Екстремизъм не е равно на ислям, твърди бивш шеф на ДАНС

Трудно се работи по радикален ислям, призна Цветлин Йовчев
Обновена: 26 май 2011 15:11 | 26 май 2011 15:11,
52
Екстремизъм не е равно на ислям, твърди бивш шеф на ДАНС
Цветлин Йовчев. Снимка: Булфото

"Опасно е да се търси причинно-следствена връзка между екстремизма и исляма като религия и джамиите като места, където част от българските граждани изповядват своята религия".

Това каза в интервю за "Фокус" бившият председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Цветлин Йовчев.

По думите му – подобно нещо е грешно и е изключително опасно.

"Това е наливане на вода в мелницата на засилването на противопоставянето, омразата и нетърпимостта, което, мисля, е крайно неприемливо в съвременното общество", каза той.

Трудно се работи по радикален ислям, призна още Йовчев.

"Не е възможно държавата да реагира със средствата, с които действат екстремистите и, не дай си Боже, терористите. Не може на насилието да се отговори с насилие, на омразата – с омраза. По тази причина механизмите, с които държавата може да се бори с тази заплаха, са като се опитва да минимизира и да неутрализира причините, пораждащи това явление", допълни той.

По думите му в българското общество Възродителният процес е нанесъл една много сериозна и много тежка рана.

"При част от българското общество, която беше засегната от този процес, е явно в каква посока въздейства той. В друга част, особено в интелигенцията, той отвори една много сериозна рана. Чувство за вина. И българското общество в момента не е подготвено да възприеме, че съществува такава заплаха. Това също е следващата причина, поради която се работи много трудно", каза Цветлин Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
ферит за 48 преди 12 години
не сме хитлеристи бе човек! Ние сме си нормални хора тука. Но ни писна на много хора да ти усилват маанета в ушите било от минарета, било от *** купони нощем и денем. Това е направо терор над нормалния човек и няма общо с исляма. *** не са ислямисти много от тях, но надуват уредбите до втръсване. Ходжите не са глухи, но пускат усилватели от минаретата, нали? това а вандалщина и затова го мразим. А и кой нормален човек харесва тая вакханалия? Ние не сме расисти, а мразим гадните неща.
43
1
 
3
 
! Отговори
sivite преди 12 години
nai veche da ti kaja ne jiveq v bılgariq smotanqk skapan ne mi idvaite v istanbul da go duhate hitleri.
42
1
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Че прокурорите не зачитат Конституцията и законите отдавна е известно, но все пак..Да видим какво пише в Конституцията за правата на гражданите: - Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими.(2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.(2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законитеКакво е положението в България- В бългапия има 100 000 ревностни мюсулмани и 1 000 000 ревностни християни, да де ама и 5 240 000 атеисти и деца, които не осъзнават що е религия и атеизъмКакво е положението в София:- Има около 300 ревностни мюсулмани, около 100 000 ревностни християни и още 1 300 000 атеиста и децаКотституционен извод:- Дори тези 300 мюсулмана и да имат право да бъдат призовани с глас (не със стереоуредби) от ходжите за молитва, щом НАРУШАВАТ ПРАВОТО НА 1 400 000 АТЕИСТИ И ХРИСТИЯНИ в София, да не бъдат призовавани за ислямски молитви, то по Конституция, следва ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ТОВА СИ ПРАВО ИЛИ ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНАТА ДА ГИ ЗАСТАВИ да уважават правата на другите!!!- Да се поставят високоговорители на джамия, нещо дето го няма в Корана, е ПОДШУШНАТО НА ХОДЖАТА ОТ ДЯВОЛА!!!АЙ ШАЙТАН!!!
41
2
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
НЕ НЕ СЪМ ТУРЧИН - БЪЛГАРИН СЪМ КАТО ТЕБ(ЗА ТОВА ЖИВЕЕШ ТУК)А КОЙТО ТИ Е КАЗАЛ,ЧЕ НЯКОГА СМЕ ИСКАЛИ И ВАС ДА ВИ ПРАВИМ БЪЛГАРИ - ЯКО ТЕ Е ИЗЛЪГАЛ
40
4
 
5
 
! Отговори
Антимюслем преди 12 години
Екстремизъм не е равно на ислям, твърди бивш шеф на ДАНС" - само дето е едно и също.Всеки мисюлманин е терорист или е най-малкото потенциален такъв.Исляма промива мозъците на мисюлманите и ги превръща в диваци и терористи.Религията им е опасна за мира на всяка държава.
39
2
 
2
 
! Отговори
sivite преди 12 години
samo 6te vi kaja 4e ne sme bılgari. za 100 godini ni napravihte bılgari to togava vie za 500 godini ste turko taka li izliza mnogo dobre si pomilete po tozi vıpros.
38
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 12 години
исляма го има само в празната глава на болен сидеров.
37
3
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
БЪЛГАРИНЪТ НИКОГА НЕ Е МРАЗИЛ НЯКОГО БЕЗ ПРИЧИНАБЪЛГАРИТЕ СА КРОТКИ И МИРОЛИБИВИ ХОРА И НИКОГА НЕ СА ИСКАЛИ ДА ОТНЕМАТ,ТОВА,КОЕТО НЕ Е ТЯХНО,НО УСЕТЯТ ЛИ,ЧЕ НЯКОЙ ИМ МИСЛИ ЗЛОТО.....НЯМАТ РАВНИ,КОГАТО НАКАЗВАТИ ТАКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ
36
5
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
БЪЛГАРИТЕ ЛОША ДУМА НЕ БЯХА КАЗАЛИ НА ТУРЦИТЕ В СРЕДАТА НА 80-ТЕ ГОДИНИ,КОГАТО ЗАПОЧНАХА ТЕРОРИСТИЧНИТЕ АКТОВЕ ВЪВ ВЛАКОВЕТЕ...НИТО ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС БЕШЕ ЗАПОЧНАЛ НИТО НЯКОЙ ЗА НЕЩО ГИ ЗАКАЧАШЕ...НО ТЕ УБИВАХА....ЗАЩО...ЗАЩОТО ТАКИВА СА ТУРЦИТЕ - ГАДНИ ХОРА
35
0
 
7
 
! Отговори
НЕ! преди 12 години
Омразата може да роди само омраза.Това не е начина.Толерантност е дума,която явно не разбираме много,а това е единствения и правилен път за да намалим екстремизма във всяка негова форма.
34
5
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Я....ТОЛЕРАНТНИТЕ МОХАМЕДАНИ ДА ОБЯСНЯТ..КАК ТАКА ПОД ДЖАМИЯТА ИМА ОСТАНКИ НА БЪЛГАРСКА СРЕДНОВЕКОВНА ЦЪРКВА...НЕКА ОБЯСНЯТ КАКВО СА НАПРАВИЛИ С БЪЛГАРСКИЯ ХРАМ ЗА ДА ИЗПОЛЗВАТ МЯСТОТО МУ !!!!!!!!!!!!
33
5
 
10
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
А НА МЯСТОТО НА ДЖАМИЯТА Е ИМАЛО ЦЪРКВА,КОЯТО ПЪК Е БИЛА СРЕДНОВЕКОВНА И Е БИЛА С ВЕКОВЕ ПО-СТАРА ОТ ТАЯ ДЖАМИЯ-МЯСТОТО ВИНАГИ Е БИЛО ХРИСТИЯНСКОА ТОЯ ТУК СЕ Е ОБЪРКАЛ...ВИДИТЕ ЛИ БЪЛГАРИТЕ ИЗПИТВАЛИ ВИНА ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС...ДА ВИНОВНИ СМЕ...ЧЕ НЕ ИЗРИТАХМЕ ВСИЧКИ *** МАЙМУНИ В АНАДОЛА,А САМО 100 000 ОТ ТЯХ..МАЛКО ИМ БЕШЕ
32
4
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
Прав си, съвсем нищо нямат :)))) Пророка налага новата религия с ятаган в ръка, нападайки дори родния си град, чувал е гласове да му говорят и сега щяха да го лекуват... Какъвто оргиналът, такива и последователите...
31
1
 
0
 
! Отговори
Duke Nukem преди 12 години
Лесно се работи ако имате подкрепата на обикновенните хора. Били те продавач-консултанти и т.н. Като дойде брадясалия дето се кланя към Мека да дири някоя по-специална копирна техника да му се лепнете като сянка. Които владее информацията той побеждава в играта. Не става само с това кой-влвзнал и излезнал от страната
30
4
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
ами "пророка" на мюсюлманите е рязал главите на стотици хора, спал с 9 годишно момиченце, грабил и опустошавал и такива работи и те си го смятат за идеалния модел за подражание. и в корана пише че само на тези които умрат за исляма им е гарантиран рая с много девици и всички екстри и те затова отличниците мюсюлмани се взривяват но тези неща какво общо имат с екстремизъм
29
4
 
10
 
! Отговори
АК преди 12 години
При празна джамия демонстративно да се гъзурчиш на тротоара, да надуваш тонколоните в центъра на християнска столица и да твърдиш, че това не е религиозен екстремизъм е подценяване на аудиторията... Съвсем явно религията се използва от ислямистите за постигане на политически и икономически цели и експанция на Балканите. И пак ние с гърците ще го отнесем, защото в Европа си затварят очите и пак си мислят, че са далече от опасноста. На новите ни "съюзници" от САЩ слаба Европа им изнася.
28
0
 
2
 
! Отговори
стефан стойков преди 12 години
Е, Бойко не знаеш ли, че го назначи на граждански договор в МС.Не ни въвеждай в заблуда!
27
2
 
3
 
! Отговори
БОЙКО преди 12 години
НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ ЗАЩО ГО ИЗГОНИХ ОТ ДАНС !ВСЕ МУ Е ТРУДНО ВСЕ ПЛАЧЕ
26
7
 
6
 
! Отговори
do 27 преди 12 години
Джамията е от 16 век, момченце, много преди Александър Невски. Не е построена сега, но това на такива като теб да им говориш за история, архтектура и смисълът от тях е загубена кауза. Слушай си Волен, така със сигурност няма да се научиш да пишеш на български.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Evala na 14!!!!!!!! Pozdravqvam te, ako vsi4ki q 4etqha taq konstituciq nqmashe da q vdignat taq djamija vaobshte v na centara na Sofia!!!!