КАТ изключва 30 от 63 камери с радари

Стикерите за техническа годност били за 2010 г., а не от 2011 г.
Обновена: 1 юни 2011 07:02 | 1 юни 2011 07:01, Елка Василева
129
КАТ изключва 30 от 63 камери с радари
Снимка: Архив Булфото

КАТ отново спира половината от своите камери с радари, пише “Труд”. Извън строя са 30 от 50 мобилни устройства, снимащи коли с превишена скорост по пътищата. Информацията бе потвърдена от Главна дирекция “Охранителна полиция” и Българския институт по метрология (БИМ).

Пътните полицаи уточниха, че новата драма не засяга 15-те стационарни радара на фирмата “Сименс”. Проблемът с тях бе от януари до март т.г., когато те не работеха, защото не бяха минали на задължителните технически тестове. Тогава от МВР направиха чудеса от героизъм, за да ги пуснат в началото на април - броени дни преди голямото пътуване по Великден.

Блокираните мобилни радари са българско производство от типа TFR1-M, които се монтират в полицейските коли. Могат да снимат от засада край пътя, както и в движение по градските улици и булеварди.

Разпореждането за незабавното им изключване е на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Нейните инспектори в няколко области открили, че върху камерите са залепени стикери за техническа годност от 2010 г., а не от 2011 г.

Ситуацията е такава - все едно шофьор да кара автомобила си с винетка от предишната година или с изтекъл срок на знака за технически преглед, обясниха катаджии.

Грешката била открита, след като за нуждите на разследване прокуратурата наредила на териториална дирекция на ДАМТН да провери радарите в областите Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Инспекторите открили, че стикерите са стари, и съобщили до централата в София. Последвали проверки навсякъде и лепенки от 2010 г. били намерени в още няколко области.

Тестовете на уредите са били направени между 21 март и 12 април, за което са попълнени нужните протоколи и други документи. Оказало се обаче, че представителите на БИМ са лепили от негодните стикери заради недоглеждане.

За свое извинение те обяснили, че малките листчета са холограмни и написаната година върху тях се вижда само при определен ъгъл срещу светлината. Стикерите обаче имат статута на ценни книжа и неизползваните трябва да се предават в края на всяка година, а не да се смесват с тези за новата година.

“Поставени сме пред свършен факт, въпреки че платихме на БИМ за услугата - по 15 лв. на стикер. Няма как да не изпълним разпореждането за спиране. Шофьорите обаче нека знаят, че уредите ни са тествани и имат всички документи, освен стикера. Ако обжалват снимките в съда, най-вероятно ще загубят делото, тъй като няма грешка на камерата или скоростомера”, казаха от КАТ.

До края на седмицата, най-късно до първите дни на следващата, старите лепенки на всички радари в страната ще бъдат подменени и няма пречка уредите отново ще бъдат пуснати, увериха от БИМ.

Куршум пък, изстрелян от мощна карабина, пронизал кутия от снимащ радар на магистрала “Хемус”, видя екип на “Труд”. Това е втори случай на шофьорска саморазправа с такова устройство, след като през януари т.г. злосторник взриви камерата близо до столичния Орлов мост.

По време на атентата кутията е била празна, тъй като снимащият радар, производство на фирмата “Сименс”, е бил на лабораторни тестове. Когато експертите дошли да го монтират на мястото му, видели дупките. Те били от двете страни в дебелата към 5 мм ламарина.

Войната с радарите е нова за България, но добре позната в Европа. През 2005 г. във Франция бе заловен ядосан шофьор, прострелял с пушка със снайпер два радара. Наказали го да ги плати в троен размер - общо 104 000 евро. Ако нашенският стрелец бъде заловен, по чл. 344 от Наказателния кодекс той може да получи до 2 г. затвор и глоба от 100 до 300 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: КАТкамеристикери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
2
 
! Отговори
карабинер преди 12 години
Нека има повече "мощни карабини" за народа... Може пък така да се оправят нещата...
121
0
 
0
 
! Отговори
Минко преди 12 години
Отделно ако видео установката не е валидна и не са ви спряли, за да ви запишат данните, а са ви пратили директно снимка по пощата (посредством номера на автомобила), тогава също може да успорите. В случая единственото доказателство срещу вас е видеото, което ако се окаже, че е с невалиден стикер, значи е невалидно. Може да работи с 1час закъснение и радара да е засякал някой, пък на снимката излизате вие, всико може, но ако това е единственото доказателство, че това сте вие, значи акта се отменя
120
0
 
0
 
! Отговори
Минко преди 12 години
Като гледам снимката даже, ми изглежда, че това е точно такъв тип радарна установка ТR4D и TFR1-M. Това което трябва да се следи е дали радара (ТR4D) е с невалиден стикер, защото видеото не е нищо. Може видеото да помогне, само ако са да речем два автомобила близо един до друг и тогава да спорите, че не се знае кой е нарушителя, но нарушението е факт ако радара(ТR4D) е изряден. Това е то. Има много решения в ползва на държавата, в които видео установката (TFR1-M) е сизтекъл стикер, но радара НЕ.
119
0
 
0
 
! Отговори
Минко преди 12 години
Проблема с радарите от тип TFR1-M, е че всъщност това май не са радари, а системи за видео наблюдение и запис. Радаите всъщност са ТR4Д. Или поне има такива устройства включващи ТR4Д и TFR1-M в едно. Т.е. ТR4Д е радара, който регистрира скоростта, а TFR1-M извършва видео записа. Обаче тъй като те те спират, показват ти записа и ти се съгласяваш, че си ти - край. Записа е невалиден, но ти си се съгласил, че си, все тая. От друга страна радара те е засякъл и той ако е валиден, значи си виновен.
118
0
 
3
 
! Отговори
гого преди 12 години
като гледам снимката към статията ,мисля,че полицая трябва да бъде глобен за ограничаване на видимостта в автомобила .
117
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
малийййй..че то много загуба за бюджете много нещо бе...колко пропуснати одрани кожи на водачи на МПС...ами да излиза всичкото полиция на пътя и почва да дере...пък може и да наваксат загубите...че тя нещо мързелува от както камерите им вършат работата..а дали искам да снимат мен и колата ми си е друга тема
116
0
 
0
 
! Отговори
а преди 12 години
Ще се раздвам МВР да ч-ка в г-за пияните а които иска да кара с 300
115
1
 
4
 
! Отговори
hristov преди 12 години
Predlagam da zavedem kolektiven isk da se anulirat vsi4ki globi i aktove do momenta i vsi4ki pari s lixvi da se varnat dokoga 6e ni reketirat tezi *** ili tova e samo ednostranen proces ako imame niakakvo saznanie 6e go napravim ama nai-veroiatno niama da stane i pak 6e badem tapkani kakto vinagi
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tova do klluchovoto pod volana parili ca
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В НК пише че наказанието е до 5 години ???
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2 г. затвор са по-голямо наказание от 104 000 евро глоба, но бедните и прости българи не могат да го разберат.
111
1
 
15
 
! Отговори
Samo minavam преди 12 години
Нещо ми направи впечатление,в пресата сутринта.Имало гърмяни полицеиски камери с автомат Калашников,става интересно,ако полицаите продължават да се маскират като храстчета.
110
1
 
19
 
! Отговори
Bat Goiko преди 12 години
А кой ще върне парите на тези дето неправомерно са глобени ,а?С ментетата радари и докога тия гризачи ще ни обстрелват скрити от дупките си с радари,кога нещо в таа държава ще излезе на открито? Мишки!!! Гласувайте им пак и си платете за това!!!
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Франция: Наказали го да ги плати в троен размер - общо 104 000 евро.България: по чл. 344 от Наказателния кодекс той може да получи до 2 г. затвор и глоба от 100 до 300 лв." (или да плати 100лв на дознателите и да се потули случая) И искате законите да се спазват ?
108
0
 
8
 
! Отговори
д0 112 преди 12 години
Имаш право да посикаш да видиш стикера че радара е "калиброван"! Ако го няма, или е просрочена - не подписвай акта или фиш-а
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Запознайте с правата си пред тези *** и им разказвайте играта, когато ви спират за проверка.
106
2
 
16
 
! Отговори
Нередовни радари преди 12 години
Имам подобен случай в който ми написаха фиш за превишена скорост измерена с радар който нямаше валиден стикер за годишен преглед, а само някакъв смачкан остатък от него - залепян и отлепян, сдъвкан...моля компетентните органи да направят проверка в цялата страна защото и нормалните радари са без валиден годишен преглед ! Като ви спрат поискайте да видите дали имат такъв валиден стикер на радара - иначе да забравят да ви пишат акт
105
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма ли начин да се целят прозорчетата на камерите с нещо като пейнтбол или да се пръскат със спрей? Айде, пичовете с графитите, направете нещо полезно!
104
2
 
44
 
! Отговори
Фанети Мазакура преди 12 години
уредите ни са тествани и имат всички документи, освен стикера. Ако обжалват снимките в съда, най-вероятно ще загубят делото, тъй като няма грешка на камерата или скоростомера, казаха от КАТА ако карам със стара винетка значи не може да ме глобите, защото няма грешка в моята кола - и аз имам всички документи , освен стикера ?? от КАТаджия акъл да искаш, до вчера на каруцата на село, днес в Астрата...
103
5
 
18
 
! Отговори
glavatar преди 12 години
Гражданска организация трябва да закупи автономен генератор.Смелчаци Български герои с голям флекс да изрежат камерите за една вечер и да се реши този наболял проблем.