Е.коли не може да стигне до България

Яжте български краставици, съветва епидемиолог
Обновена: 3 юни 2011 11:24 | 3 юни 2011 11:14,
40
Е.коли не може да стигне до България
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Шансът смъртоносният щам на ешерихия коли да се появи в България не е много голям. Това заяви пред БНТ епидемиологът д-р Ангел Кунчев.

Той допълни, че предаването на тази бактерия не става толкова бързо – например по въздушно-капков път при кихане и кашляне.

Заразяването става по начин, характерен за чревните инфекции като хепатит, салмонелоза, дизентерия. Затова се препоръчват висока хигиена и добра правилна термична обработка на зеленчуците, посочи той.

Ангел Кунчев подчерта, че опасната бактерия не може да е вътре в плодовете и зеленчуците, а се развива само на повърхността им.

Още по темата

Кунчев прогнозира още, че е напълно възможно да не се стигне до източника на бактерията, въпреки упоритите изследвания, защото тя била много устойчива, мобилна и не реагирала на антибиотици.

Днес Министерството на здравеопазването ще пусне допълнителни указания на базата на наблюденията учените от института „Роберт Кох” в Германия.

Откриването на източника на заразата няма да бъде лесно, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
сами м преди 12 години
Германците се *** и викнаха: "Кой ми *** в гащите?"
39
0
 
0
 
! Отговори
RABOTODATEL преди 12 години
e, taka se pravqt,, PARI,,- A ,sega vsi4ki da si kupqt ,,bilet '' za ISPANIA- zastoto ste se se e nova rekolta. nabirame rabotna r1ka za bera4i[ki] na KRASTAVICI****
38
0
 
4
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Не може бе, щом специалист се изказва той знае. Не и е издадена виза на тая бактерия.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разбира се,че може! Само *** би твърдял обратното!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това е биологично оръжие стига глупости!във фбр и цру отдавна го знаят.
35
3
 
4
 
! Отговори
hajde stiga gluposti преди 12 години
Az ziveq v Germaniq. Nqma takova nesto. Vsichko e nared. Zatova ne slusham ***, zastoto vsichko e propaganda. Vseki den qm krastavizi
34
2
 
3
 
! Отговори
f преди 12 години
az oba4e si mislq . 4e tezi neizvestni do sega wampove sa imeno izlizawi ot laboratoiriite na u4enite i tenite znaini i neznaini opiti v naukata po biologiq i botanika.
33
0
 
5
 
! Отговори
ПИТАМ преди 12 години
от мойта градина , мога ли да ям зеленчук ?още не е узрял , *** ша му дойде времето . с кого да се консултирам (ветеринар или биолог ) ?
32
0
 
13
 
! Отговори
яка българка преди 12 години
ако щамът дойде в България, ще бъде унищожен. тук нищо не вирее
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Епидемията се разраства.Дорде не стане ясно какво става не ям зеленчук.Ако трябва и през цялото лято.За една салата да останеш без бъбреци не си заслужава.
30
0
 
2
 
! Отговори
katyata преди 12 години
В Япония преди време имаше натравяния от Е.coli ! Но тази път не бяха в зеленчуци, а в говеждо месо от една верига ресторанти в Таяма !
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доживяхме!Най-накрая дойде и призванието. За 20-те и кусур години преход сме станали "жеуезни"! След всичките тия инфлации, стагнации, фалшификации, furtum-ации, машинации и напъни да ни оправят всячески и отвсякъде, вече нищо не мо'е да ни умори! Камо ли Ешерихия, пък била тя и Коли.
28
0
 
8
 
! Отговори
баа Пена преди 12 години
Ежте ми краставицата!Ако смятате,че те предизвикват заразата,требе да сте мнооо ***! Как па тия испански краставици не заразиха барем един испанец или един работник в таа оранжерия!Та ,*** хора ,*** обяснения!
27
0
 
11
 
! Отговори
гуньо преди 12 години
Любопитно заглавие, надявам се авторът не смята, че въпросната бактерия ще пътува пеша до България, та да не може да стигне.
26
0
 
8
 
! Отговори
бензина преди 12 години
Пиша тук, щото не виждам тема - цената на петрола падна до 100 долара за барел, защо от Днес.бг не пуснат статия? Лукойл смятат ли ад свалят цената на бензина?
25
0
 
3
 
! Отговори
Юлия преди 12 години
До 20:Има такова производство, да. Аз лично си имам един точно определен производител в Русе, в чиято продукция съм сигурна, че е собствена, и отдавна пазарувам плодове и зеленчуци само от него.
24
0
 
7
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Ами то нас и щамовете ни заобикалят вече!Да живеят наште политици!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Знаят ли говедата от здравното и хранителното министерство, че по пазарищата *** масово продават вносен зарзават за български??!?!?!?За Бога братя, не купувайте ни вносен, ни роден....ако ви се живее
22
1
 
1
 
! Отговори
кучи гъз преди 12 години
Кучемраз за мен ше е чест да стана твоя личен кайшакунин !
21
1
 
6
 
! Отговори
зоофил преди 12 години
Кучемраз :ти си болен мозък ***..... Мисля, че имаш нужда от тежко медикаментозно лечение придружено с електрошокова терапия ! И ако има човек в този форум който не е съгласен с мен нека ми сложи минус.