Национализацията на пенсионните фондове – незаконна

НОИ обаче вече е прибрала от тях 70 милиона лева
Обновена: 6 юни 2011 15:08 | 6 юни 2011 11:21,
76
Национализацията на пенсионните фондове – незаконна
Снимка: сайт на Конституционния съд

Прехвърлянето на вноските от частните пенсионни фондове към НОИ на работниците първа и втора категория труд е незаконно.

Това гласи решение на Конституционния съд, което е обявено на интернет- страницата на институцията.

Според магистратите, е незаконен параграф "4а" от Преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване.

Той гласи, че “средствата на индивидуалните партиди, налични към 1 януари 2011 г., на жените, родени от 1 януари 1955 г. до 31 декември 1959 г. включително, и мъжете, родени от 1 януари 1952 г. до 31 декември 1959 г. включително, които до 31 декември 2010 г. са осигурени в професионален пенсионен фонд, да се прехвърлят към НОИ".

Преди обявяването на решението на съда, бяха прехвърлени около 70 млн. лв. от частните фондове в НОИ. Не е ясно какво ще стане с тях и дали ефектът от отмяната ще действа занапред.

Идеята на правителството беше НОИ да осигури сумите за ранно пенсиониране на тези, на които това предстои до 2014 г., а след 2015 г. само частните фондове трябваше да изплащат пенсиите на работещите при тежки условия.

Конституционният съд бе сезиран от 52 депутати заради това, че въпросният текст нарушава неприкосновеността на частната собственост.

Съдът е приел, че с решението не само се нарушават правата на осигурените, но също така се надхвърлят и границите на допустимото държавно регулиране на пенсионноосигурителните дружества.

Освен това спорният параграф 4а създава несигурност за пенсионноосигурителните дружества и очаквания за възможни други промени в тази насока, което нарушава принципа на закрила на инвестициите, смятат още магистратите от Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
3
 
! Отговори
ЮрисТ преди 12 години
Горещ приветствам решението на КС да обяви за противоконституционно прехвърлянето на частните пенсионни фондове ЧПФ в НОИ. Смятам обаче, че съдиите от КС не си свършиха работата докрай трябваше да се обяви за протиноконституцинно и изплащането на пенсиите на пенсиониралите се I категрия работещи от бюджета на НОИ по простата причина, че те трябва да се изплащат от ЧПФ. Нека държавата върне парите на ЧПФ и те да започнат изплащането на пенсиите на пенсионерите-миньори, металурзи и т.н. Ако не разполагат с необходимите пари, пенсионерите да бъдат ориентирани към КС там пари има в излишък. Така де вместо старчески дом, тази институция да върши и някаква работа.
70
1
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 12 години
Преди 9.9. 1944 г, баща ми е плащал пенсионен фонд. След 9.9.1944 са му казали, че е плащал на фашистите и да си гледа работата. Почина с 20 лева пенсия. След време на нашие деца и внуци, някоя по "прогресивна" власт ще им каже, че са плащали на демократите и да си гледат работата. Така, че не вярвайте на такава държава- фашисти, комунисти, демократи -всички от един дол дренки, мошеници. Само дето маса безмозъчни индиви се дърлят по форумите и наливат вода във воденицата на тези мошеници.
69
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 12 години
Консттитуционния размаза герб с 12 : 0 герберите и вносителя на този закон .
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-голямата МАФИЯ след Русия е в България
67
1
 
1
 
! Отговори
галактика преди 12 години
до 68 - ГПГ - Законът важи от тук нататък, не и за минало време. Било, каквото било - може би е с цел следващите да не могат да правят така.
66
1
 
3
 
! Отговори
ГПГ преди 12 години
Да връщат сега парите. С лихвите.
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разбрахте ли , че ГЕРБ са по-калпави от "Тройната коалиция"!Некадърници!Оставка на ГЕРБ!
64
2
 
2
 
! Отговори
svetlin преди 12 години
s mal4anieto i krieneto na sadebnite organi i na drugite darjavni slujiteli v bg, lipsata na prozra4na info ot rabotata v darjavnite slujbi , vie ste na svetlinni godini dale4e ot demokraciata. kato 6trausi s glavi v pqsaka i 6traknali zadnici nagore ste.
63
2
 
2
 
! Отговори
viden преди 12 години
darjavnite slujbi v bg sa mnogo golema mafia. vie kato si mal4ite, kato ne im pravite snimki i videofilmi kak marselivo rabotqt, kato ne tarsite ot tqh info, kopia na dokumenti, imena, dati , 4as, kato ne im zasi4ate vreme - kolko barso i dobre rabotqt, te vse vi lajat. nema demolkracia kato gi kriete i ne pokazvate tuk vsi4ko na svetlo kak varvi - s malko dumi i mnogo fakti . vseki balgarin i balgarka ima pravo na info. a vie vse kriete imenata na darjavnite slujiteli, mestata na tqhnata rabota
62
2
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Дали Българския народ помни, че преди месеци Синята коалиция предупреждаваше правителството, че прехвърлянето на вноските от частните пенсионни фондове към НОЙ е НЕЗАКОННО! Това е равносилно на национализация и прикриване на некоректните частни пенсионни фондове.
61
2
 
3
 
! Отговори
смях преди 12 години
дали ще ги вземат частните фондове да ни ги откраднат или правителството сега на ББ после на някой друг е все едно и също!!плащаш нещо и когато иде реч да ПОЛУЧАВАШ И ДА ВЗИМАШ РЕАЛНО ЛИХВИ ЗА ТЕЗИ ОТДАДЕНИ КАПИТАЛИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ -НИЩО -НЯМАЛО ПАРИ!?ЩЕ ОСТАНЕТЕ САМО *** И ПОЛИТИЦИ ***!!
60
1
 
0
 
! Отговори
до "знаещ" преди 12 години
От писанията ти се вижда, че не само не си знаещ, а и си неграмотен.
59
2
 
0
 
! Отговори
знаещ преди 12 години
лошото е че знам ама и мога а ти? нито знаеш нито можеш и така пак решението е добро можеше и малко по-добро но колкото толкова сега решението е фондовете да плащат пенсиите и тогава???? *** не може само да се *** трябва и за лапането да се плаща в цял свят плащат ходи в щатите да те видим а иначе *** ми е голам но не е алчен и такъв от четене жалнико да не би да си от лапачите а?
58
1
 
1
 
! Отговори
Към з"знаещ&quo преди 12 години
Ти сополив "знаещ", сигурно дебелият ти *** е инсталиран в някой офис с климатик и си развяваш "мъдростите" през работно време тук. Светът не започва и не свършва с твоя *** - ти очевидно не знаеш какви професии, какъв труд полагат много хора в нашата хубава страна. И колко много осигуровки внасят и колко кратко живеят.
57
4
 
0
 
! Отговори
знаещ преди 12 години
продължениетотю през 1999 беше един от защитниците на лудата идея знаете ли че идинствено в бг и в мвф има такава система а? знаете ли че фондовете имат "отрицателна доходност" абе майстори обяснете го може ли да има доход с знак минус преди време по друг повод помолих стойте си на село и няма да има проблем ако си гледате кравите и не се бъркате където не разбирате иначе плюйте това бе едно от умните неща сътворени от дянков ама ядец да живее комунизма и теорията на маркс ама без капитал
56
7
 
1
 
! Отговори
знаещ преди 12 години
няма лошо да се упражнявате първо обаче четете мотивите на решението СРАМОТА тея в червените облекла са за колене ако това са най-добрите юристи ще имаме държава ама никога никога тези средства не са били лична собственост но нейсе питам знае ли някой този който се ползва от права за ранно пенсиониране колко за какъв срок и от къде взима пенсия а де *** вместо да взимат по 50-70 лв те ползват парите на всички други . тоя цирк трябваше да свърши 2006 да ама не костов костов и сие
55
2
 
7
 
! Отговори
бръммм-бръммм... преди 12 години
След като члена е незаконен, значи извършеното е престъпление. Кражба на 70 млн. лв. Дали обаче някой ще бъде съден?
54
1
 
3
 
! Отговори
55 преди 12 години
Ти се радвай, че получава и толкова :))) Че в тая държава ако зависеше от управляващите пенсии щеше да има само за тях и за милиционерите :))). То не че не вървим баш натам. С последните изменения станаха две неща - първо реформата (демек и надеждата) за получаване на що годе сносни пенсии от по-младите хора беше дръпната с 20 г. и второ бяха въведени такива критерии, че поне 50% от хората започнали трудова дейност след 90 г. ще останат завинаги без пенсия. На печелившите честито.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи с парите от пенсионните фондове /частните/,с гепените пари на здравната каса от резерва,с опапаните кинти от резерва,с икономисаните пари от това че не внася нищо държавата на чиновниците,а ги взима от моя джоб - Бойко ходи да рита мач и да блъска тенис в работно време,да открива частни голф игрища,да харчи по 1000 зза пури???????????
52
1
 
2
 
! Отговори
Впечатление преди 12 години
Най-натрупващите и най-неясни за контрол и отчет системи са тези, в които надеждата е, че може да се експлоатира по чувството за "солидарност". Ежемесечно влизат пари в здравна, пенсионна система, и данък.Цинично разчитат на това, че една част от хората, които имат право да получат нещо, ще бъдат изтрити - умъртвени. Обяснете, защо при пълно право да се пенсионира покойният ми съпруг, синът му получава 50 % от пенсията му?Не съм паразитирала върху никой и не желая да ощетявате никого.