Пиленцата, натъпкани с вода, в ъгълчето

8 от 14 пилета на пазара са с наднормено съдържание на соли
Обновена: 31 май 2011 15:12 | 31 май 2011 11:46,
146
Пиленцата, натъпкани с вода, в ъгълчето
Шопската салата сега е на далавера, сметна Мирослав Найденов. Снимка: Архив БТА

Осем от 14 проби на пилешко месо са с доказано наднормено съдържание на вода, и то в граници от 27 до 51%. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.  Данните са от акция на Българската агенция за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите.

„Ако 50 % от едно пиле е вода – ние какво плащаме”, зачуди се министърът. Той допълни, че в повечето случаи това дори не е вода, а солеви разтвори, с които пилешкото месо е инжектирано.

Фирмите нарушителки ще бъдат санкционирани с по 10 000 лева. При повторно нарушение ще бъдат затваряни. „Прошка тук няма да има”, отсече Найденов.

Очаква се Комисията за защита на потребителите да обяви имената на фирмите нарушителки.

Той поясни, че европейският регламент позволява влагането на допълнителна вода, но с цел – заготовка, например в марината. Но това трябва да бъде обозначено като заготовка на етикетите на пилешките продукти.

Ще се направят промени в наредбите, с които да се задължат производителите да отбелязват съдържанието на вода на етикетите, увери земеделският министър.

Още по темата

Той припомни примера с употребата на палмово масло в млечните продукти. То не е забранено за употреба, но след изписване на съдържанието на етикетите потребителите вече не предпочитали тези продукти.

„Като направим така и с пиленцата, тези, които са инжектирани с вода, ще бъдат в ъгълчето, потребителите ще се откажат да ги купуват, и производителите ще се откажат”, каза Найденов.

Той обяви, че предстоят още проверки. Ще бъдат вземани проби и от свинското филе.

Българските краставици са абсолютно чисти. Няма основание за притеснение. В България няма от заразените краставици, увери отново земеделският министър.

„Нека потребителите да си консумират и таратора, и шопската салата. Даже сега са на далавера, защото краставиците са на по-ниски цени”, посъветва Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
9
 
! Отговори
чичо преди 12 години
"Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков е постъпил в психо- болница, имал сериозни проблеми с алкохола, спешно потърсил лекарска помощ."ТОВА ---ДОБРЕ .АМИ ОСТАНАЛИТЕ ЛУДИ ОТ БСП КОГА ЩЕ ГИ ПРИБЕРАТ И ТЯХ.
56
4
 
9
 
! Отговори
Българан преди 12 години
Дано фалират всички производители на пилета!!!Това, обаче ще стане само ако простият български потребител престане да купува миризливите и натъпкани с вода и сол бройлери.
55
2
 
6
 
! Отговори
;) преди 12 години
Ще дойдем бе, Маке, що да не дойдем и за без пари. Ама да земете първо да направите един път до Битола, а? Щото това дето му викате път, става само за езденье на кон и магаре.
54
0
 
16
 
! Отговори
тумблера преди 12 години
Във фирмата в която работех, собственика искаше отначало пилешките бутчета да ги надуваме на инжектора на 45%, след това на 50, 60, 70. Купуваха се нискокачествени маломерни пилета от цяла Европа, но след обработката какви огромни бутове се получаваха. Да, но инжектора вече не можеше да издържа на такива налягания и за да се получат исканите проценти трябваше част от бутчетата да минат повторно на инжектора. Така, че в крайна сметка в една и съща партида имаше бутчета с 45-50% и с 80-90%.
53
5
 
3
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
не мога да разбера как е възможно хората да си купуват от тези напомпани пилета...не е нужно никой да умира за да се намали консумацията им и потребителите се се сетят че така на става...нужна е малко елементарна култура за да не си купуваш *** нали, които всъщност излизат доста скъпо като съпоставиш съотношението месо -вода/***, а и не на последно място това колко са полезни!!!
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БЪЛГАРИЯ: Германска компания ще открие завод за авточасти край Битоля31 май 2011 | 12:32 | Агенция "Фокус"Начало / БЪЛГАРИЯСОФИЯ. Германската компания Кромберг & Шуберт ще открие завод за авточасти в Битоля, предаде българското електронно издание Нетпрес. Според изданието компанията вече е купила терен в индустриалната зона Жабени. Инвестицията възлиза на 20 млн. евро и е предвидено първоначално да бъдат назначени 400 души, а при пълен капацитет 2 500 души.
51
2
 
10
 
! Отговори
Посетител преди 12 години
Почва да не ми пука. Да не изброявам какво не е наред в нашата държава, ами да попитам кое й е наред !? И като гледам тука всички сме силни на словото, но файда няма. Ни журналиста си гледа работата .. ни доктора... ни полицая.... ни депутата... Кой си гледа работата ?! Никой разбира се. Защото на никой не му пука за нищо. Има 1 шепа тарикати, дето грабят държавата и хората. Има и 1 държава с охлюви дето само са оплакват като момиченца. Туй не ми е наред...другото и то ... Пълна скръб.
50
0
 
7
 
! Отговори
ДО 49 преди 12 години
ШИПТАРА ДА МЪЛЧИ
49
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПЪЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ НА ИЗБОРИТЕ И ДА ДОУНИЩОЖИМ ПАРТИЯТА НА МАФИЯТА---БСП.САМО В ТОВА Е СПАСЕНИЕТО....И БОЙКО---ПРЕЗИДЕНТ----КОЕТО Е НЕИЗБЕЖНО .. САМО ТОЙ ДА ГО РЕШИ.
48
11
 
3
 
! Отговори
Маке преди 12 години
Скоро ще идвате да ни работите без паре,татаре мрани:"Македония: Германска компания ще открие завод за авточасти край Битоля 31 май 2011 | 12:32 | Агенция "Фокус"Начало / МакедонияСкопие. Германската компания Кромберг & Шуберт ще открие завод за авточасти в Битоля, предаде македонското електронно издание Нетпрес. Според изданието компанията вече е купила терен в индустриалната зона Жабени. Инвестицията възлиза на 20 млн. евро и е предвидено първоначално да бъдат назначени 400 души, а при пълен капацитет 2 500 души.
47
4
 
10
 
! Отговори
garo преди 12 години
Безпощадно към бсп
46
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шапът се оказа хрема по говедата. Избиха ги за да измрат селяните от глад. Да опразнят селата и да направят бази на НАТО
45
1
 
13
 
! Отговори
Шехерезада преди 12 години
"8 от 14 пилета на пазара са с наднормено съдържание на соли"----------------Според мен истината е че 14 от 8 пилета на пазара са с наднормено съдържание на соли...Така е у *** - приказна държава от Хиляда и една нощ!
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
я кажи миро какво стана със шапа в странджа? докъде вдигнахте оградата с турция?май шапа не е било шап а? това обясни на стопаните с избити напразно *** и овце.
43
4
 
3
 
! Отговори
Avok преди 12 години
До 40 - Щото ти си самарянин и само мислиш как да се раздаваш. Аман от такива мрънкачи, само гледат да осъждат и оплюват хората, а себе си не виждат!
42
5
 
8
 
! Отговори
аз преди 12 години
не го познавам, но то си му личи отдалече, че освен за интереса си, за нищо друго не мисли - като ББ, ЦЦ и сие еднакви са
41
6
 
13
 
! Отговори
С.М. преди 12 години
До: 40Ами те за жалост всичките са такива... голямо лапане ще има докато свърши мандата... после идват следващите...И само *** акции с гръмки имена...Да си припомним - какво стана с акция "дупетата"? Помните ли как омаскариха немските изрезки... за да дойде стандарта Стара Планина? Мина месец-два... пак се появиха същите "дупета" на пазара :-) Че и съвсем не са лоши... все пак са изрезки от колбаси, доста по-добри от старата им планина...
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПЛАТЕНОТО *** НА БСП СЕ ПРЕВЪЗБУДИ...
39
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мирослав го познавам лично-той мисли само за банковата си сметка и девиза му е ден година храни.нищо няма да направи само приказки.
38
0
 
4
 
! Отговори
gft преди 12 години
30 - данообаче, според мен ще се случи нещо друго, ще тръгне общонародна спекулация, кои фирми са точно и накрая ще си останем без официално становище.