Приемен родител с цената на какво?

За последните 3 г. в домовете са изоставени 2000 деца
Обновена: 27 апр 2011 20:30 | 27 апр 2011 20:29,
130
Приемен родител с цената на какво?
Снимка: Булфото

България е първата страна в Европа по брой на изоставените деца. Само за последните 3 години в домовете за сираци са изоставени 2000 малчугани, сочи тревожната статистика.

Когато родителите се откажат от децата, по-късно сираците могат да бъдат осиновени. В България обаче израстват деца, които не могат да се осиновят, защото майките не са подписали документ, че се отказват напълно от тях, въпреки че са абдикирали от родителските задължения.

Тогава единственият шанс за семейство са приемните родители.

В Пловдив са обучени 30 човека, които могат да бъдат приемни родители. Те се съгласяват да гледат изоставено дете, което обаче може да бъде отнето във всеки един момент, защото първородната му майка не е дала съгласие за осиновяване.

Наташа Крачунова е медицинска сестра, работи за 400 лева на месец и вече пета година е приемен родител.

"За да си приемен родител, трябва да разбираш детето, да отговаряш на неговите нужди и да се съобразяваш с поведението и потребностите му”, започва разказа си пред Dnes.bg Наташа.

Тя признава, че за да бъде задоволено детето, често тя търпи лишения.

Още по темата

"Трудно е, не всеки може да се справи, но се искат воля и желание, за да отгледаш детето", казва още медицинската сестра с 5-годишен опит като приемен родител.

Тя обяснява, че всеки човек може да стане приемен родител, но проблемът е, че кандидатите са малко. Желаещите преминават специален обучителен курс.

"Настаняването на дете е голяма отговорност, както и намирането на подходящо семейство", заяви директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив Росица Петрова.

Тя подчерта, че всяко семейство, приело изоставен малчуган, получава допълнителна помощ от педагози и психолози.

Финансовата помощ от страна на държавата средно на месец е 500 лева за всяко дете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: приемни родители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
15
 
! Отговори
23 преди 12 години
а бе *** си оставят децата и ние да ги гледаме и да ги издържаме от нашите пари по домовете,да ги кастрират *** като кучетата и да затворят тия домове,защо трябва за мизерни пари да ставаме приемни родители и да гледаме ***,какво за да станат мнозинсто и тия дето ще се отгледат в приемни семейства ще почнат да се кучат на по 12-13г.
37
5
 
6
 
! Отговори
samodiva преди 12 години
между другото това би могъл да бъде един любопитен експеримент който да покаже кое е водещото гените или възпитанието ( средата ) . Аз съм за средата, ако и да е *** :)
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 38НАПЪЛНО ТЕ ПОДКРЕПЯМ!
35
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много се срамувам за това което ще напиша и това не е спонтанно защото съм го обмисляла. Мога да отгледам и възпитам още едно дете, но не съм толкова великодушна и добра за да мога да се грижа за ***.
34
3
 
1
 
! Отговори
tatuni преди 12 години
Tezi deto ostavyat decata si bi tryabvalo i da gi izdarjat ne darjavata i t.n neka im vzimat decata no i da ne gi osvobojdavat sled kato ne sa podpisali da davat izdrajka za tezi deca. darjavata im gi gleda izdarja a te si yadat parite i pravat drugi deca za ostavyane ne moje taka .ostavya deteto da mu pla6ta kato ne go gleda,kakto kogato se razvejdat horata ediniyat pla6ta izdrajka .
33
6
 
3
 
! Отговори
tatuni преди 12 години
Balgarka sam otgledana v dom i pove4eto v doma byaha sa6to balgar4eta ne *** .Neiskam da kaja ni6to s tova ,no takava e istinata .Ot 100 samo 20 ***.A tezi koito se osinovyavaha za germaniya byaha samo s tamna koja.
32
1
 
23
 
! Отговори
До 33 преди 12 години
Всеки ще вземе българче.Някои рискуват да вземат *** и 99.5% от тези "ентусиасти" после горчиво съжаляват.Загуба на време е да се агитират хората да подлудят семействата си,прибирайки у дома си ромчета,та да облекчат държавата,която разглези ***.По-разумно е да се сложи край на порочната практика - едни да цвъкат деца и да ги захвърлят,други да им ги отглеждат!Изоставените досега в домове да се обявят за осиновяване.Ако до 1 месец не се обадят желаещи българи,да се дават на чужденци
31
1
 
24
 
! Отговори
Виновни преди 12 години
До 33Виновни са "УМНИТЕ" ни законотворци, които са решили, че който си е изоставил детето може по всяко време да има права и да отнеме детето от приемните родители .
30
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В домовете има и деца на родители загинали при нещастни случаи....българчета... И още - с какво са виновни децата, че са ***. Те не са могли да избират каква националност да се родят. В домовете има много нещастни деца. Виновни са родителите им...
29
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 31 5000 лв на месец да ми дават за *** няма да влезе в къщата ми!!! Българи, достойнство нямате ли та ще гледате гадната ***?
28
2
 
6
 
! Отговори
samodiva преди 12 години
пак Пловдив ... те са най- добрите ... в какво ли ?хора не се вързвайте на тази евтина демагогия . просто някой има нужда от малко реклама за да си оправдае парите по проекта. Нищо повече.И освен това когато става дума за приемни родители означава че дават пари на чужда хора за да гледат чужди деца. А ако ви дадат пари ?
27
4
 
28
 
! Отговори
м преди 12 години
Като чаках пред родилното жена ми да роди,2 *** доидоха и за по 5 минути ги изсраха още на магарето за клизма,аз чаках 4 часа мъки да минат.На втория ден сестрите казаха че и 2те са избягали а маймунчетата изоставени.Това става за една сутрин в един малък град,не искам и да знам какво става в АГклиниките из страната.
26
2
 
4
 
! Отговори
Вярно преди 12 години
До 24Като гледам и името не можеш да си напишеш , на това ниво са ти и мислите.
25
5
 
18
 
! Отговори
До 24 преди 12 години
Предлагам ти нещо.Посети поне един такъв соц.дом и виж кой е там.Тези домове са пълни с ***.Ако случайно там се появи дете,изоставено от българка /обикновено от момичета,родили извънбрачно/,това дете веднага се взима за осиновяване.За такива деца се чака на опашка!До 26Същото мога да кажа и за себе си.Предпочитам да подпомагам периодично с пари и подаръци децата на две роднински семейства,които са финансово притеснени, вместо да пусна в семейството си малолетен ром с изграден манталитет.
24
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз също имам възможност да стана приемен родител, имам голямо жилище, къща, вила...но НЯМА да стана само защото ще трябва да гледам някое ***. Е тая няма да стане! Ще си харча парите за бензин, но не и за ***! Докато не спрат да ни натрапват *** няма да има приемни родители!!!
23
8
 
0
 
! Отговори
капка преди 12 години
Първо се научи да пишеш на български и после коментирай!
22
37
 
6
 
! Отговори
. преди 12 години
Ако се огледаш ще видиш,че *** си гледат всички дена просят ,крадът ,лъжат и ПАК не ги оставят Българите си зарязваме децата без да ни мигне окото, колкото и ужасно да звучи! *** един хляб ще има и ще го радели на 10 си деца За това са повече и от нас!!!!!
21
3
 
37
 
! Отговори
70 милиона! преди 12 години
След като държавата отпуска за всяко дете,гледано в соц.дом,по 10 000 лв годишно,значи тези 2000 деца(***),изоставени само през последните 3 години,ще ни струват общо 20 000 000 лв! 20 милиона,откъснати от залъка ни,с които можеха да бъдат увеличени пенсиите на родителите ни!Неотдавна,от лигаво ТВ-шоу разбрахме,че изоставените по домовете деца са над 7 000.Значи ежегодно даваме за тях по 70 милиона! А една част от нашите собствени деца не получават и стотинка детски надбавки!Ограбват ни!
20
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
изоставените са *** нали? Кой нормален българин си оставя детето в дом?
19
24
 
6
 
! Отговори
капка преди 12 години
*** си ти! Различията са за да ги приемаме. *** са факт и не можеш да ги заобиколиш. Трябва да се интегрират. Не може да отричаш света около себе си. Щом не ти харесва *** някъде където ги няма.