На Велика събота шарим яйца и печем козунаци

Денят е свързан с оплакването и погребението на Христос
Обновена: 23 апр 2011 13:43 | 23 апр 2011 08:18,
145
На Велика събота шарим яйца и печем козунаци
Снимка: Булфото

Православната църква чества Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.

Днес жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.
 
Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.
 
Тя е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.
 
Според предания след своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. 
  
Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е - "Воистина воскресе!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още по темата: ВеликденВелика Събота
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 12 години
Религията ни е запазила като народ! Толкова българи са умирали за нея! Недейте хулете че един ден Господ няма да чуе молитвите ви! :)
96
1
 
5
 
! Отговори
stamen преди 12 години
Защо съществува такова невежество в тази държава? Защото хората не четат Свещеното Писание, за да намерят там истината и да разберат какво точно се прави и какво не се прави в събота, а се ръководят от собствените си традиции, насърчавани от дявола, с цел да ги държат далече именно от....Библията.
95
0
 
19
 
! Отговори
Димитрова преди 12 години
Преди няколко години бабата на съпруга ми (сега е на 92г.) ме научи да меся козунаци. Оттогава всяка година го правя... Не се получават твърде добре, признавам, но съм решила да упорствам. Надявам се с опита да се подобрят. А бабата - да е жива и здрава - всеки път се усмихва, клати глава и твърди, че били хубави! Бъдете здрави!
94
3
 
8
 
! Отговори
Бойко преди 12 години
80% от Депутатите от БСП в Народното Събрание са Мулти милионери затова защото Българския народ е заспал и го КРАДЪТ- NON STOP. А ти се надай коньо за зелена трева и 4акаш някой да те оправи пълни глупости докато Българският народ не се вдигне да ги изрита от Народното Събрание и Президенсвото.МИЛИАРДЕРИТЕ СА НА ДОНДУКОВ 1иДОНДУКОВ 2.Приятно прекарване на Възкресение Христово...моята маса ще бъде празна за кой ли път за вашата не знам.!!!!!!ДА ЖИВЕЕ КРИВОРАЗБРАНАТА ДЕМОкрадциЯ
93
3
 
12
 
! Отговори
4444 преди 12 години
На Великден май повече плюскаме отколкото вярваме в прераждането.
92
7
 
2
 
! Отговори
Ананас преди 12 години
Аз знамение не съм виждал и не ми трябва.Ти, сигурно, си виждал, но не ти трябва.Следователно, знаменията не са нужни никому...
91
3
 
7
 
! Отговори
Диана преди 12 години
Религиите /всичките/ са чудовища породени от съня на разума.Тези хилядолетни кошмари пречат на човешкия ум да достигне до същността на Бог и най-вече да осъзнае, че той също е част от него и с делата си, макар и прашинки ,пряко участва в хармонията на Вселената. Бъдете светли и добри!
90
1
 
5
 
! Отговори
до 136 преди 12 години
Великден е християнски празник, ако ти си търсиш поводи за празнуване- празнувай, но не пиши тук глупости. Смисъла на днешния ден не е в печеното агне, козунаците, яденето и пиенето на корем...традицията и вярата са различни неща...но не е тук мястото а и не искам никого да убеждавам, просто ме подразни това тълкувание на ВЕЛИКДЕН- ВЪЗКРЕСЕНИЕТО ХРИСТОВО
89
4
 
6
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Великден си е Великден. Кой както го разбира. Не е необходимо да си религиозен за да празнуваш Великден. Важното е да се спазват традициите, а не да парадираш дали си религиозен или не. Традициите ако са религия, тогава аз съм религиозна.
88
1
 
9
 
! Отговори
кресльо преди 12 години
Хубав празник ,да е велик и в бъдещето ! Стигнахме до ада обаче и как ще ни изведе Христос ,един Бог знай.
87
0
 
19
 
! Отговори
Боби преди 12 години
Начервихме яйцата - 60 броя и не успяхме нито едно да пукнем :)
86
1
 
6
 
! Отговори
Мими преди 12 години
Ти си онова гадно сатанистче , където си решило да затриеш България...за това и пишеш такива простотии умишлено го правиш да вкарваш в грях непросветените...
85
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахаааааа религиозна просвета хаха какъв виц хаха не виждате ли че Религията изчезва година по година бе Мауци?
84
2
 
3
 
! Отговори
Мими към 129 преди 12 години
Мен пък не ме интересуват медийните ти скандали нито партийните ти борби нито проектите ти АБВ нито пък дали ще свършиш парите преди и след изборите и дали ще оцелееш във властта!
83
12
 
10
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 12 години
ЗДРАВЕЙТЕ БЪЛГАРИ! БОЯДИСАХТЕ ЛИ СИ КАРТОФИТЕ, А-А-А?
82
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ще спрете ли с този Великден на всяка тема не сме длъжни да ви четем за този Еврейски празник Пасха аман от такива теми всеки ден!
81
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
шарите вие онея двете яйца под Манджука хаха
80
3
 
4
 
! Отговори
Мими преди 12 години
Което говори, че час по-скоро трябва да се въведе религиозна просвета за хората, за да не бъдат въвеждани непрекъснато в грях от подобни драскачи!
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 125Даже старите хора са пазели от боята за яйца и ако случайно са свършили яйцата, да могат да боядисат отново, този път специално за мъртвите. Ама това е било във времена, когато на "Христос воскресе" не се е отговаряло с "Мерси, подобно!".
78
0
 
11
 
! Отговори
Мина преди 12 години
Права си Мими,преди Велик ден не се раздава яйца нито хлябове особенно за умрелите.Но малко са тези които знаят това,на гробища се ходи с чървени яйца една седмица след Велик ден.