Пиленцата, натъпкани с вода, в ъгълчето

8 от 14 пилета на пазара са с наднормено съдържание на соли
Обновена: 31 май 2011 15:12 | 31 май 2011 11:46,
146
Пиленцата, натъпкани с вода, в ъгълчето
Шопската салата сега е на далавера, сметна Мирослав Найденов. Снимка: Архив БТА

Осем от 14 проби на пилешко месо са с доказано наднормено съдържание на вода, и то в граници от 27 до 51%. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.  Данните са от акция на Българската агенция за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите.

„Ако 50 % от едно пиле е вода – ние какво плащаме”, зачуди се министърът. Той допълни, че в повечето случаи това дори не е вода, а солеви разтвори, с които пилешкото месо е инжектирано.

Фирмите нарушителки ще бъдат санкционирани с по 10 000 лева. При повторно нарушение ще бъдат затваряни. „Прошка тук няма да има”, отсече Найденов.

Очаква се Комисията за защита на потребителите да обяви имената на фирмите нарушителки.

Той поясни, че европейският регламент позволява влагането на допълнителна вода, но с цел – заготовка, например в марината. Но това трябва да бъде обозначено като заготовка на етикетите на пилешките продукти.

Ще се направят промени в наредбите, с които да се задължат производителите да отбелязват съдържанието на вода на етикетите, увери земеделският министър.

Още по темата

Той припомни примера с употребата на палмово масло в млечните продукти. То не е забранено за употреба, но след изписване на съдържанието на етикетите потребителите вече не предпочитали тези продукти.

„Като направим така и с пиленцата, тези, които са инжектирани с вода, ще бъдат в ъгълчето, потребителите ще се откажат да ги купуват, и производителите ще се откажат”, каза Найденов.

Той обяви, че предстоят още проверки. Ще бъдат вземани проби и от свинското филе.

Българските краставици са абсолютно чисти. Няма основание за притеснение. В България няма от заразените краставици, увери отново земеделският министър.

„Нека потребителите да си консумират и таратора, и шопската салата. Даже сега са на далавера, защото краставиците са на по-ниски цени”, посъветва Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
13
 
! Отговори
Иво преди 12 години
По - важно е собствениците на фирмите да бъдат затваряниза много години Найденов.
76
1
 
13
 
! Отговори
Балкантурист преди 12 години
Всеки, който е обядвал или вечерял дори в най-близкото градче или селце оттатък границите на БГ-то - било в Македония, Сърбия, Турция или Гърция, несъмнено освен от предлаганото количество на храната, приятно се е изненадал от качеството и вкуса на гозбите. Само недейте да ми ревнете сега някои "организирани" туристчета из нискотарифните курорти на Катерини паралия и сие. Там всички хотели са собственост на русопонди т.е.псевдогърци от бившия СССР. Демек комунистическо-мафиотски шмекери!
75
1
 
4
 
! Отговори
74 преди 12 години
абе тея лозунги Цецко ли ви ги измисля, много странни едни такива :))))))
74
2
 
5
 
! Отговори
Djo преди 12 години
Арееее, сега и на пилето цената ще "фръкне".
73
0
 
3
 
! Отговори
72 преди 12 години
то не се плюе без цел, нашето е хубаво, ама има наше има и още по-наше... стандарта на министерството за налагане на санкции на нарушители е някак странен обаче, премълчават нарушителите и не става ясно дали има санкционирани изобщо, а това поражда сериозни въпроси
72
1
 
4
 
! Отговори
БМ-13 преди 12 години
Само да не стане като предишния случай - обявихте имената на фирмите, после от ГЕрмания казаха, че няма нарушения относно процента на соята в саламите и трябваше Миро Мършата да им се извинява.
71
2
 
9
 
! Отговори
* преди 12 години
ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ ИМЕНАТА НА ФИРМИТЕ, КОЙТО ПРОДАВАТ ВОДНИТЕ ПИЛЕТА Г-Н МИНИСТЪР, АМИ САМО ТАКА ГРЪМКО СЕ ИЗКАЗВАТЕ И СЛЕД ТОВА ГИ ОСТАВЯТЕ ДА СИ ГИ ПРОДАВАТ БЕЗПРОБЛЕМНО
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте, ако сте пробвали пилета други страни по света, ще раберете, че нашите са си много добре и са доста вкусни. Купувала съм и съм приготвяла пилета в Германия, Канада и САЩ и от личен опит мога да твърдя, че въобще не са вкусни и са далеч по-зле от нашите. Така, че не мисля, че трябва токова много да е плюе по нашето...
69
4
 
9
 
! Отговори
уф преди 12 години
измислените стандарти се оказаха пълен провал, нито старата планина е това, което се приказваше,че трябва да е и постепенно изчезна от магазините, нито прословутия хляб по стандарт е читав, плесенясва за 1 ден точно и то с някаква неясно каква странна оранжева плесен, бе всичкото е да издоим колкото може повече балъци, пък после ще констатираме нарушения и оше може да получим...
68
0
 
4
 
! Отговори
Й.Кондов преди 12 години
Дано наистина да обявят списък с фирмите нарушителки. Омръзна ми от гръмки правителствени и журналистически разкрития за лошото качество на храните, в които никога не се споменават имена.
67
5
 
6
 
! Отговори
vandal преди 12 години
Браво Миро!
66
1
 
1
 
! Отговори
MURDOC преди 12 години
До 66 : Само той да беше....
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еваларка я ми обясни какво тошно правят освен пари за тяжна сметка и за приятелчетата и роднините ... или не живеем в същата помийна яма БГ ?
64
4
 
8
 
! Отговори
добър ден преди 12 години
А миро мършата е тъпкан с пари от далавери.
63
2
 
9
 
! Отговори
жоро преди 12 години
в гр.Първомай всички тъговци са в картел и бойкотират продуктите ,,Стара планина,, В нито един магзин досега не са продали едно кюфте. А от новия хляб никога няма да заредят.
62
2
 
5
 
! Отговори
63 преди 12 години
вземете си сменете репликите поне, внесете си някакво разнообразие в агитационните материали - прекалено е плоско , за да му обърне внимяние човек на дребните душици - дребни нещица им се полагат, като не може всичко, поне нещо ако докопат, все файда...
61
12
 
17
 
! Отговори
Цыпльонок преди 12 години
Мирослав Найденов е оядено корумпирано ***. Само говори, а нищо не прави. Ако беше затворил 3- 4 птицекланици, това щеше да има дисциплиниращ ефект , но явно всички му отчитат процент от производството на миризливите пилета.
60
1
 
8
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
ми да спрем да ядем направо, то преди години един светъл образ беше изрекъл фразата "за бога братя, не купувайте" ...на мен все пак ми се струва по-логично да заставим държавните писарушки да почнат да си вършат работата - като има нарушения не само да ни ги тикат под носа като констатирани, ами да налагат наистина санкции... иначе всеки нормален човек би си помислил, че имат интерес да не спират нечие производство...
59
2
 
5
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Абе, Маке, само в БПС има фирми дето предлагат по 2-3 хиляди работни места къде си тръгнал с някакъв завод с капацитет 2000 човека? В България има заводи за по 10 000 човека ако работят на пълни ообороти, но ние некадърни макета с прекомерно самочувствие няма да търпим та си седете в Битоля. Нито искаме да ви виждаме, нито да ви чуваме, нито да ви помирисваме! Никога!
58
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДЕПУТАТИТЕ, натъпкани с ПРЕМИИ, в ъгълчето НА ДЖОБОВЕТЕ.14 от 14 проби на ДЕПУТАТСКИ ДЖОБ са с доказано наднормено съдържание на ПРЕМИИ И БОНУСИ В МИЛИОНИ.