Гладиаторски битки и продажба на роби през 21 век

Това са само част от атракциите на Втория панаир на туристическите забавления и анимации
21 май 2011 17:46, Румяна Стефанова
3
Гладиаторски битки и продажба на роби през 21 век
Снимка: Dnes.bg

Античният град Кабиле край Ямбол се превърна в естествен декор за гладиаторски битки, продажба на роби и ревю на римска мода от ІІ – ІІІ век. Това са само част от атракциите, демонстрирани във второто издание на Панаира на туристическите забавляния и анимации.

Мъже и жени в тоги, характерни за различните йерархични рангове облекла и оръжия, пресъздадоха чрез възстановки живота на древните римляни. За посетителите на Националния археологически резерват Кабиле днес и утре са предвидени демонстрации „По стъпките на древните астрономи“, организирани от Астрономическата обсерватория и планетариум Ямбол.

Изкачилите „Зайчи връх“ се запознават с култови обреди и ритуали, извършвани на светилището на богинята Кибела, както и свързаните с лятното и зимно слънцестоене древни астрономически наблюдения. По време на Втория панаир на туристическите забавления и анимации, организиран от Регионалния исторически музей в Ямбол бе презентиран и музея на бойната слава, който предстои да бъде открит в Ямбол.

В него място ще намерят войсково снаряжение, музейните сбирки на всички ямболски поделения, немските танкове „Майбах“ и възстановка на т.нар. ямболски цепелин.

Фотоизложби, изложба базар на сувенири – реплики на археологически находки от Ямболския регион, стрелба с копие и лък, разнообразни концерти, театрални изпълнения и огнено шоу допълват атракциите на Панаира на туристическите забавления и анимации. 

Очаква се проявата да стане традиционна и да бъде включена в културните маршрути на туристическите агенции в страната и чужбина.


3
Още по темата: КабилеЯмбол
Още от
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 6 години
"мъже и жени в тоги"???
В древния Рим е известно, че мъжете са носили тоги.
За жени в тоги обаче не знам да е имало, освен ако не са били трансвестити.
Жените в древния Рим не са носили тоги, а дреха наречена стола.
Така че най-вероятно мъжете са носили тоги а жените столи.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пресъздали са днешната действителност
1
6
 
1
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 6 години
vidqla zabata 4e kovat podkova na konq i vzela ta vdignala kraka i tq.