Помпат месото с вредна сол

От едно кило месо правят 1,5 кг. колбаси
Обновена: 30 май 2011 14:40 | 30 май 2011 07:07,
153
Помпат месото с вредна сол
Снимка: Архив Булфото

Производители масово киснат месото в разтвор от нитритна сол за да поеме вода като гъба. Така увеличават теглото с 50 процента и от кило мръвка правят кило и половина колбаси, пише в. "Телеграф".

Освен че ни мамят с теглото, проблемът е, че нитритната сол е канцерогенна. Различни фирми продават вредните добавки дори в интернет, рекламирайки, че дават рандеман 150 %.

Нитритната сол е смес между натриев нитрит, хранително качество и трапезна йодирана сол. Тя се използва главно за обработка на месо и месни продукти. Нитритната сол фиксира цвета, вкуса и аромата на продукта.

Тази добавка се намира в почти във всеки пакетиран продукт от месо, независимо дали е салам, наденица, кренвирш или бекон.

Преди седмици, земеделският министър  Мирослав Найденов обяви, че до 50 % от производителите влагат вода или разтвори от соли в месните продукти. Има производители, които чрез инжектиране на разтвори изкуствено увеличават теглото на месните продукти.

Още по темата

Този процес, който се нарича тумблиране, е вреден за здравето. Много често те ни предлагат не меса и не филе, а нещо, което е същото, но инжектирано с водни разтвори, които увеличават обема и масата, но за сметка на нашето здраве, коментира министърът.

В момента се изготвя наредба, която ще определи как, какво и доколко е позволено да се влага в месните продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
2
 
1
 
! Отговори
aнонимна преди 12 години
Накратко казано, това, което се слага в саламите и т. н. е нитрат, а не нитрит. И неговото използване е позволено в спесификациите на тези продукти. А нитритът е химично съединение, което е отровно и 4 грама от него би предизвикало смъртта на човек, така, че това са пълни глупости на некомпетентни хора-драскачи, а не журналисти, които не проверявят инф. както повелява законът и пишат глупости!Жалко!
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Купих си последно едни пилешки филета и реших да ги приготвя бе грам мазнина директно на тефлонов тиган ... след като ги оставих в купа на дъното се образува нещо като гел ! Това от пилешко филе ... отврат ... какво да си купя да яма бати !?!
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз си чета "Код Вегетарианец" и си пазарувам от бабите!
141
0
 
2
 
! Отговори
Месаря преди 12 години
А тия са открили топлата вода..... И нещо има тука в тази статия! В кремвершите няма месо! Леко сте се объркали.. има всичко друго ама не и месо. Изобщо във всеки млян *** има опасност за вашето здраве особено от "народните"
140
0
 
3
 
! Отговори
Дедо Шишарко преди 12 години
Работата лъсна като камбанарията на Ал. Невски след дъжд. Проектът Ран - Ът в действие.Всички по бързата процедура в апартаменти от 2 куб.м. Така е братко - вечна му памет на българския народ.
139
0
 
2
 
! Отговори
Светльо Ламбоф преди 12 години
Министъра на храните и цените - МНМинистъра на изгорелите въглища - ТрТХвани единия - удари го в другия
138
0
 
2
 
! Отговори
Ранобуден преди 12 години
Гледайте утре по БТВ Мазния какви ще ги дроби при неудобните въпроси на водещите в сутрешния блок?
137
0
 
3
 
! Отговори
бай Шано преди 12 години
то и принас сигурно ги правят такива тарикатлъци но поне не ти дерат кожата пилетата са на 2,3? килото и свинското на 4 до 6?/кг аз миналата год. като си идвах отпуска се уплаших --не се учудвам че единственитте които могат да си позволят да живеят в БГ са англичани и руски мафиоти
136
2
 
1
 
! Отговори
Скалата преди 12 години
аааааа добре ви беше едно време като на село заколят еко-прасето и натъпчете фризера с еко-мръвки ама сега нямаааааа мързеливци...и не ми ги разправяйте защото болшинството от приятелите ми предпочитат да купуват домати и не да си ги бучнат в дворчето ...нямали време ,че ги скъсала ...
135
0
 
1
 
! Отговори
ха ха преди 12 години
като се замисля -предпочитам да ми напомпат заплатата с мръсни пари отколкото мръвките с готварска сол ...ама мене кой ме пита
134
1
 
4
 
! Отговори
еее, стига вече де.. преди 12 години
Mиро Найденов отдавна трябваше да си е отишъл/подал оставка или махнат/...То след толкова много гафове - с европейските средства за селските производители; със стандарти измислени само за PR /Стара планина/; с евтин популизъм,целящ да отклони общественото внимание от злободневни проблеми и опити да се моделира общ мнение... Искате ли примери?Ами каква я свърши докато беше шеф на Екоравновесие? Колко европейски проекта усвои? И какво промени?Писна ми от позьори и смешници...А на вас?
133
0
 
2
 
! Отговори
доParcuc преди 12 години
не сп ирай ракията , че ще изтрезнееш :)
132
0
 
5
 
! Отговори
Parcuc преди 12 години
Aз отдавна спрях да ям всякакви луканки, сушеници, кайми в пакетчета, кремвирши, наденици, филета и не знам какви още ***. Спрях и водата от чешмата и се чувствам екстра.
131
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма спасение на Балканите.Знае се.Нямаме спокойствие.Нямаме сигурност в нищо от храната до полицията.
130
1
 
8
 
! Отговори
РЕДА СЕ ВЪВЕЖДА... преди 12 години
...ОТ ПАЗАРА ---НЕ ОТ ДЪРЖАВАТА!ДЪРЖАВАТА Е ТАЗИ ---КОЯТО СЪЗДАВА ЗАКОНИ, ЗА ДА СЕ СПАЗВАТ ОТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ И ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ПАЗАРА НА СТОКИ!КАТО НЕ СТЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА СПАЗВАТЕ ЗАКОНИТЕ .....ПРОСТО ,НЯМА ДЪРЖАВА!ПРАВИТЕ СИ ГЪРГАРА, СЪС ЗАКОНИТЕ-----ПОСЛЕ СЕ ПИТАТЕ ,..."ЗАЩО НЯМА ДЪРЖАВА"...???!!!ТОВА Е КАТО ДА ПИТАШ...."КОЙ МИ Е *** В ГАЩИТЕ "....???!!!!ТИПИЧНИ ,КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЪПОТИЙ.....ОТ ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ***!!!
129
0
 
9
 
! Отговори
НЯМА ДА ИМ КУПУВАМЕ преди 12 години
Еми,значи са решили ида доотровят българите.Да не се купуват поне за децата ,както и бременните.Абе,за никой.Дайте им фалит на алчните и това е.
128
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересите на производителя и най-вече на търговеца са в разрес с интересите на обществото, защото те гонят само печалба. Затова е създадена държавата - да контролира и въвежда ред. Когато това не става,цялото общество затъва в купища проблеми. Интерес от слаби държави имат само интернационалните компании, преследващи само печалбата си. Това се нарича глобализъм, нов ред, гарнирано с приказки за толерантност и демокрация.
127
0
 
13
 
! Отговори
Емигрирам !!! преди 12 години
Обезчестен народ, прокълната държава...Апатейд и геноцид е провежда срещу българския народ!!!
126
1
 
8
 
! Отговори
КАКЪВ КОНТРОЛ, ИСКАТ преди 12 години
...КАТО ШЕФА НА СТОЛИЧНОТО ИНСПЕКЦИЯ ПО АХ---Е ФУТБОЛИСТА И РЕФЕРА ---д-р АНТОНИЙ ГЕНОВ, А МИНИСТЪРА Е ПРОФЕСИОНАЛЕН ДОКТОР-КУЧКАР???!ТОВА СЪЩОТО , КАТО ДА ПОСТАВИШ ХР.СТОИЧКОВ---ДА ОТГОВАРЯ ЗА ХРАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ....ЗАЩОТО РАЗБИРА ОТ ,ЧЕВЕРМЕ ,МЕШАНА СКАРА И....ДРУСАН КЕБАП!!!!ДРЕМЕ МУ НА д-рАН.ГЕНОВ ЗА ХРАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ----НАЛИ СИ ПОЛУЧАВА ПАРИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ И РУШВЕТИТЕ ОТ СВИРЕНЕТО....??!!!!!БЪЛГАРИНА Е *** -НО, ЯК И ИЗДРЪЖЛИВ...ПАСЕ КОПРИВА И *** КОЛОИДНО ЖЕЛЯЗО ...ЗА АРМАТУРАНА ТЕЛ
125
1
 
11
 
! Отговори
OPS преди 12 години
А Добро утро Г-н Министър. Как чак сега ли разбра (за рейтингчето ли...) че слагат това. Нали на времето работеше в ДВСК и контролираше месото ...или е забравил министъра и да напомня, как е познат в тези среди като Миро Ирландското месо или беше Миро 20 годишното месо !