Държавата платила за "Мисия Лондон" и "Love.net"

21,7 млн. лв. са дадени на филмовата индустрия
3 юни 2011 13:00,
123
Държавата платила за "Мисия Лондон" и "Love.net"
Вежди Рашидов. Снимка: Министерство на културата

Държавата е финансирала филмите „Мисия Лондон“, „Тилт“, „Сбогом, мамо“, „Космос“ и „Love.net” и 40 документални ленти.

Това обяви министърът на културата Вежди Рашидов в отговор на депутатски въпрос, при който представи мерките за финансиране на филмовата индустрия в България.

Той съобщи, че към момента за финансиране на киното са разплатени 21,7 млн. лв. Министърът посочи още, че е непочтено тези, които са подписвали необезпечени конкурсни сесии, сега да се опитват да провокират недоволство.

За 2012 г. Министерството на културата ще поиска 16,6 милиона лева за кино.

"Нека да не превръщаме в политическо разстройство българската култура, тя не заслужава такова отношение", каза Рашидов.

Още по темата

Той заяви още, че досега, през изминалите 20 г., в тези среди се е говорило, че чалгата преобладава. Но сега за представления, за които се е твърдяло, че няма публика, вече няма билети.

Министър Рашидов посочи, че откакто е на власт, българското кино вече се забелязва и на фестивали като Кан.

"Първата реформа на това правителство се случи. Има правилна посока на движение, реформа има, българското кино е добро, българският театър е добър", посочи Рашидов.

"Въпреки кризата даваме толкова пари за българско кино, колкото никога досега не са давани", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
3
 
! Отговори
kokopo преди 12 години
ne mislite li 4e e po dobre da dadem za na6i filmi tezi 21 miliona otkolkoto da kupuvame tapite turski seriali ili amerikanski film4eta koito ve4e sa bezinteresni?
121
1
 
3
 
! Отговори
tinita84 преди 12 години
последните 2-3 години има много стойностни филми по кината, пак и българските сериали си ги бива "Стъклен дом" , " Под прикритие" . Американците си се изчерпаха няма много интересни продукции сега е ред на БЪЛГАРСКОТО !
120
1
 
5
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Аз съм против киното да бъде субсидирано поради една друга причина. Киното като всяко изкуство провокира зрителя към критичност по отношение на социалното битие. Как един творец, който е получил пари от държавата би бил независим и би създал творба по съвест? Как точно ще се освободиш от хватката на чиновника, който ти е дал благословията? И ако не си в състояние да построиш своята творба честно и воден от гражданска съвест, какъв е смисълът да правиш кино.Освен ако не правиш комерсиално кино - но тогава нямаш право да претендираш за държавна помощ!
119
1
 
3
 
! Отговори
KUKU преди 12 години
ebaaaati pichaaa
118
1
 
5
 
! Отговори
Сухой преди 12 години
Ха сега де този жив ли е?? Бяхме забрави ли че има министър на културата.
117
6
 
6
 
! Отговори
Балтазар преди 12 години
Добре, че са платили! Вече има българско кино.
116
1
 
16
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
Не харесвам Веждата ама кинаджиите (мнозинството) са пасмина която след толкова години на свободно падане пак не се научиха как да се държат. Наскоро имах неудоволствието да наблюдавам как две мастити известности разпъват мохабет половин час докато един тийн чака да поздрави единия. С едното око даже не го погледнаха... с такъв манталитет се живее добре само при централизирана икономика. В пазарната икономика си съдират гъзовете да се слагат на тийнеджърите... защо ли??? няма аз да ги уча я...
115
4
 
9
 
! Отговори
бесове преди 12 години
какво очаквате от тоя дръглив фес...ГЛАВНИЯ МУЛТАК НА РЕПУБЛИКАТА..еееееееееееййййй мамка му..няма такъв *** като тая скапана държава!!!!!!!!!!!!!!!!!
114
1
 
5
 
! Отговори
до Т преди 12 години
Тесногръд е човек ,който като теб мисли само за себе си.Детска му работа-сиренето е с пари ,като не можеш да си го заработиш не искай съседа да ти го купува .
113
3
 
6
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
Пожълтял му е мустака от пушене... гащите и те сигурно блестят и очароват със същия цвят
112
2
 
4
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
до 93Не е трудно ,ако мислиш.Което определено не правиш-НИКОГА не съм писал "за" герб.Опростявам-киното е скъпо хоби в БГ.Дават се луди пари на "наши"хора .Ако същите или по-малки средства се отделят ,за литература примерно,ефектът за българската култура ще е експлозивен.Вместо това ГЕРБ спряха програмата за бълг.книга. и продължават да теглят ДДС-то върху книжните издания.Тоест-не само не помагат,а пречат.
111
2
 
6
 
! Отговори
ivan преди 12 години
"Социализма свърши и държавната цицка е само за болните и недъгавите!"Евала! Това е приказка! Който може да направи нещо качествено няма да виси и да се моля на държавата да му даде някой лев.
110
5
 
9
 
! Отговори
_І_ преди 12 години
"Въпреки кризата даваме толкова пари за българско кино, колкото никога досега не са давани" НИЕ ДАВАМЕ НИЕЕЕЕЕЕ !!! Не държавата ! Данъкоплатците даваме пари за кино,а нямаме пътища,нямаме здравеопазване и образование...нямаме съд и полиция...имаме само една голяма мафия и това е
109
1
 
7
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Вижте го 108 ето това е типичния кинаджия!Некадърен и нахален!Не стига че ни папка парите, ами и ни обижда, като му кажем че прави ***!!!Браво продължавай!Да ти гледаме сеира!!
108
2
 
5
 
! Отговори
Марк до 106 преди 12 години
ДааааАми "Карамбол" с Анани Явашев и невена Коканова!!!Сегашните са помия!!!
107
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Т Найн, майн фюрер! Не споменавай нищо и никой. Води си записки и анализилай. Като му дойде времето - докладвай на отговорните другари. А колко по-просто щеше да е да кажеш собственото си мнение и да го аргументираш. Ама за това е нужно да имаш мнение и аргументи. Иначе простотията и простащината е нещо, което не може да се скрие, но ти все пак поне опитвай. Аман от култур диреци!
106
1
 
5
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
до 100Ми я сметни на тия 50 човека за това време колко ни струват режийните.Че то ще излезе,че са по-скъпи за издръжка от министрите ни.А министрите ни поне ги псуваме...Не мисля ,че аргументити ти са премислени.
105
2
 
8
 
! Отговори
!?!?! до Т преди 12 години
Ако знаеш,колега,как ми се гледа нов български филм!Реве ми се-наистина!Всяко обявено ново заглавие чакам с тръпка!Но като го тледам, или почне излъчването по ТВ се оказва, че това е поредната ХУДОЖЕСТВЕНО ОБРАБОТЕНА ПОЛИЦЕЙСКА СВОДКА ИЛИ ДОКЛАД ОТ ДАНЪЧНА РЕВИЗИЯ!Стига бе!"продукцията",която пускат е на "художественото"равнище на жълтите вестници!Добре че в нет-а се намират старите български филми!Хотърси си "Хитър Петър"правен е 1959,май е първият български цветен-не могат го стигна, ама хич
104
1
 
6
 
! Отговори
Марк до 103 преди 12 години
Когато излезеш на свободния пазар като мен и когато мамбото ти зависи от това колко човека ще си купят продукта ти, тогава ела да поучаваш!Социализма свърши и държавната цицка е само за болните и недъгавите!Нахалник!
103
4
 
10
 
! Отговори
Марк преди 12 години
В домовете за изоставени деца има 7000 деца, част от тях тежко болни!Непрекъснато се правят кампании за набиране средства за лечение на деца в чужбина!Ей нахални кинаджии, имайте малко срам бе!Колко смс-а трябва да пуснем за да съберем тези 21,7 млн!?!?!