Приемен родител с цената на какво?

За последните 3 г. в домовете са изоставени 2000 деца
Обновена: 27 апр 2011 20:30 | 27 апр 2011 20:29,
130
Приемен родител с цената на какво?
Снимка: Булфото

България е първата страна в Европа по брой на изоставените деца. Само за последните 3 години в домовете за сираци са изоставени 2000 малчугани, сочи тревожната статистика.

Когато родителите се откажат от децата, по-късно сираците могат да бъдат осиновени. В България обаче израстват деца, които не могат да се осиновят, защото майките не са подписали документ, че се отказват напълно от тях, въпреки че са абдикирали от родителските задължения.

Тогава единственият шанс за семейство са приемните родители.

В Пловдив са обучени 30 човека, които могат да бъдат приемни родители. Те се съгласяват да гледат изоставено дете, което обаче може да бъде отнето във всеки един момент, защото първородната му майка не е дала съгласие за осиновяване.

Наташа Крачунова е медицинска сестра, работи за 400 лева на месец и вече пета година е приемен родител.

"За да си приемен родител, трябва да разбираш детето, да отговаряш на неговите нужди и да се съобразяваш с поведението и потребностите му”, започва разказа си пред Dnes.bg Наташа.

Тя признава, че за да бъде задоволено детето, често тя търпи лишения.

Още по темата

"Трудно е, не всеки може да се справи, но се искат воля и желание, за да отгледаш детето", казва още медицинската сестра с 5-годишен опит като приемен родител.

Тя обяснява, че всеки човек може да стане приемен родител, но проблемът е, че кандидатите са малко. Желаещите преминават специален обучителен курс.

"Настаняването на дете е голяма отговорност, както и намирането на подходящо семейство", заяви директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив Росица Петрова.

Тя подчерта, че всяко семейство, приело изоставен малчуган, получава допълнителна помощ от педагози и психолози.

Финансовата помощ от страна на държавата средно на месец е 500 лева за всяко дете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: приемни родители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
2
 
! Отговори
NellEll преди 12 години
Ima razlika vav vazpitanieto na tezi deca, ako sa vazpitani ot priemni roditeli te se razli4avat mnogo ot tezi v negramotno romsko semeistvo, ima gen, no ne samo gena vliqe, vajna e sredata na otglejdane, nadqvam se kato byde6t pedagog da se zanimavam s takiva deca, da govorim samo za geni e mn ograni4eno, ima ne6ta koito ne se onasledqvat ..... a vazpitavat, koeto me obnadejdava!!!! :)
97
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не случайно за България казват, че е *** държава. Повечето изоставени деца са ***. И това е жалко за нацията. Необразовани, чакат на социално подпомагане, не работят, раждат деца на поразия по 15-16 на семейство. После са много изоставените и на кого е нужно това.
96
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bravo 103 to4no taka izostavenite no s maiki deca sa 99% ciganeta koito posle darjavata kato im gi otgleda si gi priobirat
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много циганофили се събраха тук.Аман от вас,бе!Да ви почерпя по един билет за Индия-разни капки,патки и темподобни.Вие сте позор.Марш от страната ми и грабвайте по 5-6 чавета и бегом.Пък като изнасилят майките ви и убият бащите ви ще ви питам тогава.Ама то това трябва да се случи,че да почнете да си ползвате двете мозъчни гънки.Виждам,че умеете да щракате по клавиатурата.Я сега потърсете в Гугъл що значи ген.Пък ти капке колко си простичка,вземи се научи да пишеш!Че *** ще интегрираш в БГ
94
1
 
3
 
! Отговори
буриол преди 12 години
Последно предупреждение! В 2012 година ще извикам на съд Създателя на макрокосмосса. Тоя е грешен, че създаде света Такъв. Мислете за бБългарите да са добре, спрете геноцидза срещу тях, защото в тая галактика ще дойдат 100 млн. астероиди и жив еврейски мафиот, отоамански наглец и какви ли не тарикати няма да остане жив! Станаха хилядолетия превръщате живота в ад! Спрете се, защото тая галактика ще бъде затрита! Вие сте гадове и не се спирате, да тормозите, невинни! Не спрете ли геноцида .....
93
1
 
16
 
! Отговори
буриол преди 12 години
И, докога в Народното Събрание и ВАС ще се приемат антибългарски закони? Има ли един осъден съдия, заради несправедливи присъди? Намразихме си държавата българите заради мафиоти в София и не само. Значи нас ще ни съдят българите, за какво ли не, а тия от ВАС и НС ще прокарват гейството и всякакви гадости? За какво сте ни, ***? Ако съдехте справедливо си струвате, но едва ли си струвате заплатките и оправдавате тлъстите си доходи? За тия *** 500 лв, а за българите няма повишение? Мафия!
92
1
 
21
 
! Отговори
99+ преди 12 години
И не мога да проумея защо не ги наказват, че раждат още на 12-13 г.Това е баси абсурда.Иначе много сме възмутени от педофилията. И вие, журналистите, в това число..
91
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Децата не са виновни, че са ги родили и изоставили, направо ми става гадно като ви чета гнусните коментари, затова спирам дотук.Трябва да се направи нещо да се ограничи раждаемостта. Иначе това ще продължава до безкрай.
90
1
 
7
 
! Отговори
буриол преди 12 години
Бог щеше да спаси българите от тая пасмина, която ег решна и преюбодейска. но самите българи пречиха на това, затова сега сами се оправяйте! Но гледайте от законите ви и делата на тая индуистка пасмина да не страдат невинни! Защото лесно се правят деца, а отговорността за гледането и възпитанието е на родителите! Има ли един наказан родител заради тия изоставени, като ***? След като слушате външни заповеди а не справедливото и доброто за българите, оправяйте се сами! Тая държава е лудост.
89
2
 
15
 
! Отговори
еееееееееее преди 12 години
2000 малчугани, или ЦИГАНЧЕТ, разликата е огромна.И какви приемни родители, *** се плодят ние да им гледаме децата, а и в даден момент понеже *** не се е отказала от него и почва да предявява претенции.Егати схемата................
88
2
 
16
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 12 години
Като чета изчисленията по-долу, си мисля, че ние съвестните родители бихме могли да съдим държавата за дискриминация. 1. Не се поощрява раждането и отглеждането на деца в семейна среда ако за това ти се полагат (при определени условия 35 лв. детски) 2. Има дискриминация и при изчисленията за жизнения минимум на дете - собствено и подхвърлено такова. и още много... Вие как мислите!? Защо пък да не заведем дело с/у държавата.
87
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво означава 500 лв. на месец помощ за изоставено дете, а за тези деца къде си ги гледаме и не сме ги изоставили само някои от нас взимат по 35 лв. помощ от държавата!? Да се промени закона, ако да 1 г. не си потърсиш захвърленото на държавата дете, то, то да бъде осиновено. Какви закони изобщо има и къде живеем, като кукувиците ще си захвърля детето, хем ще е мое, хем ще ми го гледат с 500 лв. на месец, а не с 35 ако си е при мен!?
86
2
 
25
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Не може и да се очаква намаляването на броят на изхвърляните чаавета, след като изроденият хомосексуалист, водещ се "главен прокурор" обяви, че педофилията сред мръсното малцинство не трябвало да се наказва, защото СПОРЕД ТЯХ тя не била престъпление !!!И НЕ ЖЕЛАЯ държавата да плаща от моите данъци на *** толерасти да отглеждат бъдещи *** престъпници !!!
85
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ами как да се откажат чрез подпис т.нар. "майки", като не могат да пишат? Защото знаем кои си захвърлят малките !!!Всеки Българин, съдействал в отглеждането на малък *** е национален предател !!!
84
3
 
8
 
! Отговори
Иванова преди 12 години
Приемната грижа по света е професия .Особено в САЩ това е занятие за не много заможни и образовани хора.Занимавам се професионално с деца и много добре знам, че почти всички изоставени деца/ а най- вече ***/ имат сериозни увреждания по рождение.Коя нормална майка би пушила и пила по време на цялата бременност ?Децата имат сериозни проблеми с поведнието/хиперактивност/, изостават с говора с паметта .Когато ви казват , че това са деца ,като другите - не вярвайте!Истината е груба и тежка!
83
1
 
12
 
! Отговори
спициялни уроци преди 12 години
Една жена която е отгледала свои деца не й трябват специялни уроци,но трябва на тези родители които си изоставят децата да им се отнемат правата на родители.В тези домчета децата са повечето от малцинството ,което след някоя година ще са водещи в България.Какво се прави по въпроса и защо на Българските деца не се обръща такова внимание.
82
1
 
20
 
! Отговори
Майка преди 12 години
Имам две деца и понеже работя в сивата икономика НИКОГА не съм получавала детски и нямам здравни осигуровки. Не е важно и се справям.Но съм против домовете "Майка и дете" . Ако ще има такива ,то те да са за пълни сираци и деца изведени от домове с домашно насилие. Да могат да се осиновяват веднага и без подпис на майка или баща. За захвърлено дете да има затвор. Говоря за *** защото ако не им ги взимат в домовете ще започнат да ги подхвърлят.Но пък те за педофилия не ги закачат та ...
81
1
 
30
 
! Отговори
Баба Яга преди 12 години
Когато през 1977 година родих сина си,в родилното отделение имаше родилка от бивша Югославия.Дошла да роди и остави детето си в "Дом майка и дете".На въпроса ми защо е дошла да роди в България и да си изостави детето тук ,тя отговори така:"В Югославия няма такава институция"Дом майка и дете".Който го роди си го взема и си го гледа".Ама тук научиха *** роми да цвъкат безразборно деца и друг да им бере отговорността за оцеляването им.Наистина сме скапана държава!
80
1
 
3
 
! Отговори
colosona преди 12 години
abe nqma takava dyrjava!pisna mi da govorqt za tiq izostaveni deca...!!ami kak nqma da ima kato men me yvolnixa v 4q mesec bremenost zaradi edna slyjitelka ot noi,poneje proverqvax dali mi pla6ta rabotodatelq socialnite,a tq my se obadila 4e razsledvam firmata..??!!i nikoq instityziq ne me za6titi.vseki moment 6te rajdam a ne iskat da mi dadat kredit ot 600lv ,vypreki 4e imam staj 2god i nito 1den bolni4en..sami si pravete izvodite !!!vyzmytena sym!!
79
1
 
3
 
! Отговори
svetat e goliam ! преди 12 години
Balgaria e oligarska darjava..!! Darjava na zakonnia reket - niama hliab za balgarina !"SVETAT E GOLIAM I SPASENIE DEBNE OTVSIAKADE !!!"