Пиленцата, натъпкани с вода, в ъгълчето

8 от 14 пилета на пазара са с наднормено съдържание на соли
Обновена: 31 май 2011 15:12 | 31 май 2011 11:46,
146
Пиленцата, натъпкани с вода, в ъгълчето
Шопската салата сега е на далавера, сметна Мирослав Найденов. Снимка: Архив БТА

Осем от 14 проби на пилешко месо са с доказано наднормено съдържание на вода, и то в граници от 27 до 51%. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.  Данните са от акция на Българската агенция за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите.

„Ако 50 % от едно пиле е вода – ние какво плащаме”, зачуди се министърът. Той допълни, че в повечето случаи това дори не е вода, а солеви разтвори, с които пилешкото месо е инжектирано.

Фирмите нарушителки ще бъдат санкционирани с по 10 000 лева. При повторно нарушение ще бъдат затваряни. „Прошка тук няма да има”, отсече Найденов.

Очаква се Комисията за защита на потребителите да обяви имената на фирмите нарушителки.

Той поясни, че европейският регламент позволява влагането на допълнителна вода, но с цел – заготовка, например в марината. Но това трябва да бъде обозначено като заготовка на етикетите на пилешките продукти.

Ще се направят промени в наредбите, с които да се задължат производителите да отбелязват съдържанието на вода на етикетите, увери земеделският министър.

Още по темата

Той припомни примера с употребата на палмово масло в млечните продукти. То не е забранено за употреба, но след изписване на съдържанието на етикетите потребителите вече не предпочитали тези продукти.

„Като направим така и с пиленцата, тези, които са инжектирани с вода, ще бъдат в ъгълчето, потребителите ще се откажат да ги купуват, и производителите ще се откажат”, каза Найденов.

Той обяви, че предстоят още проверки. Ще бъдат вземани проби и от свинското филе.

Българските краставици са абсолютно чисти. Няма основание за притеснение. В България няма от заразените краставици, увери отново земеделският министър.

„Нека потребителите да си консумират и таратора, и шопската салата. Даже сега са на далавера, защото краставиците са на по-ниски цени”, посъветва Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
4
 
! Отговори
СМЯХ преди 12 години
Лидерът на БСП Сергей Станишев не изключи напълно възможността за коалиция с ГЕРБ след следващите избори, като обаче заяви, че левицата ще се бори за мнозинство в парламента и "ако се налага" да се обедини с партията на Борисов, ще настоява за ясни правила. =====================================================Нещо взе да подвива опашка съргейшата! Иска да се коалира вече... Защо ли? може би защото усети, че БСП ще спечели избори, когато Гоце стъпи на Луната. А интересно защо не търси АБВ?
116
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Позната работи в голям супер маркет във Варна и тя ми каза, че нищо не се бракува и изхвърля, там, където може се пренабиват етикети, а където не може се мокрят с вода, махат и слагат нови. Замразените продукти, с изминал срок се размразяват и вадят от опаковките и се слагат на хладилната витрина. Престоялите охладени пилете ги киснели във вода, старото месо, с вече лош външен вид се смила и продава на кайма....да ви изброявам ли още търговски трикове от кухнята или това е достатъчно?
115
4
 
3
 
! Отговори
1234 преди 12 години
за тоя поне боко е прав - луд умора нема
114
2
 
5
 
! Отговори
sostin преди 12 години
нямах в предвит това другарю социалист , далеч съм от мисълта за светлото социалистическо бъдеще и петилетките , молати са , не бъркай нещата..... щото ако погледнем от по-далече така , вашите хорица са в основата на всички тиа помиярски схеми , измами , далавери , врътки .В тая страна ще се живее добре когато пукне и последня комунист, така че апвай банани....ха ха ско искаш отиди в Куба там е по вашия начин още ха ха
113
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВОТАЗИ ГОДИНА ШАРАНА ЗА НИКУЛДЕН БЕШЕ В РАМКИТЕ НА НОРМАТААГНЕШКОТО ЗА ВЕЛИКДЕН -СЪЩОЯЙЦАТА-СЪЩОПРОВЕРКИ СЕ ПРАВЯТ СУБСИДИИ СЕ ДАВАТ ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ С МАГИЧЕСКА ПРЪЧКА НЕ СЕ СЛУЧВАТ НЕЩАТА АЗ ПРАВЯ СЪПОСТАВКА НА ТОВА КОЕТО ВИЖДАХ ПРЕДИ 3 Г. И СЕГАВСЕ ПОВЕЧЕ НИВИ ИЗОРАНИ ЗАСЯТО-ПОНЕ ТОВА КОЕТО ВИЖДАМ ДОКАТО ПЪТУВАМДАНО ПОДСИГУРЯТ ПОЛИЦЕЙСКА ЗАЩИТА ЗА ОПАЗВАНЕ НА РЕКОЛТАТА И ТОГАВА ХОРАТА ПО СЕЛАТА ЩЕ СИ ОТДЪХНАТ,ИМАШЕ ТАКОВА СЪВЕЩАНИЕ С МВР И ЗЕМЕДЕЛИЕТО
112
0
 
5
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Г-н Найденов, гусин министре, искам имената на фирмите произвеждащи тумблирани меса.Искам да знам кой прави ментета, а сам ще реша да купувам ли или не.
111
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 12 години
При капитализма ще ядете това. Ние при социализма вярно , че банани ядяхме само на нова година(сега са ми втръснали), но пък какво мляко, сирене и месо ядяхме.
110
0
 
3
 
! Отговори
sostin преди 12 години
виждали ли сте как в Т-маркетите, както и в другите големи магазини, но предимно там , постоянно се пребират от щандовете еди меса едни чудесии , след което се преналепват смешните етикетчета със сроковете на годност и пак се слагат за продан. Пробвал съм подобно месо да го дам на кучето си ха ха и то не го яде а хората купуват яко
109
2
 
6
 
! Отговори
Оля преди 12 години
Този ухилен министър, достоен за реклама на наденици, вместо да ни съобщава резултатите от работата на агенцията по храните да си седне на д...то и да започне да прави политика това министерство.А то ще я докараме само до вносни храни.
108
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко е виновен!
107
0
 
4
 
! Отговори
потребител преди 12 години
Би било добре, ако някой производител, / който и да е/ излезе и публично изяде това, което е сътворил. Това трябва да бъде началото на наказанието му.
106
3
 
3
 
! Отговори
Съргей Станишев преди 12 години
Забравих! Няма еврофондове - няма проблем!
105
3
 
5
 
! Отговори
Съргей Станишев преди 12 години
Добре си беше по наше време - няма стандарт, няма проблем. Няма магистрала - няма проблем. Няма арести и присъди - няма престъпност. Няма гори, плажове, реки - няма екопроблеми.
104
3
 
6
 
! Отговори
do 109 преди 12 години
Има да чакаш! Погледа му е вперен в пачки пари и 19 годишни манекенки, които ако не бяха парите му, нямаше да искат да доближат до свинската му ***.
103
2
 
4
 
! Отговори
sostin преди 12 години
ха ха ,е да некопуваме добре ми кво ще ядем , че нещо не се сещам качествена храна? Без ток пак ще да е тегаво, без водица също, телфоните пък са необходимост, не сме богати за аероплани иначе с удоволствие небих ползвал путната мрежа ха ха
102
1
 
4
 
! Отговори
потребител преди 12 години
От кога чакам министър Найденов да погледне и към прясно охладеното свинско месо. Там безобразията са още по безумни.
101
5
 
4
 
! Отговори
СВЯТ преди 12 години
ВИНОВЕН Е ТОЗИ КОЙТО КУПУВА ....ЗАЩО ВИНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ПРОДАВАЧИТЕ
100
4
 
4
 
! Отговори
Калин преди 12 години
не си държавен служител а партиен .. шментиш :) пък и сайта .. не е герберасти .. ахаха
99
0
 
1
 
! Отговори
щото преди 12 години
се грижат за нас бее
98
1
 
5
 
! Отговори
Държавен служител преди 12 години
С какво наруших правилата на герберасткият ви сайт?