Помпат месото с вредна сол

От едно кило месо правят 1,5 кг. колбаси
Обновена: 30 май 2011 14:40 | 30 май 2011 07:07,
153
Помпат месото с вредна сол
Снимка: Архив Булфото

Производители масово киснат месото в разтвор от нитритна сол за да поеме вода като гъба. Така увеличават теглото с 50 процента и от кило мръвка правят кило и половина колбаси, пише в. "Телеграф".

Освен че ни мамят с теглото, проблемът е, че нитритната сол е канцерогенна. Различни фирми продават вредните добавки дори в интернет, рекламирайки, че дават рандеман 150 %.

Нитритната сол е смес между натриев нитрит, хранително качество и трапезна йодирана сол. Тя се използва главно за обработка на месо и месни продукти. Нитритната сол фиксира цвета, вкуса и аромата на продукта.

Тази добавка се намира в почти във всеки пакетиран продукт от месо, независимо дали е салам, наденица, кренвирш или бекон.

Преди седмици, земеделският министър  Мирослав Найденов обяви, че до 50 % от производителите влагат вода или разтвори от соли в месните продукти. Има производители, които чрез инжектиране на разтвори изкуствено увеличават теглото на месните продукти.

Още по темата

Този процес, който се нарича тумблиране, е вреден за здравето. Много често те ни предлагат не меса и не филе, а нещо, което е същото, но инжектирано с водни разтвори, които увеличават обема и масата, но за сметка на нашето здраве, коментира министърът.

В момента се изготвя наредба, която ще определи как, какво и доколко е позволено да се влага в месните продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
80
 
! Отговори
se преди 12 години
Помпат е меко написано.Тровят ни !!!Куде е деържавата,съда прокуратурата.Мафия навсякъде и във всичко в частния сектор.Пари под масата.Затваряне на очите и народа мре.Болни сме зашото 20 години ни хранят с ОТРОВА!!!За капак МВР със спонсори.Ех Тодоре що умре толкова млад.....
3
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така си е купуваш си диетично бяло месо, а то пълно с купчина *** далеч от диетичното. "Забога братя не купувайте".
2
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въобще не яжте колбаси и готова кайма.Проблемът е обаче, че не се знае и месото колко е месо.Не се знае с какво са хранени и инжектирани кравите, свинете и пилетата.Ако са яли соев фураж, значи 100 % са яли ГМО, тъй като в света соята почти на 100 % е ГМО.
1
1
 
96
 
! Отговори
Уточнение преди 12 години
"От кило месо правят 1,5 кг. колбаси"От кило месо правят кило и половина ***, а ние ги плащаме като колбаси!!!Сами си правете сметката.