИГИЯТА НИ... S-КЛАСА МЕРЦЕДЕСИ И ФАЛКОН?!?!? ПОПУЛИЗЪМ И ЕВТИНА ПОЛИТИКА..... В ЕДНА БЕДНА ДЪРЖАВА С БЕДСТВАЩО НАСЕЛЕНИЕ?!?!? ТОВА ЛИ Е ПРОПОВЯДВАЛ НАШИЯ СПАСИТЕЛ ХРИСТОС???? ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО НА ВСИЧКИ ИСТИНСКИ ХРИСТИЯНИ!!!
35
4
 
5
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Игуменката на манастира в Банкя изневиделица е хукнала по стълбицата на успеха, гледам... Жива и здрава...
34
3
 
4
 
! Отговори
коко преди 12 години
до НаскоХората се нуждаят от идоли.Недей да окскверняваш празника
33
11
 
7
 
! Отговори
Ананас преди 12 години
Слава на БКП!Слава на КПСС!Открийте разликите!Хи-хи-хи!
32
10
 
8
 
! Отговори
Ананас преди 12 години
Алоуууу! Гледайте да не подпалите нещо, ей!Бакшишите ще ви кажат кое возкръсна - паричките воскръснаха!
31
5
 
12
 
! Отговори
коко преди 12 години
Воистина возкресе! Нас религията ни е запазила толкова години!Воистина возкресе! Воистина возкресе! ,Воистина возкресе!
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Воистина возкресе!
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Христос возкресе!
28
2
 
10
 
! Отговори
До всички преди 12 години
Христос возкресе!
27
5
 
11
 
! Отговори
яро преди 12 години
стига сте богохулствали на този велик празник,като не приемате жертвата която Той направи за вас, ваш проблем сами си навличате осъждение,но поне имайте малко уважение към тези които вярват в спасението чрез покаяние и вяра в Исус Христос