Приемен родител с цената на какво?

За последните 3 г. в домовете са изоставени 2000 деца
Обновена: 27 апр 2011 20:30 | 27 апр 2011 20:29,
130
Приемен родител с цената на какво?
Снимка: Булфото

България е първата страна в Европа по брой на изоставените деца. Само за последните 3 години в домовете за сираци са изоставени 2000 малчугани, сочи тревожната статистика.

Когато родителите се откажат от децата, по-късно сираците могат да бъдат осиновени. В България обаче израстват деца, които не могат да се осиновят, защото майките не са подписали документ, че се отказват напълно от тях, въпреки че са абдикирали от родителските задължения.

Тогава единственият шанс за семейство са приемните родители.

В Пловдив са обучени 30 човека, които могат да бъдат приемни родители. Те се съгласяват да гледат изоставено дете, което обаче може да бъде отнето във всеки един момент, защото първородната му майка не е дала съгласие за осиновяване.

Наташа Крачунова е медицинска сестра, работи за 400 лева на месец и вече пета година е приемен родител.

"За да си приемен родител, трябва да разбираш детето, да отговаряш на неговите нужди и да се съобразяваш с поведението и потребностите му”, започва разказа си пред Dnes.bg Наташа.

Тя признава, че за да бъде задоволено детето, често тя търпи лишения.

Още по темата

"Трудно е, не всеки може да се справи, но се искат воля и желание, за да отгледаш детето", казва още медицинската сестра с 5-годишен опит като приемен родител.

Тя обяснява, че всеки човек може да стане приемен родител, но проблемът е, че кандидатите са малко. Желаещите преминават специален обучителен курс.

"Настаняването на дете е голяма отговорност, както и намирането на подходящо семейство", заяви директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив Росица Петрова.

Тя подчерта, че всяко семейство, приело изоставен малчуган, получава допълнителна помощ от педагози и психолози.

Финансовата помощ от страна на държавата средно на месец е 500 лева за всяко дете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: приемни родители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
9
 
! Отговори
мисли преди 12 години
Че приемни родители може да имат само сирачетата - но не и деца които си имат родители - но то какво ли е наред в частната държава - лошото е че умственият потенциал го няма
77
5
 
27
 
! Отговори
арменка преди 12 години
работя в социална институция.. в моята стая често оставят децата докато колегите им оформят документите за даден дом.. понякога това продължава повече от половин ден , но не с оплаквам даже обичам.. най- трудно ми е когато дойде колата и трябва да се разделя с детето.. никога няма да забравя очичките на едно 5 год момиченце , което ми каза след като се разделяхме "може ли да те целуна и да ти кажа мамо".. в такъв момент не правиш разлика между националността.. боли еднакво
76
1
 
8
 
! Отговори
poviarvaite !!! преди 12 години
Kogato cemeistvoto mi emigrira ot Balgaria imahme samo 1 dete. Tam nemojeh i da pomislia za oshte edno vapreki che mnogo iskah.Emigraciata obarna jivota mi na 180%.Slava na Boga dnes kashtata ni se oglasia ot 3 prekrasni deca. Samo za tova si zaslujava chovek da napusne Balgaria !POVIARVAITE !!
75
3
 
14
 
! Отговори
на инат преди 12 години
ПРАВЕТЕ ДЕЦА БЪЛГАРИ - НЕКА СА ПОВЕЧЕ ОТ 2 ДОРИ - ЗАПАЗЕТЕ БЪЛГАРСКОТО КОЛКОТО И ТРУДНО ДА Е напук на българоубииците и на ПЛАНЪТ РАН ЪТ - БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я ИМА И ТО С БЪЛГАРИ!!! А ВСИЧКИ БЪЛГАРОУБИИЦИ ЩЕ ГОРЯТ В АДА!!!!!!!
74
1
 
11
 
! Отговори
:(( преди 12 години
ZAKONITE V BALGARIA SA ANTI-BALGARSKI.!!!!!!! PROGONIHA POLOVINATA NAROD, DRUGATA POLOVINA SHTE IA UNISHTOJAT.!!!!!!
73
3
 
18
 
! Отговори
АПЕЛ преди 12 години
Към кандидат приемните родители - НЕ ВЗЕМАЙТЕ ДЕЦА КОИТО СИ ИМАТ РОДИТЕЛИ И КОИТО НЕ СА СЕ ОТКАЗАЛИ ОТ ДЕЦАТА СИ - така само ще навредите на себе си - Ще се привържите към тях а след това ще трябва да ги осиновите но понеже те си имат родители то това няма как да стане освен с изнудване и допълнително да ви се усложни живота
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Nastoiashtite deistvashti zakoni v Balgaria shte dovarshat balgarite.Edinstvenata nadejda e chujbina da zapazi prodaljenieto na balgarskia.Za balgarina Balgaria ne sashtestvuva
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да cи приемен родител krie goliam risk.Prevarzvash se kam deteto i v edin moment biologichnite roditeli zapochvat da te iznudvat.Balgaria - Mizeria
70
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Като няма държава така е - а като раждат деца на 10 години деца пак така ще е е като не се отказват от децата си пак ще е така - щом не се отказват да си ги гледат те трябва да се излезне с това становище - ще ги гледа държавата камо ако децата нямат родители или са се отказали от тях - от къде накъде те ще продължават да раждат а държавата да им гледа децата и да плаща по 500 лв ами останалите деца - на тях защо не плаща по 500 лв те да не са чужди а не на тази идиотска държава пълна с олигофр
69
2
 
23
 
! Отговори
сссс преди 12 години
В България обаче израстват деца, които не могат да се осиновят, защото майките не са подписали документ, че се отказват напълно от тях, въпреки че са абдикирали от родителските задължения.Скапан ***,скапана дръжава,плюя на тая ***.........То това е ненормална история
68
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Приемен родител с цената на какво? на цената на Герб
67
3
 
21
 
! Отговори
тежък преди 12 години
ами българия е на първо място по циг-ни затова е на първо място по изоставени и наи глупавия го вижда и трябва твърти мерки срещу циг--ите стига е спала държавата щот тея ще ни довършат като микроби в организъм са трябва да се спрат помощи за непълнолетни майки може да се увеличат малко детските но само до второ и който мохо направи дете на непълнолетна зад решетките иначе сбогом даже и да земе дасе подобри стандарта тея пак ще ни видят сметката-правителството режете ги стига сте спалиии
66
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сега чета новини от Бг-"12 год.затвор за син убил по жесток начин майка си"и той ли е ***?или осиновен?
65
2
 
1
 
! Отговори
птичка преди 12 години
67,лека вечер и благодаря за светлите пожелания:)!светлина и любов в сърцето ти!
64
4
 
5
 
! Отговори
птичка българска преди 12 години
традициите си ги спазвам,и децата си уча на това.и да са хора ги уча,че на този свят всички сме равни,че като има 1 лв в джобчето и види гладно дете,да не пита дали е българче,а да даде половината...българка съм и такава ще си умра,но това не ми пречи да съм човечна!
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
42 ти май си окло 30те годинки и проституираш от около 12 на кръговото на манхайм,стига си защитавала ***,ако е петък вечер няма да можеш да дремеш по форумите,трябва да бачкаш
62
1
 
8
 
! Отговори
До всички преди 12 години
Разговорът ми е интересен, но утре трябва да работя здраво.Лека нощ на всички и не се отказвайте от идеите си, стига да са съсредоточени върху усилия, чрез които светът да стане по-добър.
61
1
 
17
 
! Отговори
Скъпа птичке, щом преди 12 години
ти е толкова мъчно за дечицата в неравностойно положение, вместо да рониш сълзи над последствията, съсредоточи усилията си в борба срещу причините: Никаква толерантност срещу социалните изнудвачи, които не правят друго, освен да създават деца с цел да си осигурят средства от помощи /за цигари и ракия/, а когато децата станат твърде много, започват да ги изоставят по домовете.Заслужават закрила и гените на дедите ти, а също и техните традиции /в това число и критериите за социална реализация/.
60
4
 
10
 
! Отговори
птичка преди 12 години
преди месец имах потресаваща случка-към 21.30 ч.(час в който,никое дете не би трябвало да е вън) излизам от един голям магазин и започвам да си товаря покупките в колата.към мен се доближава ДЕТЕ на възраст-7-8 годинки,облечено чисто и спретнато...с милото си детско гласче ме попита-"Извинете,мога ли да оставя количката Ви след като си разтоварите покупките?"онемях...и плаках по път за вкъщи..и сега ми се плаче, като си спомня личицето му.кой носи вината?родители,роднини,държава,общество?КОЙ????
59
1
 
14
 
! Отговори
Държа на това,което преди 12 години
казах в пост 57 и 59. Който иска да има деца,да поеме отговорността за физическото им отглеждане,за възпитанието и образованието им.Това е ЛИЧНО задължение.И моля,без хитруване на дребно: Вие,глупаците,учите, работите и пестите. Ние, хитрите, цвъкаме деца на поразия и опапваме социалните и други фондове, на които вие разчитате за здравеопазване,образование и един ден да получите пенсии, а днес - да имат добри пенсии родителите ви.Социалното поведение,базирано върху това хитруване е вид грабеж.