Пиленцата, натъпкани с вода, в ъгълчето

8 от 14 пилета на пазара са с наднормено съдържание на соли
Обновена: 31 май 2011 15:12 | 31 май 2011 11:46,
146
Пиленцата, натъпкани с вода, в ъгълчето
Шопската салата сега е на далавера, сметна Мирослав Найденов. Снимка: Архив БТА

Осем от 14 проби на пилешко месо са с доказано наднормено съдържание на вода, и то в граници от 27 до 51%. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.  Данните са от акция на Българската агенция за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите.

„Ако 50 % от едно пиле е вода – ние какво плащаме”, зачуди се министърът. Той допълни, че в повечето случаи това дори не е вода, а солеви разтвори, с които пилешкото месо е инжектирано.

Фирмите нарушителки ще бъдат санкционирани с по 10 000 лева. При повторно нарушение ще бъдат затваряни. „Прошка тук няма да има”, отсече Найденов.

Очаква се Комисията за защита на потребителите да обяви имената на фирмите нарушителки.

Той поясни, че европейският регламент позволява влагането на допълнителна вода, но с цел – заготовка, например в марината. Но това трябва да бъде обозначено като заготовка на етикетите на пилешките продукти.

Ще се направят промени в наредбите, с които да се задължат производителите да отбелязват съдържанието на вода на етикетите, увери земеделският министър.

Още по темата

Той припомни примера с употребата на палмово масло в млечните продукти. То не е забранено за употреба, но след изписване на съдържанието на етикетите потребителите вече не предпочитали тези продукти.

„Като направим така и с пиленцата, тези, които са инжектирани с вода, ще бъдат в ъгълчето, потребителите ще се откажат да ги купуват, и производителите ще се откажат”, каза Найденов.

Той обяви, че предстоят още проверки. Ще бъдат вземани проби и от свинското филе.

Българските краставици са абсолютно чисти. Няма основание за притеснение. В България няма от заразените краставици, увери отново земеделският министър.

„Нека потребителите да си консумират и таратора, и шопската салата. Даже сега са на далавера, защото краставиците са на по-ниски цени”, посъветва Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
16
 
! Отговори
sostin преди 12 години
много е странно как в България всичко е помия обаче проблеми няма. Храната по магазините е под всякаква критика , пълна с води , соли , моли ,лубриканти , изрезки , пълнители и кво ли още не само не и това от което трябва да е направена. GSM операторите си правят каквото искат, енергото ни лъже ежедневно, водата можеби има повече форми на живот в нея отколкото в Амазонка, по пътищата има дупки като за сафари, мога да изброявам до утре по това време......но пък иначе ще ни забранят да пушим ха ха
96
6
 
8
 
! Отговори
бай преди 12 години
Миро е най-корумпирания тип в това правителстсво. И стига сте хвалели Плевнелиев. Автомагистрала Люлин е най-скъпата отсечка в цял свят. Автомагистрала в Италия, минаваща под планина, струва по-малко от тази отсечка. Колко ли е гушнал някой???
95
2
 
4
 
! Отговори
mda преди 12 години
някой да е обявил сис темата БДС за невалидна ? че не се сещам... това че не се спазват е отделен въпрос, ама то е щото никой не контролира нишо в тая държава, освен ако не може да се получи някаква комисионна...та в тая връзка ако не е отменен БДС, от къв зор трябваше да се измислят нови стандарти ? това във връзка с легендите, че герб правели нещо поне
94
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧУХТЕ ЛИ НОВИНАТА;"ГИНЕС" ДАВАЛИ 1000000 ЕВРО ЗА ОТКРИТ ЧЕСТЕН КОМУНИСТ.ВЕЧЕ 50 ГОДИНИ НИКОЙ НЕ Е ВЗЕЛ НАГРАДАТА.ПЕЧЕЛИВШИ НЯМА.
93
1
 
4
 
! Отговори
Позитански плач преди 12 години
Като няма арести и прокурорски проверки - бездействие и срастване на властта с престъпността. Като има арести и съдебни дела - полицейщина, нарушаване на човешките права и долни инсинуации.
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига с тея непракъснати спекулации с храните. Защо непрекъснато се вдига шум около цените-качеството на храните. По този начин не се ли създават условия за повишаване пазарните цените на храните (за качество незнам). Нужно ли е чак такъв голям обществен отзвук, не може ли просто да си варшат работа и потребителите да го усетят с по-ниски цени по-добро качество по-голям асортимен, не по-високи цени същия асортимент с по-различна опаковка със същото качество.
91
3
 
10
 
! Отговори
Позитански плач преди 12 години
Като няма магистрали - защо няма? Като се правят магистрали - ние магистрали не ядем!
90
17
 
22
 
! Отговори
Браво ! преди 12 години
БРАВО за м-р Найденов и Управлението на ГЕРБ
89
2
 
8
 
! Отговори
StereoTip преди 12 години
тоя го помислих за Наско Сираков и се зачудих тоя па от кога почна да разбира от пилИнцтата :D
88
9
 
18
 
! Отговори
georgi44 преди 12 години
Браво на Найденов, така трябва да се работи. А не като предния министър - ония гаден турчин. Раздадоха всички защитени земи и си вдигнаха чукалата. Чак ме е яд, че не осъдиха никой.На следващите избори, аз пак съм за герб.. не че са голяма работа, ама другите хептен не стават
87
2
 
8
 
! Отговори
Позитански плач преди 12 години
Като няма стандарти - защо няма? Като се въведат стандарт - защо са ни тия стандарти?
86
0
 
9
 
! Отговори
"Неизвестни&quo преди 12 години
Кои са фирмите?Какви са солите? Как консумацията им се отразява на организма, имайки предвид, че пилешкото месо е основно диетично месо при много голяма гама от хронични болести, а също така е и едно от основните меса в менюто на най-малките деца. Неизвестното плаши. Това ли се цели - стресиране на хората?
85
2
 
6
 
! Отговори
утре преди 12 години
И БСП напомпани с кръвчица, в ъгълчето.
84
3
 
4
 
! Отговори
amina преди 12 години
И аз се чудя защо като ям замразено пиле на сутринта дъхам на сол :))
83
2
 
5
 
! Отговори
абитуирент преди 12 години
да му имам езика на този министър .....
82
2
 
14
 
! Отговори
sostin преди 12 години
то само пилетата да бяха е хееееее , то всичко е подгизнало в ниакви течности и простотии, салами , шонки , филета , мезета всичко тъне в течности.....
81
2
 
5
 
! Отговори
fggnm преди 12 години
zakani ,zakani a deistviq nulevi
80
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
4e to tva odavna se znae 4e pravqt firmite taka,ama nikoi do sega ne e vzel merki,pak i ako vzemat dali pak nqkoi firmi nqma da imat 4adar,nad tqx,a obiknoveniq 4ovek vinagi e potarpev6
79
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истинска пазарна икономика ще има тогава, когато съобщавате имената на фирмите и ги оставяте да оцеляват сами в тази обстановка. Като ги криете, ги покровителствате да продължават така или за малко ще поспрат с тази техника и после пак. Ако ги знаем, никой няма да купува от тях и ще се принудят 1. да си преглътнат загубите от тарикатлъка 2. да работят като хората или 3. да фалират, други ще дойдат. Спрете тази практика да ги криете!
78
13
 
9
 
! Отговори
Ти си луд 74 преди 12 години
Този краде по 3 спрямо предишните, а с глупавите си стандарти, които никой не контролира, само симулира работа. Браконер е по-голям от Гоце, мъкне *** по лов, краде безогледно, а "нашата" полиция го пази.